Mit ærlige køkken: Simon Clemens uddeler visdom om brødtæmning i ny kogebog
Realistisk, uhøjtideligt hverdagskøkken med kornet i fokus.
I disse bizarre Corona-tider er det med at finde lyspunkterne i hverdagen og finde noget fornuftigt at bruge tiden på - foruden at maksimere min køkkenhave til årets høst og desuden få kreeret utallige opskrifter i køkenet i disse dage, så får jeg også dykket ned i diverse kogebøger for inspiration og hyggelæsning.
For nyligt fik jeg fingrene i Simon Clemens seneste kogebog - og hvis du ikke er stødt på ham tidligere, så er han en herlig, uhøjtidelig hverdagsguru på brødfronten. Og det kommer så sandelig til udtryk i hans nye værk - Mit ærlige køkken.
Vis dette opslag på InstagramEt opslag delt af Simon Vang worsøe Clemens (@simon_clemens_koekken) den
Kogebogen tager sit udgangspunkt i korn og dets evne til at danne base såvel som variation i hverdagsmåltiderne - alt fra selve brødet, mulighederne i ‘brødtopping’ og selvfølgelig ting, man kan dyppe sit brød i.
Opskrifterne er udformet meget overskuelige med stor tekst, let læsevenlighed og ‘realistiske’ billeder, som giver mere mod på at prøve opskriften selv - det er en bog, som hiver storslået madlavning og store smage ned på hverdagsniveau, hvor alle kan lege med. Det er tydeligt at se, at det er et passionsprojekt, da selv med den røde tråd igennem alle opskrifterne stadigvæk er plads til afstikkere og små finurlige kreationer, som har fanget forfatterens interesse i øjeblikket.
Kogebogen lægger stor vægt på gamle værdier og vækker et par associationer og gamle minder til mine forældres måde at nedskrive opskrifter på - de havde en mappe fyldt med opskrifter, som altid var retter akkompagneret af navnet på personen, som havde serveret det for dem - og det gælder på samme måde i denne kogebog, hvor man får opskrifter såsom ‘Svigerfars rullepølse’ og ‘Connys fødselsdagsboller’.
Det bringer noget hyggeligt over læsningen og giver indtrykket af, at det på ingen måde “bare” er en opskrift - der er en person, som hyppigt bruger denne opskrift i hverdagskøkkenet og dermed kan lægge navn til, at det er en sikker vinder.
Foruden inspiration til forskellige muligheder for at opnå bedst mulige smage med ‘fra jord til bord’-princippet såvel som en grundforståelse for madlavning lavet fra bunden, så får vi heldigvis også et par kapitlers visdom omkring surdej og brødtæmning - alt fra grundprincipper indenfor forædlingen af vand og mel til krummeporno og sprøde brød til en håndgribelig guide til at give brødsucces for alle, uanset om vi snakker et surdejsbrød eller bamseboller.
I en digital tid hvor alle billeder på de sociale medier med mad og madlavning ofte skal være opstillet til perfektion og ned til mindste detalje, så er det rart med nogle ærlige typer, som skærer ind til benet og viser virkelighedens køkken uden de store dikkedarer.
Hvis du mangler lidt læsestof i disse dage, så kan du fange Mit ærlige køkken lige her.