Kinesisk mantou
Mantou aka. Bao-lignende spiral-boller.
I familie med den dampede bao-bolle finder man også den famøse mantou.
I al sin enkelthed en dampet bolle, som kan spises som tilbehør eller lignende til asiatiske retter.
Og så kan man lave den i en lidt sødere version, hvor man desuden kan lave dem til smukke, dampede spiral-mantou.
Jeg har kastet mig over teknikken og lavet en opskrift på luftige, svampede og bløde mantou-boller med spiral-mønster.
Du kan også vælge at springe kakao-delen over og halvere sukkerindholdet - så har du de klassiske mantou som sidedish!
Fang teknikken herunder:
Mantou
Bløde og svampede!
15 portioner
1 time, 25 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 15 minutter
Ingredienser
- 360 gram hvedemel
- 50 gram sukker
- 90 ml mælk
- 80 ml vand
- 20 gram gær
- 1½ spsk. kakaopulver, usødet
Fremgangsmåde
- Fordel vand og gær ligeligt i to skåle. Opløs gæren i vandet.
- I en tredje skål blandes sukker og hvedemel sammen - fordel nu hvedemelsblandingen ligeligt i de to skåle med gær og vand.
- Tilsæt kakao til den ene skål.
- Fordel nu mælken ligeligt i de to skåle og start med at ælte den hvide dej - den skal æltes i hånden, så kan have føling med konsistensen. Den skal være sammenhængende, fast og smidig - den skal være blød, men må ikke klistre til hverken hænder eller bordpladen. Spæd eventuelt til med lidt ekstra mælk eller mel alt efter konsistens.
- Gentag processen med kakao-dejen og saml dejene til to kugler, som hæves i hver deres skål med husholdningsfilm over på køkkenbordet i en time.
- Del nu den hvide dej i to portioner - rul begge portioner ud til en aflang rektangel med en tykkelse på ca. 0,5 centimeter. Rektanglens størrelse i forhold til dejen plejer at passe med 25 centimeter i længden og 12-15 centimeter.
- Gentag processen med den mørke dej - så du i alt har fire rektangler med dej.
- Læg nu den ene mørke dej over den ene hvide dej - og den anden hvide dej over den anden mørke dej. Rul sammen som med kanelsnegle fra det brede led. Rul den til en pølse og skær dem ud i små snegle.
- Brug en bambus-damper, som du lægger bagepapir i bunden af og stikker let med en stegenål, så dampen kan trænge i gennem. Du kan også bruge en si eller dørslag med bagepapir indlagt - herefter fordeles sneglene på bagepapiret med god mellemrum, da de hæver godt op.
- Lad dem efterhæve i ca. 20 minutter.
- Varm lidt vand op til kogepunktet i en gryde, som har en passende størrelse, hvor din bambusdamper kan stå på uden at røre vandet.
- Lad vandet boble men ikke spilkoge og placér bambusdamperen på gryden - damp i ca. 15 minutter indtil de er faste og lækre i konsistensen. Lad dem køle lidt af og så er de klar til at spise!