Nasi Goreng
Indonesiske stegte ris.
Nasi Goreng direkte oversat betyder 'stegte ris' og er en specialitet i asiatiske lånde såsom Singapore, Malaysia og det sydlige Thailand.
Stegte ris finder i mange utallige afskygninger over hele Asien med forskellige navne, ingredienser og opskrifter - mens denne opskrift på Nasi Goreng ofte bliver omtalt som en nationalret i Indonesien.
Nasi Goreng kendetegnes ved at bruge forkogte ris, altså rester af kogte ris fra dagen før, som bliver genopvarmet og stegt med grøntsager og kød.
Kødet kan enten undværes, eller varieres i alt fra kylling, oksekød, svinekød til tofu - lige hvad du har lyst til at spise.
En af de vigtige elementer i retten er en sauce eller dressing, som hedder Kecap Manis - foruden soyasauce og fiskesauce er det en af de mest brugte saucer i landet.
Og den er ikke så udbredt her i Danmark, men du kan sagtens finde den hos din lokale, asiatiske specialforretning.
Hvis ikke? Så kan kecap manis laves selv ved at koge soyasauce sammen med brun farin i blandingsforhold 1:1, indtil det er en tyk sirup - gerne simret sammen med hele stjerneanis, frisk hvidløg og peberkorn.
Du kan også komme langt med en hoisin-sauce eller måske blande brun farin sammen med soya-saucen - der findes mange alternativer, og selvom det ikke er den 'ægte' vare, så kan du komme ret tæt på den autentiske smag af bagveje.
Nasi Goreng er en fantastisk version og opskrift på fried rice, som er nem at lave, budgetvenlig ikke mindst en god mulighed for nem og hurtig aftensmad i en travl hverdag.
Den mætter godt og er børnevenlig.
Nasi Goreng er en ret, som du ofte finder i gadekøkkenet som en del af deres streetfood - og så er det samtidig en ret og opskrift, som mange husstande i Indonesien ofte får i løbet af ugen.
Foruden velkrydrede ris med sød soya, så klassificerer man også en Nasi Goreng ved at spise den med et spejlæg, agurk og tomat.
En rigtig nem, sund og lækker ret!
Fang min opskrift på Nasi Goreng herunder:
Nasi Goreng
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ingredienser
- 200 gram kyllingebryst/ribeye/svinekotelet eller anden protein
- 3 fed hvidløg
- ½ stk rød chili (kan undlades)
- 1 stk løg
- 250 gram hvide ris, kogte og afkølede
- 2 spsk. kecap manis (se artikel for hjemmelavet udgave)
- 1 spsk. soyasauce
- 3 stk forårsløg
- 2 stk æg
Fremgangsmåde
- Hak løg og hvidløg fint. Varm en wok på i høj varme med lidt olivenolie. Svits løg og hvidløg - tilsæt herefter dit protein skåret i strimler eller tern. Steg det, indtil det bliver gennemstegt og får lidt skorpe.
- Sørg for at have god varme på, så det hele bliver stir-fried - tilsæt nu din kogte ris til wokken. Smuldr med hænderne, så det bliver bedre fordelt. Steg det, indtil det bliver varmet igennem. Steg samtidig æggene på en panden pande som smilende spejlæg - skal det være helt autentisk, skal de steges ved høj varme i olie, så kanterne på ægget bliver sprøde.
- Tilsæt nu de to slags saucer - kecap manis og soyasauce - og lad det hele karamellisere en smule. Tilsæt til sidst finthakket chili og forårsløg. Servér dem i skåle, hvori du lægger et spejlæg på toppen.
- Top gerne af med skiver af tomat og agurk.