Mandekogebogen

Sådan frostsikrer du din have til vinter

Gør haven klar til vinteren.

Forberedelse af haven til vinteren er en vigtig opgave for enhver haveejer, da frost og kolde temperaturer kan skade planter, blomster og udstyr. Her får du en udførlig guide til, hvordan du sikrer, at din have klarer vinterens udfordringer.

1. Ryd op i haven

Fjern døde planterester:
Start med at fjerne visne planter, døde blade og andet affald. Døde planter kan tiltrække skadedyr og sygdomme, så det er bedst at rydde op.

Kompostering:
Overvej at kompostere de sunde planteaffald, så du kan bruge det som næringsrig muld i foråret. Undgå at kompostere syge planter, da de kan sprede sygdomme.

2. Beskyt planterne

Dækning med tæpper:
Dæk sarte planter, især de nye og unge, med frosttæpper, burlap eller strå. Dette hjælper med at isolere planterne mod kulden og forhindrer frostskader.

Mulching:
Læg et lag muld omkring rødderne af stauder og buske. Organisk muld, såsom barkflis eller halm, hjælper med at holde jorden varm og beskytter rødderne.

Hvilende planter:
Nogle planter kan være hårdføre, men i hårde vintre kan de stadig have brug for ekstra beskyttelse. Hæld et lag muld eller halm omkring bunden af disse planter for at isolere rødderne.

3. Beskyt træer og nuske

Beskæring:
Beskær buske og træer for at fjerne døde eller svage grene. Dette forhindrer, at grenene knækker under snedække.

Beskyt stammerne:
Hvis du har unge træer, skal du overveje at indpakke deres stammer med beskyttende materiale, som f.eks. sækkelærred eller specielle træbeskyttelsesprodukter. Dette forhindrer frostskader og beskytter mod smådyr.

4. Beskyt havens udstyr

Rengør redskaber:
Rengør dine haveværktøjer grundigt og fjern snavs og skidt. Forsegl metaldele med olie for at forhindre rust.

Fjern og opbevar:
Tag de skrøbelige haveredskaber, potter og møbler ind i garagen eller en opbevaringsplads. Hvis det ikke er muligt, så dæk dem med presenninger eller frosttæpper for at beskytte dem.

5. Vandning før frost

Vanding:
Giv planterne en grundig vanding, inden frosten sætter ind. Fugtig jord holder på varmen bedre og beskytter rødderne mod frostskader.

Kontrol af vanding:
Undgå at vande, når frost er forventet, da vandet kan fryse og forårsage skader.

6. Planlæg foråret

Planlægning:
Når vinteren er forbi, kan du begynde at planlægge foråret. Overvej at plante hårdføre sorter, der er bedre rustet til at klare vinterens udfordringer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce