Mandekogebogen

Sådan finder du ud af, om dine græskar er modne og plukkeklar

Efterårsafgrøder!

Efteråret byder på mange lækre afgrøder i køkkenhaven - og især ting såsom græskar er klar til at blive plukket i denne sæson.

Men hvordan finder man lige ud af, hvornår det rigtige tidspunkt er til at høste? Hvad enten du har pyntegræskar, hokkaido eller noget helt tredje.

Det kan en række forskellige tricks hjælpe dig med at finde ud af!

Følg med herunder, så er du nogenlunde sikret at plukke dine grøntsager på det rigtige tidspunkt:

ANNONCE
Tricks til at vide, hvornår græskar er moden

1. Tjek farven

  • Farveændring: Græskar skal have en dyb, jævn farve, der er typisk for den sort, du har dyrket. For eksempel skal en orange græskar have en intens orange farve. Hvis farven er ufuldstændig eller hvis græskaret stadig har grønne områder, er det ikke helt modent.

2. Vurder skindets hårdhed

  • Hårdhedstest: Tryk med en finger på skindet af græskaret. Hvis skindet er svært at klemme eller ridse, er græskaret sandsynligvis modent. Et umodent græskar vil have et blødere skind.

3. Tjek stilken

  • Stilkens udseende: Modne græskar har en tør, brun og træagtig stilk. Hvis stilken er grøn og frisk, er græskaret sandsynligvis ikke klar til at blive høstet endnu. En tør stilk indikerer, at græskaret har afsluttet sin vækstperiode.

4. Undersøg væksten

  • Vækstperiode: De fleste græskar kræver 75-100 dage fra plantning til høst, afhængig af sorten. Kontroller væksten af græskaret i forhold til sortens forventede høsttidspunkt. Hvis det er ved at nærme sig denne tidsramme, kan du begynde at kontrollere de andre tegn på modenhed.

5. Vurder græskarrets størrelse

  • Størrelse og form: Vurder, om græskaret har nået den forventede størrelse og form for den sort, du har dyrket. Hvis græskaret ser ud til at være fuldt udvokset og har den rigtige størrelse, er det en god indikator på modenhed.

6. Kig på rodsystemet

  • Rodkontrol: Hvis du kan se græskaret fra et tættere hold, kan du også kontrollere roden. En sund, moden græskarplante vil have et stabilt og godt udviklet rodsystem. Hvis du ser, at plantens vækst er ophørt, og det ser ud til, at rodnettet er afsluttet, kan det være tid til at høste.

7. Test med en kniv

  • Ridsetest: Hvis du er usikker, kan du bruge en kniv til at skære i skindet. Hvis det er svært at skære gennem skindet, og det er let at se de indre frø og kødet, er græskaret formentlig modent.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce