Mandekogebogen

Røræg

Simpel klassiker til morgenbordet eller den lille sult.

Røræg er en klassisk ret, der typisk serveres til morgenmad eller brunch. Retten består af piskede æg, der steges og røres konstant over varme, indtil de er bløde og cremede. Røræg er populært på grund af dens enkle tilberedning og mulighed for variationer med forskellige ingredienser og krydderier.

Æg har været en kilde til næring i mange århundreder, og røræg er en af ??de mange måder at tilberede æg på. Røræg stammer muligvis fra Storbritannien, hvor det var en populær ret til morgenmad allerede i det 17. århundrede. Røræg har siden spredt sig til andre dele af verden og er nu en populær ret i mange lande.

Du kender det sikkert fra English Breakfast, hvor man ofte får serveret røræg med pølser, bagte tomater, baked beans og ristet brød. 

Røræg kan serveres på forskellige måder. De kan serveres som en simpel ret på egen hånd eller med forskelligt tilbehør, såsom bacon, tomat, pølser, brød eller ost. 

Til at lave røræg skal man først piske æggene sammen med en gaffel eller en pisk i en skål. Nogle opskrifter anbefaler at tilsætte en lille smule mælk eller fløde for at give røræggene en mere cremet konsistens.

Jeg bruger altid sødmælk eller piskefløde, hvis det skal være RIGTIG godt - det giver bare en cremethed, som smager fantastisk.

Derefter opvarmes en pande over medium varme, og når den er varm, tilføjes en smule smør eller olie for at forhindre æggene i at brænde fast på panden. Æggemassen hældes derefter i panden, og man begynder at røre rundt i æggemassen med en spatel eller en gaffel, indtil de er tilberedt og har den ønskede konsistens.

Her man man enten røre løbende rundt, så hele massen langsomt sætter sig - eller give fuld skrald på og 'skrabe' den tilberedte æg af løbende.

Skal røræg være flydende eller fast?

Du har sikkert fået mange versioner af røræg igennem dit liv, og hvordan den skal tilberedes afhænger ene og alene af dine præferencer - nogle elsker, at den 'løber' lidt og ikke har sat sig helt, så den bliver lige så cremet som eksempelvis et blødkogt æg, mens andre skal have struktur på og mere bid i ægget.

Det handler egentlig blot om, hvor længe du steger og ved hvor hård varme - jo hurtigere og varmere, jo mere fast og robust bliver dine røræg, jo mere langsommelig og lav temperatur, jo mere ensformig, cremet og lækker bliver den. 

Du bestemmer selv, om du vil køre din røræg helt klassisk - og ellers kan du optimere den med mange forskellige ting.

Eksempler på ting, du kan putte i din røræg:

Ost - dybere smag og mere cremethed.

Krydderurter - eksempelvis purløg giver dybde, kant og mere smag.

Kød eller grøntsager - eksempelvis skinke eller måske champignon og peberfrugt peger røræggene over i omelet-retningen og giver mere smag.

Krydderier - paprika eller måske karry giver en anderledes smagsoplevelse.

Fang opskriften herunder på en simpel omgang røræg:

ANNONCE
Udskriv opskriften

Røræg

Cremet og nemt!

2 portioner 10 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 10 minutter
Ca. 200 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 5 stk æg
  • ½ dl piskefløde (alternativt mælk)
  • 1 tsk fint salt + peber

Fremgangsmåde

  1. Slå æggene ud i en skål og pisk æggene med en gaffel grundigt, så det bliver en ensformig masse, i nogle minutter. Tilføj fløden og pisk det sammen med lidt fint salt og friskkværnet peber.
  2. Smelt en klat smør på en pande på middelvarme - min go-to er at røre hele tiden i rørægget under middelvarme, så man ikke 'brænder' noget fast og dermed får en mere lind og cremet konsistens. Rør indtil den bliver fastere i konsistensen og ægget er tilberedt - vurder selv, hvor cremet den skal være.
  3. Top af med friskhakket purløg eller rør det i æggemassen. Alternativt kan du også lige rive lidt ost de sidste minutter af tilberedningen for ekstra smag og cremethed.
Del

Seneste nyt

Annonce