Pan de Jamón
Venezuelansk snackbrød!
Når vi danskere tænker på julemad, så snakker vi brun sovs, andesteg, sprøde flæskesvær og maser af konfekt.
Så det er altid lidt sjovt at kigge nærmere på, hvordan julen fejres i andre lande.
Og her fandt jeg over en autentisk opskrift fra det venezuelanske køkken, som går under navnet Pan de Jámon.
I al sin enkelthed er det et brød, som vikles omkring et fyld bestående af grønne oliven, kogt skinke og rosiner.
Man stejler måske en smule, når man ser rosinerne i det salte køkken på denne måde - men efter at have afprøvet den traditionelle ret? Så fungerer det ret godt!
Det er et brød, som menes at være opfundet i 1905 som et brød, man spiste op til julehøjtiden.
Selvom det er en venezuelansk julebrød, egner det sig godt som snackbrød hele året.
Det er ikke helt nok til at være et måltid i sig selv, da det jo egentlig bare er lidt brød med fyld - men hvis man spiser en god salat til eller skærer sin Pan de Jamon ud i tynde skiver til en god suppe, så fungerer det super godt.
Det er en sjov, anderledes smagskombination, som giver dig luftigt, hvidt og blødt brød svøbt omkring en god skinke med oliven og rosiner.
Det er lidt en 'tør' udgave af en pizzasnegl - men med helt nye smage!
Fang opskriften herunder til lidt julebageri året rundt:
Pan de Jamon: Venezuelansk madbrød med rosiner, oliven og skinke
Julebrød året rundt!
Ventetid: 2 timer
Tilberedning: 30 minutter
Ingredienser
- 250 ml mælk
- 500 gram hvedemel
- 20 gram gær
- 1 tsk sukker
- 1 tsk fint salt
- 2 stk æg
- 50 gram smør
Fyld
- 250 gram italiensk skinke, skiver
- 120 gram grønne oliven
- 1 dl rosiner
Pensling
- 1 stk æg, til pensling
Fremgangsmåde
- Opløs gær i mælken og tilsæt sukker og æg - rør sammen, indtil du har en ensformig masse. Tilsæt nu hvedemel efterfulgt af salt og tern af smør og ælt det i 5-6 minutter, indtil dejen er sammenhængende og kun let klistret.
- Skrab dejen ud på et meldrysset bord og ælt den, indtil den ikke klistrer længere - form den til en kugle og lad den hæve til dobbeltstørrelse - ca. 1-1,5 time. Hæld vandet fra dine oliven, halver dem og læg dem på et stykke køkkenrulle under hævningen, så væsken bliver suget væk.
- Efter hævning rulles dejen ud til en rektangel på ca. 40x60 cm - fordel skinken i et jævnt lag. Skinkeskiverne må gerne overlappe hinanden en smule. Lad der være 1-2 centimeter fri dej ud til kanterne.
- Fordel rosiner og oliven i et jævnt lag ovenpå skinken.
- Rul nu dejen sammen stramt til en pølse fra det korte led - så får man flere lag. Rul den sammen til en aflang pølse og skær eventuel overskydende dej af ude i begge sider og klem enderne sammen, så fyldet lukkes inde.
- Læg den forsigtigt over på en bageplade med bagepapir og læg et viskestykke over - lad den efterhæve i 45 minutter.
- Forvarm ovnen på 190 grader. Pisk et æg sammen og pensl din Pan de Jamon med et jævnt lag. Bag den først i ovnen i 15 minutter. Skru herefter op på 200 grader og giv den 15 minutter mere. Læg eventuelt bagepapir over brødet, hvis den bliver for hurtig mørk.
- Lad den køle af på køkkenbordet i minimum 15-20 minutter, inden du skærer den ud - på den måde sætter den sig bedre og du får pænere snit uden en for blød midte. Serveres til en god salat, en suppe eller en masse gode dip og saucer!