Mandekogebogen

Hvor længe holder dåsefrugt, når den først er åbnet?

En dåse ferskner i køleskabet?

Har du en dåse ferskner eller frugtcocktail stående i skabet, men er i tvivl om, hvor længe det egentlig kan holde sig efter åbning? Dåsemad er kendt for sin lange holdbarhed, men det gælder mest i uåbnet tilstand. Når først du har knækket låget og brugt halvdelen til et kageprojekt eller en hurtig morgenmadstopper, begynder uret at tikke.

Læs også: Så meget koffein er der i matcha

Selvom nogle dåsefrugter er pakket med konserveringsmidler, er de fleste af de bedre varianter blot fyldt i egen juice – måske med lidt askorbinsyre for farvens skyld. Når de først er kommet ud af dåsen, er de faktisk ikke meget mere holdbare end friske frugter. Det gode nyhed er dog, at hvis du pakker resterne ordentligt og sætter dem i køleskabet, kan de holde sig i fem til syv dage.

Opbevar det rigtigt – og hold øje med faresignalerne

Selv om det kan virke nemt at lade frugten blive i den åbne dåse og bare dække til med lidt film, så er det faktisk bedre at hælde indholdet over i en lufttæt beholder af glas eller plast. Det hjælper med at forlænge holdbarheden og beskytte smag og konsistens.

Alligevel skal du være opmærksom på de klassiske tegn på fordærv. Det første du vil lægge mærke til, hvis noget er galt, er mug. Hvis du ser bare det mindste grågrønne skær på frugten, er det game over. Frugten kan også begynde at blive mere slimet eller unormalt blød, og det kan være svært at spotte, hvis den i forvejen har ligget i juice. En kedelig lugt eller tydelig misfarvning er også sikre indikatorer på, at det er tid til at smide ud.

Frys eller forvandl dine rester

Hvis du ikke når at spise resterne i tide, kan du også fryse dem ned. Det tager ingen tid og redder dig fra madspild – perfekt til smoothies eller bagværk senere hen. Og hvis du synes, det virker fjollet at fryse en lille rest ferskner, så tænk kreativt. Brug dem som topping på havregryn, i salater med saltede elementer som feta og valnødder, eller i en lille crumble bagt i en ramekin. Dåsefrugt kan også give fedt modspil i det salte køkken – prøv eksempelvis pæreskiver i en sandwich med stærk ost og rucola.

Måske er det netop gennem de små rester, at nogle af de mest uventede og velsmagende retter opstår.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce