Mandekogebogen

Burger: Hjemmelavet burger

Den helt klassiske!

Burger er en gudespise på mange punkter. Hvad enten du er til hjemmelavet burger eller fast food burger, som man kan købe på café, restaurant eller de hurtige fastfood-kæder.

Det fungerer bare.

Og en burger er jo egentlig meget simpel i sin opbygning opskrift. Klassisk burger består af kød og burgerboller, med dertilhørende fyld i form af grønt og dressing.

Det er i grove træk, hvad den perfekte burger er. Hvordan du så vælger at skrue elementer sammen? Det er en helt anden snak.

En burger dukkede for første gang op enten i det 19. eller 20. århundrede, hvor der den dag i dag stadigvæk diskuteres, om det var Tyskland eller USA, som står bag opfindelsen af grundburgeren, The Hamburger.

Hjemmelavet burger er en klassisk ret, som mange elsker.

Den er simpel, men fantastisk. Bøffen kan steges, sous vide’s, grilles, paneres - eller ‘bøffen’ kan bestå af andre proteiner såsom svampebøf, plantebøf, kylling, svinekød eller noget helt andet som eksempelvis kødsovs a la sloppy joes.

ANNONCE
Burger: Hjemmelavet burger

Det handler i bund og grund om at arbejde ud fra konceptet bolle-bøf-bolle og så bare ellers freestyle som du lyster.

Den helt klassiske burger er jo en hamburger eller cheeseburger, som lige tilføjer ost - og så er der også en stigende popularitet i eksempelvis en Smashburger, hvor man ‘smasher’ og branker farsen hårdt som en bøf.

Eller måske en mini burger eller slider.

Kært barn har mange navne og smage!

ANNONCE
Hvordan laver man den perfekte hjemmelavet burger?

Alt efter om du er til simple burgere eller de vilde kreationer, så handler det i bund og grund om følgende:

Burgerboller

Bøf

Dressing

Grønt og fyld

De perfekte burgerboller

Det kan være svært at lave de perfekte burgerboller hjemmelavet, da man aldrig rigtig kan ramme den rigtige konsistens, som man får på burgerbarer - ofte er de færdigproducerede burgerboller også fyldt med nogle tilsætningsstoffer, som du aldrig selv ville putte i, som hjælper på konsistensen.

Men det bedste bud på de perfekte hjemmebagte burger boller finder du i min opskrift på Potato Buns - ved at bruge kartoffelmos (ja, den er god nok) stabiliserer du dejen og giver den elasticitet på en måde, som gør, at du får den helt rigtige hjemmelavet burger.

Du ved - de boller, som du kan klemme sammen med klør fem og så hopper de op igen!

Du fanger opskrift på burgerbollerne til hjemmelavet burger herunder:

Potato Buns til hjemmelavet burger

Den perfekte bøf

Bøffen er tit oksekød, som man enten steger helt naturligt blot saltet og måske lidt peber - eller du kan give den en krydderblanding. Det er op til dig.

Jeg foretrækker den helt klassisk med høj fedtprocent - hårdt brunet af og kun smagsgivet med salt. Så taler den for sig selv!

Tricket er at finde ud af, hvad du og dine gæster ønsker.

Nogle bliver skræmt væk af en medium-rare bøf, da rå oksefars fremstår som no-no i denne sammenhæng.

Men så længe man ikke bruger æg i farsen, må den gerne steges medium-rare. “Bøffen” kan også være stegt oksebøf, oksekød i strimler, sloppy joe, kyllingebøf, tofu-bøf, plantebøf - så det afhænger af lyst og behov.

ANNONCE
Burger: Hjemmelavet burger

Sådan steger du bøffen

Bøffer har godt af at have en høj fedtprocent, som giver god smag og desuden bidrager med en god karamellisering - gå gerne efter minimum fars med 8-12 procent fedt.

Form bøfferne i hånden, så varmen fra dine hænder er med til at let smelte fedtet, så de hænger bedre sammen.

Sørg for, at panden er rygende varm, når du smider dem på - det er ligesom når du skal brune kød af til eksempelvis spaghetti bolognese eller millionbøf.

Du får IKKE den brunede smag, hvis det blot koger på panden.

Der skal knald på!

Lad den ligge på den brandvarme pande med en sjat olie, rør ikke ved den før du tænker, den skal vendes. Steg den hårdt på den anden side og lad den gerne hvile lidt. Skal den ikke steges medium-rare, kan du sagtens lige smide en skive ost på toppen og lade den smelte inden du tager den fra panden.

Dressing og smørelse

Dressing er vigtigt, men kan sagtens bare være sennep og ketchup. En god cremefraiche rørt med hvidløg og dild fungerer også - eller en god, hjemmelavet thousand island dressing fungerer også super godt. Det fungerer også super godt med chili dressing eller sriracha.

Grønt og fyld

Agurk, tomat og salat er klassikeren - men man kan afprøve nogle andre varianter af salat såsom rucola eller romaine. Eller lynsyltet spidskål! Avocado i skiver, guacamole eller lignende fungerer også sublimt. Foruden det grønne er det desuden er det også populært med syltede rødløg som smagsgiver - du kan også smide et par stegte løgringe i puljen. Masser af ost - eksempelvis en skive cheddar. Eller hvad med en tung ostesovs

Eller bare helt simpelt med knasende sprøde skiver BACON.

Jeg kunne blive ved. Men jeg skal lige tørre lidt mundvand op fra tastaturet..

Den perfekte burger er blot, hvad du har lyst til egentlig?

Velstegt bøf, bløde, luftige burgerboller og lidt grønt og fyld, som passer til bøffen og dagens humør!

Herunder får du en simpel opskrift på burger hjemmelavet og som du kan freestyle på som du lyster!

ANNONCE
Udskriv opskriften

Burger: hjemmelavet

Den klassiske!

2 portioner 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 650 kcal pr. portion

Ingredienser

Bøffen
  • 400 gram hakket oksekød (8-12%)
  • 1 tsk salt + peber
  • 1 tsk eventuelle ekstra krydderier (oregano, timian, estragon, chili, barbecue-krydderi etc.) - kan undlades
  • 1 stk æg (hvis ikke bøffen skal steges medium-rare)

Burgerbollerne
  • 4 stk burgerboller (se opskrift oppe i artiklen)

Grønt
  • 1 håndfuld grønt element (eks. salat, rucola, syltede rødløg og agurker, tomat, etc.)

Dressing
  • 1 dl dressing (cremefraichedressing, ketchup, sennep, barbecue-sauce, etc.)

Fremgangsmåde

  1. Denne opskrift tager afsæt i den helt klassiske hjemmelavet burger med oksekød - du kan finde inspiration til andre muligheder længere oppe!
  2. Rør oksefarsen sej med salt, og tilføj herefter friskkværnet peber og eventuelle ekstra krydderier - skal bøffen ikke steges medium-rare, rører du ægget ud i til en sammenhængende fars. Stil den gerne en times tid på køl.
  3. Form farsen til fire bøffer - først masser og form farsen et minuts tid i hånden, så den smelter lidt fedt og bliver sammenhængende. Form dem herefter til flade bøffer.
  4. Varm en pande op til høj varme - tilsæt en sjat olivenolie og smid bøfferne på. Rør ikke ved dem de første par minutter - så mister panden ikke så meget varme. Når de er brunet godt af, brunes de af på den anden side. Smid eventuelt en skive god ost på det sidste minut! Lad den lige hvile nogle minutter.
  5. Flæk burgerbollerne - er de nybagte er de klar til servering. Hvis ikke, kan du lige lune dem i ovnen. Smør dem godt med dressing på top og bund og tilføj grønt og eventuelt ekstra fyld såsom onion rings eller bløde løg eller syltede rødløg. Læg bøffen på og top af med mere grønt eller tilbehør - og læg burgertoppen på.
  6. Fortæres nu med bedste velbehag!
Del

Seneste nyt

Annonce