Mandekogebogen

Jordbærtærte

En evig klassiker til sommer.

Når først kalenderen melder sommer og sol i juni måned, så er det på tide at kaste sig ud i en jordbærtærte.

Hvad enten man køber en bakke lækre solmodne jordbær ved den nærmeste vejbod eller til selv-pluk eller om man har en stor portion jordbær hjemmedyrket i køkkenhaven.

Det er en ægte klassiker, hvor man får en sprød bund, blød mazarin, cremet vaniljecreme-fløde og toppet med lækre danske jordbær.

Der er ikke noget, der skriger sommer som en solid omgang danske jordbær, som endelig smager af noget frem for de jordbær uden for sæson, som smager som om, at de er dyrket på Mars. 

Du kan selvfølgelig sagtens lave en jordbærtærte hele året rundt - den smager stadigvæk hamrende godt, men hvis jordbærrene lige har fået den rigtige sol og varme på den rigtige årstid?

Så er der ikke et øje tørt. 

Det kræver nogle steps i forhold til at samle alle elementerne, men når man lige får dannet sig et overblik, så fungerer det sublimt.

Denne opskrift er lavet med en sprød mørdejsbund, som efterfølgende bliver toppet med en cremet marcipan-masse og let bagt - derefter bliver den smurt med smeltet chokolade.

Efter afkøling får den en lækker kombination af letpisket flødeskum og vaniljecreme - selvfølgelig afsluttet med halverede røde jordbær. 

Den smager fantastisk - og hjemmelavet version trumfer købeversionen hver gang, hvis du følger denne opskrift!

Du kan vælge, om du vil 'stive' cremen af, når du skal lave din kage - hvis du bruger husblas, så holder den formen på cremen bedre.

Hvis du undlader husblas, så får du bare en kage, der er lidt mere 'saftig' og flyder lidt ud.

Følg opskriften herunder for en lækker, hjemmelavet jordbærtærte:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Jordbærtærte

Sommerdesserten!

6 portioner 1 time, 18 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 40 minutter
Tilberedning: 28 minutter
Ca. 1200 kcal pr. portion

Ingredienser

Mazarinbund
 • 1 spsk. hvedemel
 • 1 stk æg
 • 70 gram smør
 • 70 gram sukker
 • 130 gram marcipan, revet

Vaniljeflødecreme
 • ½ stk vaniljestang
 • 2 dl piskefløde
 • 1 spsk. majsstivelse
 • 2½ spsk. rørsukker
 • 2 stk æg
 • 2½ dl sødmælk
 • 4 stk husblas (kan undlades)

Mørdejsbund
 • ½ stk æg
 • 200 gram hvedemel
 • 100 gram smør
 • 70 gram flormelis

Topping
 • 50 gram mørk chokolade
 • 300 gram jordbær

Fremgangsmåde

 1. Start med at lave vaniljecremen - skrab kornene ud af vaniljestangen og bland alle ingredienserne (på nær piskefløden) sammen i en gryde (også den tomme vaniljestang). Kog det op, indtil det begynder at tykne - lad det småboble under omrøring i nogle minutter, indtil den er tyk og glat. Hæld den i en skål og læg husholdningsfilm helt ned over vaniljecremen for at undgå kondens. Lad den køle helt af - du kan sagtens lave denne dagen før.
 2. Nu skal mørdejsbunden laves - bland mel og flormelis sammen og skær dit smør i tern. Smuldr det sammen til en krummet masse (du kan bruge hænderne eller en røremaskine). Når konsistensen er smuldrende, samles dejen forsigtigt med ca. et halvt æg, indtil den er sammenhængende. Den skal ikke æltes. Form den til en kugle og lad den hvile i køleskabet pakket ind i husholdningsfilm.
 3. Lav i mellemtiden mazarin-bunden ved at piske smør og sukker sammen - tilsæt herefter revet marcipan efterfulgt af ægget. Slut af med hvedemel, indtil du har en god tyk dejmasse. Læg dem på køl.
 4. Forvarm ovnen på 180 grader - smør et tærtefad på ca. 24-26 cm med rigeligt smør. Tag mørdejen ud på et meldrysset bord og rul den forsigtigt ud til en tynd cirkel, der passer til tærteformen - løft den forsigtigt over og klem den ned i formen. Skær overskydende dej af kanterne. Fordel mazarin-massen i et jævnt lag ovenpå den ubagte mørdej.
 5. Bag tærten i ovnen i ca. 23-25 minutter, indtil overfladen er let gylden, men mazarin-massen stadigvæk er let ubagt. Når tærten kommer ud af ovnen, river du den mørke chokolade udover den brandvarme bund. Så smelter den, så du kan smøre det ud til et jævnt lag. Stil den til afkøling.
 6. Når bunden er kold (chokoladen behøver ikke at være stivnet), tager du den kolde vaniljecreme ud af køleskabet, fisker vaniljestængerne op og pisker den lind og cremet igen med et piskeris. Hvis du vælger at bruge husblas, så kan du smelte dem en smule lunet piskefløde, indtil det er opløst - denne vendes i den sammenpiskede vaniljecreme. Herefter bliver piskefløden pisket let stiv - vend en lille smule flødeskum i vaniljecremen for at gøre den mere luftig, så du undgår at slå alt luften ud af fløden. Vend herefter den sidste flødeskum i, indtil du har en lind masse.
 7. Smør den på tærten eller sprøjt med en sprøjtepose, indtil du har en jævnt lag - bruger du husblas, har den godt af lige at sætte sig i køleskabet i 30 minutter. Herefter halveres jordbær og lægges på den afkølede creme. Nu er den klar til servering!
Del

Seneste nyt

Annonce