Massaman Curry: Thailandsk-indisk gryderet
Herlig symbiose mellem Thailand og Indien.
Massaman Curry er en klassisk opskrift på en karryret, som har en utrolig dybde på krydderifronten og masser af smag, cremethed og saftighed.
Massaman Curry er en rigtig fusionsopskrift, hvor mødet mellem det thailandske køkken og indiske køkken går op i en højere enhed.
Opskriften er blevet til virkelighed efter muslimske handelsmænd fra blandt andet Persien og Sydasien tog indiske krydderier (såsom kardemomme, kanel, spidskommen og muskatnød) med til Thailand på deres rejser og brugte dem kombineret med autentiske thailandske krydderier (såsom chili, koriander, citrongræs, hvidløg og ingefær).
Og handelsmændene kombinerede disse to køkkener og lavede den famøse massaman curry paste.
Så opskriften har reelt set sit ophav i Thailand, men er blevet 'influeret' af ingredienser, som blev importeret.
Den forener varmen og friskheden fra begge køkkener og giver en sublim dybde til retten, som med tiden er blevet en af de mest populære karryretter på verdensplan.
Det er også en utrolig nem ret at lave - men den kræver alligevel en del krydderier. Du kan dog nok skippe et par stykker af dem, men den mest autentiske smag får man ved at kombinere de ikoniske krydderier.
Det thailandske køkken er tit kendt for at være stærke, men denne karry er ret mild i det.
Det er en ægte klassiker i det asiatiske køkken!
TIP: hvis det skal være rigtig nemt, så kan du også vælge at købe din curry paste ved din lokale asiatiske specialbutik.
Du kan både bruge en klassisk gul karrypasta eller finde en paste, der hedder Massaman curry paste.
Denne købte udgave af pasten kræver nok bare et par spiseskefulde, da den nok har lidt ekstra smæk på chilismagen!
Det er en nem måde at spare på krydderierne, hvis din krydderiskuffe ikke lige bugner af diverse lækkerier - uden at gå for meget på kompromis med smagen!
Retten serveres rygende varm sammen med hvide ris og gerne toppet med lidt ristede peanuts, frisk koriander og lidt rød chili.
Fang min opskrift på Massaman Curry herunder:
Massaman Curry: Thailandsk-indisk gryderet
Fusion-klassiker!
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 30 minutter
Ingredienser
- 4 stk hvidløg
- 2 stk løg
- ½ stk rød chili
- 10 gram frisk ingefær
- 1 tsk spidskommen, stødt
- 1 tsk koriander, stødt
- ½ tsk kanel, stødt
- ½ tsk muskatnød, revet
- ½ tsk kardemomme, stødt
- 0,3 tsk nelliker, stødt
- 2 tsk fishsauce
- 1 tsk rørsukker
- 1 stk citrongræs
- 1 tsk gurkemeje, stødt (kan undlades)
- 1 tsk salt + peber
- 3 spsk. citron- eller limesaft
Fyld og tilsmagning
- 3 stk laurbærblade
- 300 gram kyllingbryst (eller evt. hel kylling)
- 1 stk rødløg
- 400 gram kartofler
- 2 stk forårsløg
- 4 stk gulerod
- 400 ml bouillon (kylling eller grøntsags)
- 300 ml kokosmælk
Fremgangsmåde
- Bank citrongræsset med bagenden af din kniv for at blødgøre den og snit den fint. Riv ingefær, hvidløg og skær løg i mindre tern - hæld det i en blender (eller brug en stavblender) sammen med de resterende ingredienser til pasten - brug lidt kokosmælk eller vand til at få gang i blenderen, indtil du har en grødet, fin paste.
- Skær rødløg og forårsløg i skiver og skær gulerod og kartofler i tern - skær også kyllingen i små tern og hav det klar til senere.
- Varm lidt olie op i en gryde til middelhøj varme - svits og steg din paste i 5-6 minutter, indtil den smider væsken og næsten begynder at sætte sig fast i bunden af gryden.
- Hæld nu dine kyllingebryster i pasten og steg dem, indtil de næsten er tilberedte - tilføj nu grøntsagerne og hæld bouillon på. Tilsæt herefter kokosmælken og rør det grundigt sammen, så pasten bliver fordelt.
- Lad den simre ved middelhøj varme i 25-30 minutter uden låg, hvor du løbende rører, indtil den koger ind til en cremet sauce. Smag løbende til med salt, sukker og citronsaft.
- Når saucen er reduceret, serveres retten med nykogte hvide ris!