Mandekogebogen

Her er årsagen til, at kylling nogle gange smager af fisk

Det giver ret god mening.

 

Du står der med stegepanden. Kyllingen er gylden, krydderierne er on point – og alligevel smager det, som om du lige har lavet en omgang panerede fiskefileter. Hvad sker der lige?

Læs også: Simpel ketchup-opgradering

Nej, du er ikke ved at blive sindssyg. Kylling, der smager en smule fisket, er faktisk ikke en ny kulinarisk fejl. Det er et fænomen, flere og flere oplever. Men før du smider fuglen ud og skyller munden med whiskey, så læs lige med.

Det handler ikke altid om dig (eller din madlavning)

Første mistanke falder som regel på kokken – altså dig. Måske har du stegt fisk dagen før og glemt at rengøre panden? Måske har du været for kreativ med krydderierne og ramt noget, der minder om fiskesauce? Eller måske har kyllingen ligget lidt for tæt på torsken i køleskabet.

Men lad os sige, at du har gjort alt rigtigt. Ingen fisk i sigte. Alt er rent. Og fuglen smager stadig af hav. Så er det på tide at kigge på selve kyllingen.

Foderet er den skjulte synder

Det viser sig, at smagen i høj grad kan spores tilbage til, hvad fuglen selv har spist. For selvom man skulle tro, at kyllinger levede af majskorn og solskin, så er virkeligheden lidt mere… økonomisk.

Flere kommercielle producenter er begyndt at blande fiskemel og fiskeolie i kyllingernes foder. Hvorfor? Fordi det er billigere end klassisk korn og soja. Men fiskemel har en ulempe: det er fyldt med umættet olie, og det sætter sig altså i fedtvævet. Resultatet? En fugl, der dufter og smager en smule som noget fra fiskehandleren.

Og det stopper ikke her – hvis hønen lægger æg, kan de også få et hint af havets brise.

Hvad kan man gøre ved det?

Først og fremmest: Det er ikke farligt. Hvis kyllingen ellers er frisk og korrekt opbevaret, kan du godt spise den. Men hvis du ikke lige er fan af at kombinere kylling og havsmag, så er der tricks.

Et klassisk kneb er at marinere kyllingen i kærnemælk. Det fungerer lidt som når man lægger fisk i mælk – det neutraliserer de kraftige noter. Du kan også gå all in med krydderurter, rubs eller marinade. Grilning er også en god metode, da røg og kul smager af alt andet end fisk.

Det kan også være et advarselsflag

Men hey – hvis din kylling lugter decideret råddent, er slimet eller misfarvet, så drop gastronomien og brug skraldespanden. Fiskelugt i rå kylling kan være et tegn på fordærv. Og det er ikke en smag, du vil eksperimentere med.

Køb bedre, spis bedre

Vil du undgå de her maritime mislyde i din mad, så kig efter kylling fra lokale producenter. Gerne fritgående eller økologisk. De har typisk fået en mere klassisk kost, og du får mere styr på, hvad der ender på tallerkenen. Og ja – det smager bare bedre.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce