Mandekogebogen

Honninghjerter: Nem opskrift på honningkager med fordej

Nem opskrift på honningkager med chokolade.

Honninghjerter er en klassiker af en opskrift til jul og julebag. Lækre, bløde og krydrede honningkager overtrukket med mørk chokolade.

De er faktisk utroligt nemme at lave og bage selv, men det kræver blot lidt tålmodighed. 

Den klassiske og originale opskrift og fremgangsmåde for at få den perfekte konsistens på dine honningkager, indebærer at lave en fordej.

En fordej til honningkager laves ved at blande opvarmet honning sammen med mel i et forhold en til en.

Derefter stiller med fordejen et mørkt og lunt sted - eksempelvis i et køkkenskab eller et bryggers - hvor fordejen over nogle uger til måneder udvikler smag og konsistens gennem fermentering. 

Kan man lave honningkager uden fordej? Det korte svar er ja, men det længere svar er, at du får svært ved at få den rigtige konsistens.

Du kan sagtens bage honningkager dag til dag, men du får ikke den porøse og lækre luftighed, hvis ikke fordejen er i spil.

Så derfor bruger jeg altid fordej - det er lidt ligesom at lave surdej og surdejspizza. Man skal bare planlægge sig ud af det.

En fordej har godt af at stå og fermentere i 2-4 uger eller endnu længere.

Og så tænker du nok - når de så er bagt, så er de klar til at spise efter så lang tids venten.

Desværre ikke. Når de kommer ud af ovnen, er dine hjemmebagte honninghjerter stenhårde og tørre.

De skal lige 'vågne' i køleskabet, hvor de bliver viklet omkring et viskestykke, man har stænket med vand.

Når de lægger med et fugtigt viskestykke i en beholder, absorberer de fugten i området og bliver bløde, lækre og får den klassiske konsistens til honningkager. 

Det virker som et uoverskueligt projekt, men når man først har fået styr på teknikkerne, så er det let som en leg. 

Sammen med krydderier og et par kemi-tilsætninger i form af hjortetaksalt og potaske sammen med julens krydderier?

Så er der dømt lækre, bløde og porøse honningkager, som bare venter på at blive druknet i chokolade!

Fang opskriften på klassiske, hjemmebagte honninghjerter herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Honninghjerter: Hjemmelavede honningkager med fordej

Bløde og lækre!

12 portioner 720 timer, 22 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 720 timer
Tilberedning: 12 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

Fordej (2-4 uger forinden)
  • 150 gram hvedemel
  • 150 gram honning (mild eller kraftig efter smag)

Dej
  • 1 stk æggeblomme
  • ½ tsk kardemomme
  • ½ tsk kanel, stødt
  • 0,4 tsk nelliker, stødt
  • 0,4 tsk allehånde, stødt
  • 1 tsk potaske (+ 1 spsk. vand)
  • 1 tsk hjortetaksalt

  • 250 gram mørk chokolade
  • 1 stk glasur (1,5 dl flormelis + 2 spsk. pasteuriseret æggeblomme)

Fremgangsmåde

  1. Lav fordejen i god tid - gerne 2-4 uger inden bagning eller længere. Den laves ved at lune honningen i en gryde ved svag varme, indtil den er lun og let flydende. Tilføj hvedemel og ælt det godt sammen. Når det er afkølet, så skal det i en lufttæt beholder og gemmes ved stuetemperatur et mørkt sted.
  2. Når tiden er kommet til julebag, opløses hjortetaksalt i æggeblommen og i en anden kop opløses potaske i vand. Den hårde fordej rives på et rivejern, så det smuldrer - tilsæt æggeblomme og potaske-vand samt krydderierne. Rør det på røremaskine ved laveste hastighed, indtil du har en ensformig dej.
  3. Forvarm ovnen til 180 grader. Drys mel på køkkenbordet og skrab dejen ud - rul den ud til en flad cirkel med en højde på 0,5 cm. Udstik dine honninghjerter - størrelsen og antallet afhænger af, hvor store du vil have dem. 8-10 store hjerter og 12-14 små hjerter.
  4. Efter de er udstukket, lægger du dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen i ca. 12-13 minutter, indtil du forsigtigt kan trykke på dem med en funger og ikke danne et aftryk. Lad dem køle helt af.
  5. Når de er afkølet, vil de være tørre og stenhårde. Find et viskestykke - hold fingrene ind under i rindende vandhane og stænk pletter af vand over viskestykket. Det må ikke være vådt, men skal være lidt fugtigt. Pak dine honninghjerter ind i viskestykket og læg dem i en lufttæt beholder - eksempelvis en kondibøtte. Stil nu beholderen i køleskabet i 2-3 dage - mærk på dem efter 2 dage. Er de bløde og lækre, er de klar til næste trin. Er de hårde? Giv dem en dag mere.
  6. Når de er bløde og lækre, smelter du chokoladen over et vandbad - dyp dem i mørk chokolade og læg dem til tørre på en rist. Pisk æggeblommer sammen med æggehvide (det stivner bedre end vand) - når chokoladen har sat sig, kan du pynte dem med glasur. Og NU skal der spises!
Del

Seneste nyt

Annonce