Mandekogebogen

Labneh - hjemmelavet, cremet friskost

Cremet og lækker!

Friskost er en herlig ting, man kan bruge til rigtig mange formål - og så er det utroligt nemt at lave selv!

Det kaldes en såkaldt 'Labneh' og er en lækker, mellemøstlig specialitet, hvor man forvandler græsk yoghurt til friskost med få ingredienser og en god portion tålmodighed.

I al sin enkelthed er det blot yoghurt og salt - som så sammen driver væsken ud og gør konsistens fast, cremet og velsmagende.

Og det smarte er, at man selv kan justere, hvad konsistensen skal være - hvis man vil have en cremet spread, så skal den kun stå i et døgn, hvorimod hvis du vil have lidt mere fast struktur, som passer perfekt til en sommerlig tomatsalat eller lignende - så skal vi op på to døgn.

Tjek den klassiske opskrift herunder:

ANNONCE

Labneh

Nem friskost!

20 portioner 48 timer
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 48 timer
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1000 gram græsk yoghurt
  • 1 tsk groft salt

Fremgangsmåde

  1. Bland yoghurten i en skål og rør grundigt salten i, indtil den er opløst.
  2. Fugt et viskestykke under vandhanen - vrid den herefter hårdt op.
  3. Fold den ud på køkkenbordet og placer yoghurten i midten - fold siderne op omkring den, så den former en bylt.
  4. Vrid den godt sammen og bind en knude på toppen, så lidt af væsken allerede kan presses ud - sørg for ikke at presse alt for hårdt, da du kan komme til at presse den stadig meget flydende yoghurt ud mellem stoffet.
  5. Læg bylten i en si og læg den over en skål, som du stiller i køleskabet - læg noget tungt over bylten på en tallerken (eksempelvis et par glas syltetøj, et kålhoved eller hvad du lige har ved hånden), så der kommer tyngde på.
  6. Nu skal den stå og afdryppe i 48 timer - kig til den af og til, bind eventuelt knuden strammere og hjælp noget af væsken ud.
  7. Efter 48 timer er konsistensen blevet fast og cremet, og kan nu formes til små lækre friskostekugler - dem lægger du blot i skoldede glas og hælder en god olivenolie over. Tilsæt eventuelt lidt hvidløg, peberkorn og laurbær for ekstra smag.
  8. De kan holde sig i plus-minus en måned, hvor de trækker mere og mere smag fra olivenolien og de ting, som du vælger at smide med i puljen - og så kan du efterfølgende bruge olien som en lækker dressing!
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt