Mandekogebogen

Hjemmebagte hveder

Den årlige tradition!

Aftenen før Store Bededag betyder kun én ting.

Varme hveder med tandsmør og varm kakao!

Sådan er det bare.

Konceptet kender vi egentlig tilbage fra 1800-tallet, hvor Store Bededag var en dag, hvor man ikke måtte foretage sig noget arbejde før gudstjenesterne var slut på dagen. Bageren var også ramt af arbejdsstoppet, som ikke kunne bage i de tidlige timer af dagen - derfor blev de lavet om aftenen, og deraf begyndte man at spise lækre, nybagte hveder dagen forinden.

Og når du først har lært at bage dem selv, så er der ikke et øje tørt!

Herunder får du min bedste opskrift på, hvordan du får lækre krydrede, svampede og luftige hveder til din kakao!

ANNONCE

Hveder

Luftige og lækre!

12 portioner 54 minutter
Forberedelse: 14 minutter
Ventetid: 25 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 450 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 500 gram hvedemel
  • 75 gram smør
  • 3 dl mælk
  • 1 stk æg
  • 75 gram sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • 1 tsk salt
  • 25 gram gær

Fremgangsmåde

  1. Opløs gær, salt og sukker i mælken. Tilsæt ægget og kardemomme og rør grundigt sammen.
  2. Vej først 400 g hvedemel af og tilsæt i væsken - denne masse køres på en maskine i ca. 4 minutter på middelhastighed.
  3. Stop herefter maskinen og tilsæt smørret i små stykker efterfulgt af de sidste 100 g hvedemel.
  4. Dejen skal æltes smidig og blank - det tager ca. 9-10 minutter ved middelhastighed. Prøv dig frem. Den skal lige nøjagtig slippe skålen.
  5. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, dæk den til med et viskestykke og lad den hæve ved stuetemperatur i 25 minutter.
  6. Vej herefter dejen og fordelt den ligeligt i 12 portioner. Rul dem til små kugler ved at gnide dem mellem dine hænder.
  7. Sæt dem herefter i enten på en bageplade eller en form, som er beklædt med bagepapir eller smurt med smør. De skal sættes i rækker af 3 x 4 med ca. 1 centimeters mellemrum uden at røre ved hinanden.
  8. Lad dem hæve med film eller stanniol over sig, indtil de har fået dobbelt størrelse. Det tager ca. 60 minutter.
  9. Bag dem 18-20 minutter ved 180 graders varmluft, indtil de er gyldne i overfladen.
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt