Mandekogebogen

Pastasalat

Simpel klassiker med mange muligheder!

En pastasalat er en ret, der typisk består af kogt pasta blandet med grøntsager, kød eller fisk og en dressing.

Først og fremmest er pastasalat en nem og hurtig ret at tilberede. Den kan være sammensat af ingredienser, man har i køleskabet, og er derfor en god måde at bruge rester på.

Pastaen kan koges på forhånd og opbevares i køleskabet, og så kan man hurtigt blande den med forskellige slags grøntsager og proteiner for at skabe en velsmagende og næringsrig ret.

Pastasalater kan varieres i det uendelige og kan laves med forskellige slags pasta, grøntsager, kød, fisk og dressing. De fleste pastasalater er serveret kolde eller ved stuetemperatur og er ofte populære til sommergrillfester, picnics eller som en let og lækker frokost.

Pastasalater kan også være en god måde at bruge rester fra andre måltider på, og man kan variere smagen og næringsindholdet i retten alt efter, hvilke ingredienser man bruger.

En pastasalat kan være både sund og velsmagende, afhængigt af de ingredienser, man vælger at bruge. Man kan eksempelvis vælge fuldkornspasta, masser af grøntsager og magert kød eller fisk for at gøre retten mere næringsrig.

Når det kommer til grøntsager, kan man variere sin pastasalat i det uendelige. Nogle populære valg er cherrytomater, agurk, rødløg, peberfrugt, broccoli, ærter, majs og gulerødder.

Man kan også bruge forskellige slags salatblade, såsom spinat, rucola eller romainesalat, for at tilføje ekstra smag og næring. Det er vigtigt at skære grøntsagerne i passende størrelser, så de blander sig godt med pastaen og kan spises let med en gaffel.

Proteiner er også en vigtig ingrediens i pastasalaten, og der findes mange forskellige muligheder. Nogle populære valg er kylling, skinke, laks, rejer, tun eller kogt æg. Hvis man ønsker at lave en vegetarisk eller vegansk pastasalat, kan man bruge bønner, linser, kikærter eller tofu i stedet.

Dressing er en vigtig del af pastasalaten, da den binder alle ingredienserne sammen og giver smag til retten. Der findes mange forskellige slags dressinger, og man kan variere sin pastasalat ved at bruge forskellige typer. Nogle populære valg er pesto, tomatsauce, honning-sennep, balsamicoeddike, ranch og citron-olivenolie. Hvis man ønsker en sundere dressing, kan man bruge en dressing baseret på yoghurt eller olivenolie i stedet for mayonnaise eller creme fraiche.

Derudover kan man justere mængden af dressing eller vælge en sundere dressing baseret på yoghurt eller olivenolie i stedet for mayonnaise eller creme fraiche.

Du vælger selv, hvilken pastatype, du ønsker - men det er oftest pastaskruer, penne eller noget i den størrelsesskala. Nogle andre populære typer er spiralpasta, penne og farfalle, men man kan også bruge fuldkornspasta, spelt- eller linsepasta for at gøre retten sundere og mere fyldig. Det er vigtigt at koge pastaen al dente, så den bevarer sin fasthed og ikke bliver for blød i salaten.

Herunder får du en række gode bud på varierende pastaretter, og så har du opskriften på en af vores helt store klassikere på hverdagsbordet i bunden af artiklen!

ANNONCE
10 opskrifter og idéer på pastasalat

1) Græsk pastasalat: Bland kogt pasta med agurk, tomat, rødløg, kalamata-oliven og fetaost. Tilsæt en dressing af olivenolie, citronsaft, hvidløg og oregano.

2) Caprese pastasalat: Bland kogt pasta med cherrytomater, frisk mozzarella og basilikumblade. Tilsæt en dressing af olivenolie, balsamicoeddike og salt.

3) Karry pastasalat: Bland kogt pasta med kylling, ærter, gulerødder og ananas. Tilsæt en dressing af mayonnaise, yoghurt, karrypulver og salt.

4) Mexicansk pastasalat: Bland kogt pasta med sorte bønner, majs, rødløg og jalapeño. Tilsæt en dressing af olivenolie, limejuice, spidskommen og koriander.

5) Pesto pastasalat: Bland kogt pasta med soltørrede tomater, pinjekerner, parmesanost og basilikumpesto. Tilsæt lidt olivenolie og citronsaft.

6) Italiensk pastasalat: Bland kogt pasta med salami, pepperoni, cherrytomater, mozzarella og sorte oliven. Tilsæt en dressing af olivenolie, rødvineddike, hvidløg og oregano.

7) Asiatisk pastasalat: Bland kogt pasta med rejer, edamamebønner, rød peber og grønne løg. Tilsæt en dressing af sojasauce, risvineddike, honning og ingefær.

8) Broccoli pastasalat: Bland kogt pasta med broccoli, bacon, rosiner og mandler. Tilsæt en dressing af mayonnaise, sukker og æblecidereddike.

9) Grøn pastasalat: Bland kogt pasta med grønne bønner, ærter, asparges og spinat. Tilsæt en dressing af olivenolie, hvidvinseddike og sennep.

10) Citron-kylling pastasalat: Bland kogt pasta med kylling, agurk, cherrytomater og rødløg. Tilsæt en dressing af olivenolie, citronsaft, hvidløg og timian.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Pastasalat

Fyldig og velsmagende!

2 portioner 20 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 15 minutter
Ca. 300 kcal pr. portion

Ingredienser

Pastasalat
 • 250 gram pastaskruer
 • 3 stk bladselleri, stængler
 • 3 stk tomater
 • 3 spsk. fetaost (salatost)
 • 3 håndfuld rødkål, rød spidskål eller andet kål
 • 3 spsk. pinjekerner
 • 150 gram parmaskinke

Dressing
 • 2 spsk. olivenolie
 • 1 spsk. citronsaft
 • 2 tsk sennep

Fremgangsmåde

 1. Kog pastaen efter anvisningerne på pakken. Rist dine pinjekerner på en tør pande, indtil de tager farve. Lad begge dele køle af.
 2. Skær bladselleri og tomater i mundrette bider - snit din rødkål helt fint i strimler. Bland det sammen med fetaost, som lige er blevet mast let med en gaffel. Bland ingredienserne til dressingen og vend det sammen med det grønne og pastaen.
 3. Drys pinjekerner over pastasalaten og riv skiver af parmaskinke i stykker og læg på toppen inden servering.
Del

Seneste nyt

Annonce