Mandekogebogen

Smashburger: Hjemmelavet burger med karamelliseret bøf

Hjemmelavet smashburger - nem teknik til stegning af bøffen!

Hvem elsker ikke en god, hjemmelavet burger?

En hjemmelavet burger kan enten laves helt fra bunden med hjemmebagte burgerboller og fyld, eller man kan købe nogle færdiglavede brød og selv freestyle på indholdet - der er mange led i en burger, hvor du enten kan gøre det nemt eller hjemmelavet.

Der findes mange opskrifter og måder at lave en burger på - der kan varieres på alle parametre.

Man kan bruge lyse boller, teboller, burgerboller, briocheboller og meget andet til brød-delen. Jeg vil anbefale mine hjemmebagte potato buns!

Fyldet kan variere i det uendelige med forskellige slags protein - oksekød-burger er nok den mest klassiske og den vi forbinder med fastfood, hamburger, cheeseburger og lignende.

Man kan også lave en kyllingeburger med fried chicken eller måske en burger med svinekød a la Sticky Pork Belly Burger - ja, historien kunne fortsætte i evigheder.

Men inden mundvandet tager livet af dig, så vil vi komme til sagen.

Denne opskrift er dedikeret til det famøse koncept, Smashburger.

Det er et relativt nyt fænomen og opskrift, hvor man steger bøffen på en helt bestemt måde til burgeren.

Selve den famøse smashburger blev opfundet af to veteraner i fastfood-industrien i USA - Tom Ryan og Rich Schaden.

De opfandt Smashburger-opskriften tilbage i 2007 og den er siden da blevet optaget af mange fastfood-kæder såvel som amatørkokke derhjemme.

Selve teknikken bag en smashburger er at smide en kugle af fedtholdig hakket oksekød på en ca. 200 grader varm overflade - pande eller grill - og presse farsen hårdt ned, så den flader helt ud til en cirkel - herfra rører man så lidt som muligt på den, og vender blot, når ‘skorpen’ på den ene side er brunet hårdt af.

Ved at karamellisere overfladerne ved hård varme, steges bøffen i sine egne safter, som bliver lukket inde under bruningen - og så tager kortere tid at stege en Smashburger, hvor man normalt ville stege en burgerbøf længere på grund af tykkelsen af bøffen.

Der er mange måder at lave smashburger på, når kødet skal presses flat - du kan få en simpel burgerpresser til formålet, eller bare bruge en bred paletkniv.

Det er en skønt opgør mod den klassiske caféburger og en nem og simpel måde at opgradere den hjemmelavede burger til nye højder.

Foruden smashburger-bøffen, så er der stadigvæk fri leg til at eksperimentere med fyldet eller designe det, som du lyster.

Tips til den perfekte smashburger:

1) Fedtholdig fars - her skal man ikke spare på fedtet! Der skal være noget bindemiddel, så du ikke bare ender med en pandefuld millionbøf, når du smasher den.

2) Form med fingrene - form kuglen grundigt med lidt håndvarme, så lidt af fedtet smelter og binder kødet sammen.

3) Høj varme, få berøringer - sørg for at karamellisere grundigt, så safterne lukkes inde. Hvis du rykker rundt med et stykke kød på panden, mister den noget af varmeeffekten og kan ende med at koge kødet i stedet.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Smashburger

Nem hjemmelavet burger!

4 portioner 10 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 5 minutter
Ca. 400 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 500 gram hakket oksekød
 • 4 spsk. dressing (cremefraichedressing, ketchup, sennep, barbecue-sauce, etc.)
 • 6 stk burgerboller (brioche, sesamboller, etc.)
 • 100 gram bacon, kan undlades
 • 1 tsk salt + peber
 • 1 håndfuld grønt element (eks. salat, rucola, syltede rødløg og agurker, tomat, etc.)
 • 1 stk ost (gerne flere slags! emmenthaler, gouda, cheddar, blåskimmel, etc.)

Fremgangsmåde

 1. Forbered alt fyldet, du ønsker at få i din burger, inden du går i gang med bøffen - bland din dressing, hak dit grønt, steg dit bacon og find osten frem. Bager du selv burgerbollerne, skal de naturligvis lige i hus først!
 2. Rør salt i farsen og rør det grundigt sammen i nogle minutter, indtil den virker sej - del den i 6 lige store portioner og form dem til en kugle et minuts tid i hånden pr. kugle.
 3. Varm en pande op til høj varme, indtil den lige begynder at ryge - smid en sjat olivenolie på og steg bøfferne 1 (maks 2) af gangen. Pres dem med det samme hårdt ned på panden med en burgerpresser eller paletkniv. Steg dem på den ene side i ca. 2-3 minutter, hvorefter du vender bøfferne og karamelliserer den anden side, mens du lægger en skive ost på den stegte side. Giv dem igen 2-3 minutter.
 4. Dernæst er burgeren klar til at blive samlet og fortæret!
Del

Seneste nyt

Annonce