Hjemmebagte hveder
Den årlige tradition!
Aftenen før Store Bededag betyder kun én ting.
Varme hveder med tandsmør og varm kakao!
Sådan er det bare.
Konceptet kender vi egentlig tilbage fra 1800-tallet, hvor Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte foretage sig noget arbejde før gudstjenesterne var slut på dagen. Bageren var også ramt af arbejdsstoppet, som ikke kunne bage i de tidlige timer af dagen - derfor blev de lavet om aftenen, og deraf begyndte man at spise lækre, nybagte hveder dagen forinden.
Og når du først har lært at bage dem selv, så er der ikke et øje tørt!
Herunder får du min bedste opskrift på, hvordan du får lækre krydrede, svampede og luftige hveder til din kakao!
Og hvis du leder efter en opskrift til hjemmelavet varm kakao? Så nap min ultranemme udgave lige her.
Hveder
Luftige og lækre!
Ventetid: 1 time, 25 minutter
Tilberedning: 18 minutter
Ingredienser
- 500 gram hvedemel
- 75 gram smør
- 3 dl mælk
- 1 stk æg
- 75 gram sukker
- 2 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 25 gram gær
Fremgangsmåde
- Opløs gær, salt og sukker i mælken. Tilsæt ægget og kardemomme og rør grundigt sammen.
- Vej først 400 g hvedemel af og tilsæt i væsken - denne masse køres på en maskine i ca. 4 minutter på middelhastighed.
- Stop herefter maskinen og tilsæt smørret i små stykker efterfulgt af de sidste 100 g hvedemel.
- Dejen skal æltes smidig og blank - det tager ca. 9-10 minutter ved middelhastighed. Prøv dig frem. Den skal lige nøjagtig slippe skålen.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord, dæk den til med et viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur i 25 minutter.
- Vej herefter dejen og fordelt den ligeligt i 12 portioner. Rul dem til små kugler ved at gnide dem mellem dine hænder.
- Sæt dem herefter i enten på en bageplade eller en form, som er beklædt med bagepapir eller smurt med smør. De skal sættes i rækker af 3 x 4 med ca. 1 centimeters mellemrum uden at røre ved hinanden.
- Lad dem hæve med film eller stanniol over sig, indtil de har fået dobbelt størrelse. Det tager ca. 60 minutter.
- Bag dem 18-20 minutter ved 180 graders varmluft, indtil de er gyldne i overfladen.