Påskekage
Citronmåne-inspirerede lækkerier.
Påsken er tiden, hvor vi samles med familie og venner, og hvor maden (og især kagerne!) gerne må være lidt ekstra lækre og festlige. Her træder påskekagen ind på scenen – en saftig, frisk citronmåne, toppet med smeltede og grofthakkede påskechokoladeæg, der både giver farve, sprødhed og en god portion hygge til påskebordet. Det er den perfekte kage til påskefrokosten, kaffebordet eller som en sød afslutning på en dag med æggejagt i haven.
Men hvad gør denne kage til noget særligt? Kombinationen af den klassiske citronkage, som vi kender den fra citronmånen, og chokolade – nærmere bestemt de små farvestrålende påskeæg, der knaser lækkert i munden og smelter lidt i glasuren – giver en vidunderlig kontrast. Den syrlige og luftige kagebund matcher perfekt med den søde, sprøde topping. Og bonus: Den er supernem at lave.
Hvorfor er påskekagen så populær?
Der er mange grunde til, at denne slags påskekage med citron og chokoladeæg hitter:
-
Den er nem og hurtig at lave – især hvis du bruger en færdigkøbt citronmåne.
-
Den har det bedste fra to verdener: syrligt og sødt, luftigt og knasende.
-
Den ser godt ud og passer perfekt ind i det farverige påsketema.
-
Den er børnevenlig og sjov at dekorere.
Hvilke chokoladepåskeæg er bedst til denne kage?
De små sukkerdragérede mælkechokoladeæg er perfekte. De giver både sprødhed og farve. Du kan også bruge fyldte chokoladeæg – bare hak dem groft.
Kan jeg bage kagen i forvejen?
Ja! Kagen kan holde sig frisk i 2-3 dage, og du kan sagtens pynte den et døgn i forvejen – bare opbevar den køligt.
Hvordan undgår jeg, at chokoladeæggene smelter for meget i glasuren?
Lad glasuren sætte sig en anelse (et par minutter), før du drysser chokoladeæg på. Så smelter de ikke helt væk.
Variationer og idéer til din påskekage
1. Pimp den med marcipan og lemon curd
Vil du gøre din påskekage lidt mere luksuriøs? Prøv at skære kagen igennem og smør et lag lemon curd og/eller marcipanmasse mellem lagene. Det giver både sødme og mere struktur.
2. Brug appelsin i stedet for citron
Er du ikke til citron, eller vil du variere? Brug revet appelsinskal og appelsinsaft i stedet for citron. Du får en mere rund, sødlig smag.
3. Påskekage som muffins
Lav små citronmuffins og pynt hver enkelt med glasur og et par chokoladeæg. Perfekt til børnefødselsdage eller som snack til æggejagten.
4. Lav en bund med mandelmel eller revet kokos
Giv din citronbund lidt ekstra karakter med fx mandelmel eller kokos. Det tilfører både saftighed og en mere spændende smag.
Påskekage
svampet og lækker!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 45 minutter
Ingredienser
- 240 gram smør
- 240 gram sukker
- 240 gram hvedemel
- 2 stk øko citroner, store
- 1 stk vaniljestang
- 150 gram marcipan
- 4 stk æg
- 1 tsk bagepulver
- 2½ dl formelis
- 2 håndfuld chokolade-påskeæg
Fremgangsmåde
- Tag smørret ud af køleskabet 20 minutter før bagning - når det er blødt, piskes det sammen med sukker til en luftig masse.
- Riv marcipanen groft og pisk i blandingen - tilføj også kornene fra en vaniliestang. Riv også citronskal fra 1 øko-citron og hæld i blandingen.
- Pisk nu et æg i dejen ét af gangen, indtil du har en sammenhængende masse - rør bagepulver ud i melet og si det ned i skålen sammen med saften fra 1 citron.
- Pisk det grundigt sammen. Forvarm ovnen til 170 grader - fordel dejen i en firkantet bageform eller fad og bag den i ca. 40-45 minutter, eller indtil der ikke er ubagt dej på en stegenål i midten. Lad den køle af.
- Rør flormelis op med saften fra citron nummer to og fordel det over den afkølede kage - hak chokoladeæg groft og drys over.