Mandekogebogen

Mug på maden - hvornår kan den stadig spises?

Her der de ting du skal smide ud og dem, som stadig kan spises!

Når man finder mug på sine madvarer, kan det virke ret ulækkert - men ikke alle former for mug kræver, at du smider maden ud.

Her er en guide til, hvornår du kan spise muggen mad, og hvornår du skal kaste det væk.

Madvarer, der kan reddes:

  1. Hård ost: Hård ost som cheddar og parmesan kan være sikker at spise, selvom de har mug. Skær blot mindst 2,5 cm væk fra det mugne område, da muggen ikke kan trænge dybt ind i disse tætte produkter.

  2. Hårde hrøntsager og frugter: Gulerødder, kartofler og æbler kan også reddes. Skær muggen af med en margin på 2-3 cm, så du undgår eventuel spredning.

  3. Tørret og lufttørret kød: Salami og spegeskinke kan have overflademug, som ofte er sikkert at skære væk. Sørg for, at det ikke viser tegn på andet mug.

Madvarer, der skal kasseres:

  1. Bløde oste: Oste som brie og feta bør kasseres helt, hvis der er mug på dem. Mug på bløde oste kan hurtigt sprede sig og være farligt at spise.

  2. Brød og bagværk: Hvis der er mug på en skive brød, skal hele pakken smides ud. Brød er meget modtageligt for mug, og det kan sprede sig hurtigt.

  3. Frugt med højt vandindhold: Jordbær, blommer og agurker bør kasseres, hvis de har mug, da muggen kan sprede sig hurtigt i fugtige fødevarer.

  4. Kogt mad og rester: Rester med tegn på mug skal også smides ud. Det er svært at se, hvor langt muggen er spredt i retter, der er blevet opbevaret i flere dage.

  5. Nødder og frø: Hvis du finder mug på nødder eller frø, skal du smide dem ud, da det kan være farligt at spise muggen.

 

Forebyggelse af Mug:

  • Opbevaring: Brug lufttætte beholdere til rester og letfordærvelige varer. Fryse brød og mejeriprodukter kan også forlænge deres holdbarhed.

  • Hygiejne: Hold dit køleskab rent, og sørg for, at maden opbevares korrekt for at undgå mugspredning. Rengør regelmæssigt, især efter at have opdaget mug.

  • Inspektion: Tjek dine fødevarer, inden du køber dem, for at undgå at bringe mugne produkter ind i dit hjem. Kig efter tegn på mug eller fugt i emballagen.

At vide, hvordan man håndterer mug på mad, kan reducere madspild og hjælpe dig med at træffe sikre valg. Husk altid, at det er bedre at smide noget ud end at tage chancer med dit helbred.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce