Mandekogebogen

Sådan laver du ostesovs

Opskrift på klassisk ostesauce/ostesovs.

En ostesovs eller ostesauce er en utrolig nem sovs, som kan bruges til mange formål og opskrifter.

En ostesovs er ofte noget, man forbinder med eksempelvis en lasagne - her kan man kalde det en Mornay-sauce. 

Forskellen på eksempelvis Mornay sauce og bechamel-sauce er, at der ikke er ost i bechamel-sovs.

Denne grund-opskrift på en ostesauce kan bruges til alt fra lasagne til en Philly Cheese Steak-sandwich.

Og du kan endda også bruge den til en omgang nachos til at dyppe i!

Grundopskriften fortæller dig, hvordan du laver oste-basen - herefter er det op til dig at vurdere, hvad du vil bruge min opskrift til.

Eller mere specifikt - hvilke oste, du vil bruge til hvilke formål.

Her er et par gode eksempler på valg af oste.

Til lasagne - så bliver det en mornay-sauce. Brug parmesanost. 

Til fiskelasagne - brug ricotta. 

Til bagt eller stegt fisk - brug parmesan eller emmenthaler.

Til kartoffelfad - brug mozzarella og parmesan. 

Til steak-sandwich - brug vesterhavsost. 

Til nachos-dip - brug cheddar. 

Følg grundopskriften herunder:

ANNONCE
Sådan laver du ostesovs
Udskriv opskriften

Hjemmelavet ostesovs

Ostesauce med mange formål!

1 portion 15 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 850 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 80 gram ost (alt efter formål)
  • 1½ spsk. smør
  • 1½ spsk. hvedemel
  • 2½ dl sødmælk
  • ½ tsk salt + peber

Fremgangsmåde

  1. Start med at rive den ost, du har valgt, så den står klar til senere brug.
  2. Smelt smørret i en gryde og lad det bruse op - tilsæt herefter hvedemelet og rør rundt med et piskeris. Lad melet brune lidt af i 1 minut, så du får melsmagen bagt væk.
  3. Tilsæt nu mælk en halv deciliter ad gangen og rør melet ud i mælken til en ensformig masse. Lad det langsomt komme op i varme - spæd løbende til med mælk, når massen begynder at tykne, indtil du har den ønskede konsistens. Lidt tyndere end du ønsker slutresultatet, at osten også tykner.
  4. Tilsæt nu den revne ost og lad den smelte ind i saucen - smag til med salt og peber.
Del

Seneste nyt

Annonce