Nemme opskrifter fra dengang oldemor oplevede en pandemi
18 skarpe opskrifter!
I disse corona-tider er det smart at kunne trylle en masse nemme retter frem og måske få brugt de ting, som har stået alt for længe bagerst i skabet.
Og her kan vi snildt kigge over skulderen på vores kære forfædre - nærmere specifikt i en 'oldemor'-æra for 100 år siden, hvor folket oplevede en pandemi.
For ca. 100 år siden var vi også berørt af en pandemi i Danmark. Den Spanske Syge, en influenza-agtig virus, der dræbte millioner på verdensplan. Den ramte lige efter 1 verdenskrig, og i øvrigt efter epidemier med difteri og tuberkolose. Der har været knaphed og rådvildhed mere end én gang i køkkenet.
Du kan læse alle 18 opskrifter fra oldemors pandemi-køkken hos Nyddetnu.dk - jeg har lige smidt et eksempel på opskrifterne herunder:
"Aubing er en rigtig gammel opskrift. Den findes i flere varianter i min oldemors opskriftsbog, er med i hendes lillesøsters – men allerede i min farmors generation er det blevet umoderne. Jeg agiterer voldsomt for at gøre den moderne igen – hvis du er lasagnefan, vil du elske denne gamle danske ret! Og husk den skarpe brune sauce - der er kun én original: Lea & Perrins. De introducerede “den originale” Worcestershire sauce i 1837. Jeg tror, Oldemor Anna fik smag for det som ung pige i England."
- Hannah Lund
Aubing-souffle
Nem pandemi-mad!
Ventetid: 1 time
Tilberedning: 0 minutter
Ingredienser
- 125 gram smør
- 1 tsk løg, revet
- 90 gram hvedemel
- 750 gram mælk
- 250 gram hakket kød (eller et stykke stegt kød, som hakker i små stykker)
- 12 stk æg
- 1 tsk salt, peber og muskatnød (efter smag)
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 175˚ C. Smør en stor ildfast form eller et ildfast fad. Smelt smørret i en stor gryde og pisk mel og revet løg i. Når det er jævnt, pisker du gradvist mælken i.
- Tag gryden af varmen. Pisk æggeblommerne i, en af gangen. Rør kød i, og krydr med salt, peber og muskatblomme efter smag.
- Pisk æggehviderne stive og rør dem i. Kom massen i din smurte form, og stil den i ovnen i ca. 1 time. Server straks med godt med Worcestershiresovs til eller som min oldemor skrev skarp brun sauce.