Labneh - hjemmelavet, cremet friskost
Cremet og lækker!
Labneh er en ægte mellemøstlig klassiker, og leder du efter en nem opskrift, der kan laves med blot 2 ingredienser? Så kig med herunder i min opskrift på perfekt labneh.
Friskost er en herlig ting, man kan bruge til rigtig mange formål - og så er det utroligt nemt at lave selv!
Men hvad er friskost egentlig? Det er ofte en betegnelse, der dækker over den ostemasse, som under fremstilling hverken bliver presset til forme eller modnet videre på - hvor hytteost eksempelvis er grynet i konsistensen, så er den cremede udgave af frisk ostemasse nemlig flødeost.
Det er en ost, hvor man mere syrner mælken og skaber en slags koagulering, istedet for at tilsætte ting såsom osteløbe eller lignende, som man gør i mange andre former for produktion af ost.
Og en af de nemmeste af slagsen?
Det kaldes en såkaldt 'Labneh' og er en nem, lækker, mellemøstlig specialitet, hvor man forvandler græsk yoghurt til friskost med få ingredienser og en god portion tålmodighed.
I al sin enkelthed er det blot yoghurt og salt - som så sammen driver væsken ud og gør konsistens fast, cremet og velsmagende.
Til min opskrift kan du bruge alt fra en fed yoghurt (3,5+ fedtprocent) til græsk yoghurt. Det handler egentlig bare om, at have en slags yoghurt i køleskabet, som du ikke lige får spist til enten frisk frugt, musli eller til din morgenmad - eller er den ved at blive for gammel og ramme udløbsdato, så kan du konservere den i længere tid ved at lave den til friskost.
Den skal bare have lov til at stå og trække væske ud, så det resterende tilbage i processen bliver til en syrlig, cremet friskost.
Og det smarte er, at man selv kan justere, hvad konsistensen skal være - hvis man vil have en cremet spread, så skal den kun stå i et døgn, hvorimod hvis du vil have lidt mere fast struktur, som passer perfekt til en sommerlig tomatsalat eller lignende - så skal vi op på to døgn.
Herefter skal man blot opbevare dem i olivenolie - hvor du kan vælge at krydre yderligere med lidt hvidløg.
Labneh kan bruges til mange formål og mens de er utroligt lækre helt alene som en del af tapasbord eller i en frisk sommersalat med enten frisk salat eller tomater i skiver med lidt olivenolie? Så fungerer det også lækkert som dip, i sandwich eller til kiks på ostebordet.
Når ostebordets blå ost trækker tænder ud, så kan man lige 'skylle' ganen med en friskost!
En ting, de dog ikke duer til - det er til pizza. Eller jo, de bliver lidt gummiagtige med en fin smag, men der er ingen smelte-effekt i dem og derfor skal de på EFTER man har tilberedt pizzaen, hvis man skal bruge dem.
Tjek den klassiske opskrift herunder:
Labneh
Nem friskost!
Ventetid: 48 timer
Tilberedning: 0 minutter
Ingredienser
- 1000 gram græsk yoghurt
- 1 tsk groft salt
Fremgangsmåde
- Bland yoghurten i en skål og rør grundigt salten i, indtil den er opløst.
- Fugt et viskestykke under vandhanen - vrid den herefter hårdt op.
- Fold den ud på køkkenbordet og placer yoghurten i midten - fold siderne op omkring den, så den former en bylt.
- Vrid den godt sammen og bind en knude på toppen, så lidt af væsken allerede kan presses ud - sørg for ikke at presse alt for hårdt, da du kan komme til at presse den stadig meget flydende yoghurt ud mellem stoffet.
- Læg bylten i en si og læg den over en skål, som du stiller i køleskabet - læg noget tungt over bylten på en tallerken (eksempelvis et par glas syltetøj, et kålhoved eller hvad du lige har ved hånden), så der kommer tyngde på.
- Nu skal den stå og afdryppe i 48 timer - kig til den af og til, bind eventuelt knuden strammere og hjælp noget af væsken ud.
- Efter 48 timer er konsistensen blevet fast og cremet, og kan nu formes til små lækre friskostekugler - dem lægger du blot i skoldede glas og hælder en god olivenolie over. Tilsæt eventuelt lidt hvidløg, peberkorn og laurbær for ekstra smag.
- De kan holde sig i plus-minus en måned, hvor de trækker mere og mere smag fra olivenolien og de ting, som du vælger at smide med i puljen - og så kan du efterfølgende bruge olien som en lækker dressing!