Kulinarisk staycation 2020: Turen går til Bornholm
Et indblik i Bornholmer-ferien under Corona-krisen.
Hvis du havde planlagt de helt store eventyr ude i den store verden til sommerferien 2020, så blev du som så mange andre ret så skuffet, da epidemien med Corona lukkede stort set hele kloden ned.
Derfor var man nødsaget til at ty til andre midler - og staycation fik for alvor sin ilddåb.
Jeg har personligt altid været vant til at rejse indenrigs på mine sommerferier med mine familier, mens jeg boede hjemme - dels fordi mine forældre ikke brød sig om at flyve og dels fordi der så mange interessante steder at opleve i Danmark.
Og hvis man skal se noget som helst positivt udledt af Corona-krisen, så må det være, at danskerne selv måske har fået øjnene op for deres eget land.
Jeg tog på reportage på Bornholm her til sommer for at se, hvordan de ikke mindst formåede at tackle turister i denne periode såvel som hvilke muligheder der findes for feriere på en god måde.
Jeg vil løbende dele artikler fra mit besøg i selvstående artikler, som vil blive implementeret i denne artikel løbende, mens denne bliver en dedikeret til selve rundturen i sin helhed.
Madfestival Kulinarisk Ø
Sol over Gudhjem, som skulle være afviklet i juni, og i samme ombæring føres videre ind i madfestivalen Kulinarisk Ø, blev aflyst - men med lidt god vilje fik Kulinarisk Ø rykket datoerne til juli.
Kulinarisk Ø bringer turister og gæster helt tæt på Bornholm som den gastronomiske petriskål, den efterhånden kan beskrives som - på et ugeprogram kan man besøge alt fra de lokale bryghuse og gård-produktioner af havtorn-produkter til en børnevenlig smuttur til gedemejerierne og en masterclass med stjernekokke.
Alt sammen med omdrejningspunkt omkring gourmet, gastronomi og et forsøg på at fremvise kærligheden og idéen bag lokale råvarer. Vi tog blandt andet forbi Soldalen som er et lille niche-mosteri, hvor man kunne smage 15 forskellige slags most med alt fra æbler, pærer, hindbær og aroniabær.
Madfestivalen var i år struktureret på en måde, så man på ingen måde følte sig i fare for, at man var medvirkende til enorme menneskemængder og smitterisiko - de forskellige poster blev opdelt i hold, afholdt i udendørs omgivelser og alle hensyn blev taget.
Desuden har man været skarp til at vende situationen til fordele - eksempelvis på vinbaren Râzapâz, hvor man i en 180’er lige har forvandlet date-picnickurven til en Corona-kurv, så man kan hive en solid omgang tapas og brød samt en flaske vin med på stranden uden at frygte at sidde i smitterisiko i bybilledet!
Ø-rundtur og turist-trykket
Jeg blev (positivt) overrasket over, at der ikke var mere ‘proppet’ med mennesker på øen, da vi meldte vores ankomst i uge 30.
Det vidner om en udvikling i Bornholms struktur, hvor alle ikke bare farer til Gudhjem eller Rønne for at okkupere alle de populære steder - nu har ALLE byer i området efterhånden enten en niche-ting eller et håndværk, men gerne kører efter.
Og turisterne virkede til at forstå, at man oplever mere, hvis man spreder sig udover øen og gør det til et roadtrip med få stops hist og her frem for at dyrke én by over dem alle.
Alt fra Sandvis Is i Kalas til en heftig hummer-hotdog skyllet ned med en G&T i Listed.
Foruden madfokusset har Bornholm en masse visuelt at byde på - og her snakker vi ikke blot gamle ruiner eksempelvis i form af Hammerhus og de smukke klippeformationer rundt i omgivelserne, men også i arkitekturen, atmosfæren og bybilledet.
Slår man ruten forbi de mere turistvenlige steder i eksempelvis Gudhjem og bevæger sig ned mod den lille by Melsted, så vil jeg mene, at man nærmest oplever en mere autentisk dansk/bornholmsk ferieidyl end de fleste steder på øen - byen er ikke særlig stor, men selve området lægger sig op af stranden og fremstråler idyl med store, frodige figentræer, bindingsværker og nærmest Morten Korch-agtige fornemmelser.
Og så gør det heller ikke noget på hele oplevelsen, at man lige kan slutte af på Melsted Badehotel med en velrørt tatar på promenaden med udsigt direkte ned til strandkanten!
Staycation på Bornholm
Bornholm var som forventet en af de første destinationer, som folk søgte til, når man skulle omstrukturere sommerferien til danske breddegrader - og det er selvfølgelig ikke uden grund. Folk virker til at have været gode til at strukturere ferien på en måde, så det kom til at hænge sammen for alle - nogen nåede at få badehotellerne, nogle fik feriehytterne og andre tog til andre midler og slog telte op på campingpladser.
Og med en ø som Bornholm, så handler det netop heller ikke om, hvad du bor i - ikke engang HVOR du bor. Du har oplevelser til alle sider og kan bare køre ud i det blå. Det kan nærmest ikke køre 5 kilometer, før du støder på en stand med nyslynget honning og friskplukkede ærter eller et røgeri med alskens lækre fiskedelikatesser.
Foruden et par planlagte stops hjemmefra bandt vi nærmest vores reportage op på søge oplevelser ‘på gefühlen’ - ment på den måde, at vi afsatte tiden til at køre til en bestemt by og så stoppe på vejen, når der dukkede noget interessant op - her brillerer øen virkelig med små finurligheder, passionerede mennesker og interessante vejside-oplevelser, som ikke nødvendigvis står i turistbrochuren.
Bornholm er eksemplet på, hvordan man kan dyrke lokalsamfundet, gøre en dyd ud af sit håndværk og lokke besøgende til med velsmag, dansk idyl og en ferie ‘hjemme’.
Og på en ø med flest solskinstimer i hele Danmark?
Så er det ikke blot et ‘Corona-plaster’, men derimod en destination, som man efter deres kulinariske opvågning og lokalsamfundsdyrkelse fremadrettet vil inkorporere i danskernes ferieplanlægning uden at være en backup.
Læs mere om Bornholm til din næste rejse hos Destination Bornholm.