Mandekogebogen

Pære Belle Helene

Vaniljesyltede pærer!

Pære Belle Hélène er en klassisk fransk dessert, der blev opfundet i anden halvdel af det 19. århundrede. Den består traditionelt af pocherede pærer, serveret med vaniljeis og overhældt med varm chokoladesauce. Desserten kan også være pyntet med mandelflager eller andre dekorative elementer. Kombinationen af de friske pærer, den cremede is og den rige chokoladesauce har gjort den til en klassiker inden for det franske køkken og i dessertverdenen generelt.

Historie og ophav

Pære Belle Hélène menes at være skabt af den franske kok Auguste Escoffier i 1860'erne. Escoffier er kendt som en af de mest indflydelsesrige skikkelser inden for det moderne franske køkken og har udviklet mange ikoniske retter. Navnet "Belle Hélène" refererer til en operette, La Belle Hélène (Den skønne Helene), komponeret af Jacques Offenbach i 1864. Operetten var meget populær på Escoffiers tid, og som mange kokke dengang, lod han sig inspirere af samtidens kunst og kultur til at navngive sine retter.

Operetten handler om Helena af Troja og hendes skønhed, og retten er derfor en hyldest til hendes elegance. Kombinationen af de delikate smage og den enkle præsentation afspejler måske den skønhed og enkelhed, der blev associeret med karakteren i operetten.

Klassisk opskrift

Den traditionelle opskrift på Pære Belle Hélène indeholder:

  1. Pærer: Pærerne pocheres i en let sukkersirup, ofte med en smule vanilje for ekstra aroma.
  2. Vaniljeis: En kugle vaniljeis serveres med de afkølede pærer.
  3. Chokoladesauce: En mørk, rig chokoladesauce hældes over pærerne og isen lige før servering.
  4. Mandelflager: I nogle versioner bruges ristede mandelflager som topping.

Varianter

Gennem årene er der opstået forskellige varianter af denne dessert, både i Frankrig og internationalt. Nogle af de mest bemærkelsesværdige inkluderer:

  • Moderne twists: Mange moderne kokke har eksperimenteret med at tilføje ekstra smage, såsom at tilføje likør som Cointreau eller Grand Marnier til chokoladesaucen, eller ved at smagsgive pocheringslagen med krydderier som kanel, stjerneanis eller citron.

  • Alternative serveringsmetoder: Nogle gange serveres retten med en mere luksuriøs præsentation, f.eks. med et chokopariseret lag (dvs. chokolade overtrækker pæren), eller ved at lave pærepuré i stedet for pocherede pærer.

  • Andre frugter: Mens pærer er det traditionelle valg, har nogle opskrifter erstattet dem med andre frugter som æbler eller ferskner, for at give en anderledes smagsprofil, men stadig beholdt chokoladesauce og vaniljeis.

  • Veganske eller laktosefrie varianter: Med udviklingen af diætkulturelle ændringer har Pære Belle Hélène også fået laktosefri versioner, hvor almindelig is erstattes med plantebaserede alternativer som kokos- eller mandelmælkis.

Pære Belle Hélène er stadig en favorit på mange dessertmenuer i dag og værdsættes for sin simple, men elegante sammensætning af smagsnoter. Den historiske forbindelse til operaverdenen gør den også til en sjov samtalestarter ved middagsbordet.

Fang min nemme opskrift på pære belle Helene herunder:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Pære Belle Helene

Syltede pærer til dessert.

6 portioner 18 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 8 minutter
Ca. 50 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 6 stk pærer (faste)
  • 2 stk citron, økologisk
  • 1 stk vaniljestang
  • 800 ml vand
  • 250 gram sukker

Fremgangsmåde

  1. Hæld sukker i vandet og pres saften af de to citroner ned i. Skrab kornene ud af vaniljestangen og hæld i lagen sammen med stængerne.
  2. Bring det langsomt i kog, mens du skræller dine pærer - brug lidt tid på at gøre det omhyggeligt, så du får flotte, dekorative frugter.
  3. Læg pærerne forsigtigt i den simrende lage og lad det småkoge i ca 8-10 minutter. Sluk for blusset og stil gryden til side. Sæt låg på og lad det køle af. Stil det nu i køleskabet til dagen efter.
  4. Derefter er de klar til servering - et par kugler god vaniljeis og chokoladesauce. Gerne med en lille sprød kiks eller småkage!
Del

Seneste nyt

Annonce