Creme brulee: Den klassiske dessert
Nem, cremet dessert med sprødt sukkerlåg!
Du kender sikkert tidspunktet, hvor du skal have en masse gæster til middag - og du kan ikke rigtig finde på noget til desserten.
Det skal gerne være nemt, men samtidig også lidt lækkert. Og her bliver det ikke nemmere end en klassisk creme brulee eller Crème brûlée.
Den fungerer bare. Den er cremet, smagfuld og så har den lige den lille ekstra detalje med låget af sukker, som knækker så skønherligt, når man fører skeen ned i desserten.
Det kan sjældent skræmme nogen væk - det er en sikker vinder. Den er ganske uimodståelig.
Foruden en god, dyb smag af vanilje og en cremet konsistens med sprødt låg af sukker? Så er det utrolig nemt at lave.
Det er en fransk dessert, som vi danskere har taget godt imod.
Fransk klassiker - eller blev den opfundet i Spanien?
Vi forbinder uden tvivl allesammen Creme Brulee med det franske køkken. Og det tidligste eksempel på en kogebog, der nævner konceptet er fra 1691 i kogebogen "Cuisinier royal et bourgeois".
Men visse andre historikere vil mene, at den dateres helt tilbage til 14. århundrede i Spanien - hvor man kender den under navnet Creme Catalana.
Uanset ophavet gælder det for begge, at man laver en lækker, fløjlsblød vaniljecreme, som bliver ‘brændt’ - ment på den måde, at man hælder sukker på toppen og karamelliserer den med en gasbrænder.
Den er utrolig praktisk til middagsselskaber og gæster, da den kan forberedes i god tid - 1-2 dage før gæsterne kommer laver man desserten.
Så skal man blot drysse dem med sukker og brænde dem med en gasbrænder inden servering.
Den er både god til en lille hverdagsdessert, nytårsaften eller parmiddage - og meget andet!
Med så ‘fancy’ et navn kunne man godt mistænke desserten for at være besværlig - men den er nok i top 5 over de nemmeste desserter til selskaber.
Der er altid en evindelig snak om, hvorvidt man skal bruge vandbad eller ikke under bagning - jeg vælger altid ikke at bruge det, da det er lidt et unødvendigt prespunkt i forsøget på at gøre dem perfekte.
Desuden er jeg typen, der blander æggesnapsen med fløden, INDEN den ryger i gryden - det er gældende for min tilgang til hjemmelavet vaniljeis. Det fungerer bare altid til at undgå koagulere massen eller få den til at skille.
Så længe man holder øje med farve og konsistens, så når man langt i det endelige resultat.
Den perfekte karamellisering
Det eneste punkt, hvor det kan være lidt mere besværligt at gøre det helt perfekt, er når karamel-låget af sukker skal brændes og karamelliseres.
Tricket er helt simpelt at skrue helt op for flammen på din gasbrænder, men holde den med behørig afstand fra desserten - og så skal den hele tiden være i bevægelse.
Du kender det fra øjeblikket, hvor man skal riste skumfiduser eller bage snobrød og bål og levende ild?
Den skal roteres, drejes og holdes på de rigtige steder.
Det samme gælder for en creme brulee - bevæg den cirkulært rundt om desserten og prøv dig frem, indtil overfladen tager farve og bliver brunlig i farven.
Fang min opskrift på en klassisk hjemmelavet creme brulee herunder:
Creme Brulee: Bagt vaniljecreme med knasende sukkerlåg
En evig dessert-klassiker!
Ventetid: 4 timer
Tilberedning: 50 minutter
Ingredienser
- 1 stk vaniljestang
- ½ dl rørsukker
- 6 stk æggeblomme
- 350 ml piskefløde
- 4 spsk. sukker (hvid sukker)
Fremgangsmåde
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og hæld dem i en skål sammen med rørsukker og æggeblomme. Pisk det med en elpisker, indtil du får en tyk og cremet æggesnaps - gerne i 5-6 minutter.
- Rør æggesnapsen ud i piskefløden og hæld det i en tykbundet gryde og tilføj den tomme vaniljestang - ram ca. 82 grader med et sukkertermometer, ligesom når man skal legerer vaniljeis. Den må ikke koge eller blive varmere! Lav grydeske-testen, hvor du dypper en træske ned i og træk et spor vandret over træskeen. Hvis vaniljecremen IKKE løber nedover sporet, så er den legeret rigtigt.
- Hæld den straks i en skål og læg et stykke husholdningsfilm direkte ned på cremen - så der ikke dannes kondens. Lad den afkøle i køleskabet i minimum en time.
- Fjern filmen og pisk den cremet igen i hånden med en piskeris - hæld den herefter i 4 små creme brulee-skåle eller 4 små ramakin-skåle og stil dem i et fad .
- Forvarm ovnen til 120 grader alm. ovn - stil dem ind og bag dem i ca. plus-minus 50 minutter. Den skal være let 'rystende', når man rykker med fadet - du skal også kunne give dem et let tryk på overfladen uden at den er snasket og våd. Når de har sat sig, skal de på køl i 3-4 timer - eller til 1-2 dage efter, hvis du laver dem i god tid.
- Lige inden servering tager du skålene ud og drysser de 4 skåle med en spiseskefuld hvidt sukker i hver - brug en gasbrænder i bevægelse og brænd overfladen let brun og karamellseret. Klar til servering!