Mandekogebogen

Sådan gør du haven vinterklar

Gør næste sæson lidt nemmere med lidt forberedelse.

Sommeren forsvinder altid hurtigere, end man har forventet - og inden længe står man med et blæsende efterår og lange, lange vintermåneder.

Men heldigvis ved man, at foråret venter på den anden side - og det gør havearbejdet også.

Men hvis du vil gøre det nemmere for dig selv næste år, så er det en god ide at gøre haven vinterklar. 

Det kræver ikke det store arbejde, men sørger for, at du ikke skal starte foråret ud med at rydde op fra foregående sæson - men i stedet bare gå direkte i flæsket på den nye sæson.

Følg denne guide herunder, så du gør din have vinterklar og optimal til næste sommer!

 

ANNONCE
Guide til at gøre din have vinterklar

1. Ryd op i haven

Start med at fjerne visne blade, grene og ukrudt fra bedene. Dette reducerer risikoen for skadedyr og sygdomme, som kan overvintre i haven. Hvis dine træer eller planter eksempelvis er blevet angrebet af svampe eller sygdomme i år, kan denne virus overleve i bladene - så de skal væk. Samtidig får du en ren have, der er klar til forårets spirende vækst.

2. Beskæring af træer og buske

Vinteren er det ideelle tidspunkt til at beskære træer og buske, hvis det er den store beskæring med store stammer og grene (de små pyntebeskæringer og mindre grene har bedst af at blive beskåret i sommerperioden, hvor planten/træet kan lukke såret aktivt). Fjern døde og syge grene, og form planterne, så de bliver stærkere og sundere til næste sæson. Sørg dog for at tjekke, om den specifikke planteart har godt af at blive beskåret om vinteren.

3. Dæk sarte planter til

Sarte planter som roser, lavendler og nyplantede træer kan have brug for ekstra beskyttelse mod frost. Dæk dem med granris, fiberdug eller et lag barkflis for at beskytte rødderne mod kulden. Dette vil hjælpe dem med at overleve vinteren og komme stærkere tilbage i foråret. Det kan også anbefales at bruge græsafklip fra den sidste græsslåning.

4. Forbered græsplænen

Giv græsplænen en sidste klipning, inden frosten sætter ind, men lad den ikke være for kort. Fjern også mos og eventuelle blade, der kan forhindre plænen i at få lys. Overvej at tilføje et tyndt lag sand eller topdressing for at forbedre plænens sundhed til næste år. 

5. Rens og opbevar havemøbler og redskaber

Havemøbler og redskaber skal rengøres og opbevares indendørs for at undgå skader fra frost og fugt. Smør bevægelige dele på dine haveredskaber med olie for at forhindre rust, og dæk eventuelle møbler, der skal blive ude, med presenning.

6. Plant forårsløg

Hvis du vil nyde blomster i det tidlige forår, skal du plante forårsløg som tulipaner, påskeliljer og krokus, inden jorden fryser. Forårsløgene vil ligge i dvale i vintermånederne og blomstre, når foråret melder sin ankomst.

7. Få styr på komposten

Hvis du har en kompostbunke, skal du sørge for, at den er godt isoleret, så komposteringsprocessen kan fortsætte gennem vinteren. Vend komposten en sidste gang og dæk den eventuelt til med et lag halm eller presenning.

8. Tøm vandbeholdere og luk for vandet

For at undgå frostskader på rør og beholdere skal du tømme vandkander, regnvandsbeholdere og haveslanger for vand. Luk også for udendørsvandet og tøm rørene, så du undgår sprængte rør.

9. Fodr fuglene

Glem ikke dyrelivet i haven. Hæng foderhuse op og fyld dem med fuglefrø. Det hjælper fuglene med at klare vinteren og tiltrækker dem til din have, hvor de kan hjælpe med at holde skadedyr i skak.

10. Planlæg næste sæson

Når haven er klar til vinteren, er det tid til at begynde at planlægge næste sæson. Overvej, hvilke planter du vil dyrke, og om der er områder i haven, der skal omlægges eller forbedres. Brug vintermånederne til at forberede dig godt, så du er klar, når foråret kommer.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce