Sådan laver du ostesovs
Opskrift på klassisk ostesauce/ostesovs.
En ostesovs eller ostesauce er en utrolig nem sovs, som kan bruges til mange formål og opskrifter.
En ostesovs er ofte noget, man forbinder med eksempelvis en lasagne - her kan man kalde det en Mornay-sauce.
Forskellen på eksempelvis Mornay sauce og bechamel-sauce er, at der ikke er ost i bechamel-sovs.
Denne grund-opskrift på en ostesauce kan bruges til alt fra lasagne til en Philly Cheese Steak-sandwich.
Og du kan endda også bruge den til en omgang nachos til at dyppe i!
Grundopskriften fortæller dig, hvordan du laver oste-basen - herefter er det op til dig at vurdere, hvad du vil bruge min opskrift til.
Eller mere specifikt - hvilke oste, du vil bruge til hvilke formål.
Her er et par gode eksempler på valg af oste.
Til lasagne - så bliver det en mornay-sauce. Brug parmesanost.
Til fiskelasagne - brug ricotta.
Til bagt eller stegt fisk - brug parmesan eller emmenthaler.
Til kartoffelfad - brug mozzarella og parmesan.
Til steak-sandwich - brug vesterhavsost.
Til nachos-dip - brug cheddar.
Følg grundopskriften herunder:
Hjemmelavet ostesovs
Ostesauce med mange formål!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ingredienser
- 80 gram ost (alt efter formål)
- 1½ spsk. smør
- 1½ spsk. hvedemel
- 2½ dl sødmælk
- ½ tsk salt + peber
Fremgangsmåde
- Start med at rive den ost, du har valgt, så den står klar til senere brug.
- Smelt smørret i en gryde og lad det bruse op - tilsæt herefter hvedemelet og rør rundt med et piskeris. Lad melet brune lidt af i 1 minut, så du får melsmagen bagt væk.
- Tilsæt nu mælk en halv deciliter ad gangen og rør melet ud i mælken til en ensformig masse. Lad det langsomt komme op i varme - spæd løbende til med mælk, når massen begynder at tykne, indtil du har den ønskede konsistens. Lidt tyndere end du ønsker slutresultatet, at osten også tykner.
- Tilsæt nu den revne ost og lad den smelte ind i saucen - smag til med salt og peber.