Hvidløgsbrydebrød
Den perfekte snack!
Hvidløg og brød går bare godt sammen - hvad enten vi snakker hvidløgsflutes eller focaccia.
Hvis du leder efter en solid mellemting mellem disse to klassikere, så skal du prøve mit hvidløgsbrydebrød.
Det er en luftig, svampet og lækker sag, hvor man ved at opdele dejen i mindre portioner og dyppe dem i smør formår at få et lækkert brydebrød med stor velsmag.
Det giver et luftigt, og lækkert brød, hvor de vokser lidt sammen i bunden for at 'stabilisere' brødet, men på toppen er der sprøde, små kugler, som man bare kan brække af.
Du kan fange opskriften herunder - perfekt som snack, sideret eller tapas-tallerken.
Denne opskrift kan sagtens justeres/optimeres med andre krydderurter - eksempelvis rosmarin eller timian. Du kan også smide oliven og små stykker tomater i mikset, hvis det er. Der er mange muligheder!
Hvidløgsbrydebrød
Svampet og krydret!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 400 gram hvedemel
- 100 gram fuldkornshvedemel (groft rugmel, fuldkornshvedemel, grahamsmel, etc.)
- 25 gram gær
- 3 dl vand
- 120 gram smør
- 1 tsk salt
- 2 spsk. friskhakket persille (og eventuelt yderligere krydderier, eksempelvis rosmarin, timian etc.)
- 4 fed hvidløg
- 1 tsk havsalt, kan undlades
Fremgangsmåde
- Start med at smelte 70 g af smørret - det skal blot lige smelte og derefter være lunkent.
- Opløs gæren i vandet og tilsæt den grove meltype (du kan også sagtens bruge udelukkende hvedemel) og halvdelen af hvedemelet - rør det sammen på en røremaskine (eller med en ske i en skål), hvorefter du tilsætter salt, det resterende smør i tern og det resterende hvedemel.
- Ælt dejen på røremaskine i 6-7 minutter, indtil den slipper kanterne af skålen - eller ælt den i hænderne på bordet, indtil den er ensformig og ikke klistrer.
- Lad dejen stå på bordet, mens du hakker din persille og river dine hvidløg. Bland persille og hvidløg sammen med den smeltede smør.
- Forvarm ovnen til 180 grader. Skær nu dejen ud i 12-15 små nogenlunde lige store stykker og rul den til kugler. Dyp hver enkelt kugle i den smeltede smørblanding og læg den i lag i formen - to og to ved siden af hinanden, hvorefter du fortsætter med samme metode i et nyt lag. Pensl toppen med eventuelle rester af smørblandingen og drys ekstra persille og hvidløg på toppen. Hvis du vil have lidt mere smag på brødet, kan du toppe den med lidt havsalt, som du blot drysser over inden den ryger i ovnen.
- Bag den i ca. 20 minutter, hvorefter du skruer op på varmluft og giver den det sidste kvarter, indtil den er gyldenbrun på toppen. Lad den køle af i mindst 10-15 minutter, inden du tager den ud af formen.