Mandekogebogen

Nemme opskrifter fra dengang oldemor oplevede en pandemi

18 skarpe opskrifter!

I disse corona-tider er det smart at kunne trylle en masse nemme retter frem og måske få brugt de ting, som har stået alt for længe bagerst i skabet.

Og her kan vi snildt kigge over skulderen på vores kære forfædre - nærmere specifikt i en 'oldemor'-æra for 100 år siden, hvor folket oplevede en pandemi.

For ca. 100 år siden var vi også berørt af en pandemi i Danmark. Den Spanske Syge, en influenza-agtig virus, der dræbte millioner på verdensplan. Den ramte lige efter 1 verdenskrig, og i øvrigt efter epidemier med difteri og tuberkolose. Der har været knaphed og rådvildhed mere end én gang i køkkenet.

Du kan læse alle 18 opskrifter fra oldemors pandemi-køkken hos Nyddetnu.dk - jeg har lige smidt et eksempel på opskrifterne herunder:

ANNONCE
Nemme opskrifter fra dengang oldemor oplevede en pandemi

"Aubing er en rigtig gammel opskrift. Den findes i flere varianter i min oldemors opskriftsbog, er med i hendes lillesøsters – men allerede i min farmors generation er det blevet umoderne. Jeg agiterer voldsomt for at gøre den moderne igen – hvis du er lasagnefan, vil du elske denne gamle danske ret! Og husk den skarpe brune sauce - der er kun én original: Lea & Perrins. De introducerede “den originale” Worcestershire sauce i 1837. Jeg tror, Oldemor Anna fik smag for det som ung pige i England."

- Hannah Lund

ANNONCE

Aubing-souffle

Nem pandemi-mad!

4 portioner 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 1000 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 125 gram smør
  • 1 tsk løg, revet
  • 90 gram hvedemel
  • 750 gram mælk
  • 250 gram hakket kød (eller et stykke stegt kød, som hakker i små stykker)
  • 12 stk æg
  • 1 tsk salt, peber og muskatnød (efter smag)

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 175˚ C. Smør en stor ildfast form eller et ildfast fad. Smelt smørret i en stor gryde og pisk mel og revet løg i. Når det er jævnt, pisker du gradvist mælken i.
  2. Tag gryden af varmen. Pisk æggeblommerne i, en af gangen. Rør kød i, og krydr med salt, peber og muskatblomme efter smag.
  3. Pisk æggehviderne stive og rør dem i. Kom massen i din smurte form, og stil den i ovnen i ca. 1 time. Server straks med godt med Worcestershiresovs til – eller som min oldemor skrev “skarp brun sauce”.
Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

"Mad handler om smag – ikke om mængden af kød på sin pizza, eller manglen af samme på en grøntsagsret. Det handler om smagsoplevelser, nydelsen af at være i det kreative køkken og ikke mindst muligheden for at udvide sin horisont af, hvad mad indebærer."

Kontakt: rkj@connery.dk

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt