Mandekogebogen

Sådan steger du den perfekte andesteg

Klassisk opskrift på andesteg til højtiderne.

Andesteg.

En ægte klassiker til højtiderne, som vi ynder at tilberede både til Mortens Aften og til Juleaften.

Du ved, en sprød and fyldt med æbler og svesker med brun sovs, brunede kartofler og ikke mindst masser af rødkål!

Der findes utallige måder - langtidsstegt og klassisk - og denne opskrift er den helt klassiske, stensikre metode, som sørger for en saftig, sprød and til familien. 

Op mod 600.000 ænder ender på danskernes tallerkner op mod Mortens Aften. En aften som er opkaldt efter Morten Bisp, eller som han hed i Frankrig, Martin af Tours. Borgerne i byen Tours ønskede at udnævne Martin til bisp, men det ville han ikke, så han gemte sig på en gåsesti.

Han blev dog hurtigt fundet, fordi gæssene skræppede op og afslørede hans skjulested. Som en slags hævn over gæssene, foranstaltede Martin at borgerne i byen mindst én gang hvert år skulle slagte en gås og spise den. 

I moderne tid har man vekslet mellem and, gås og andre typer fjerkræ i forbindelse med Mortens Aften, hvoraf anden dog er den mest populære. 

Hvordan er det lige, at man tilbereder en and, så man får den perfekte andesteg?

Vi har allieret os med med Slagter Lund og udviklet en stensikker (måske den bedste?) opskrift på en perfekt and til Mortens Aften og Juleaften - følg med herunder, hvor du får en solid opskrift på stegt and og gode råd til, hvordan du også får den perfekte sovs. 

Opskriften er en sikker vinder til jul, Mortens Aften eller måske bare en 'hyggeand' midt om sommeren?

Hjemme hos slagterfamilien Lund er Mortens Aften på flere måder en generalprøve på julen - både familiens egen og kundernes. Dér udnytter de chancen for at teste om rødkål, andestegssovs, confiterede andelår og ikke mindst de friskslagtede ænder sidder lige i "skabet", som de skal. De tester evnerne i køkkenet og kommer typisk i tanke om de sidste forberedelser, der skal gøres inden det store juleræs.

Følg med herunder, hvor du får step by step i forhold til stegetid, fyld, sovs og lignende:

ANNONCE

Den perfekte andesteg

Til Mortens aften og juleaften!

4 portioner 2 timer, 40 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer, 30 minutter
Ca. 250 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk andesteg + indmad
  • 400 gram æbler
  • 400 gram svesker
  • 2 spsk. groft salt
  • 2 dl piskefløde
  • 1 spsk. majsstivelse

Fremgangsmåde

  1. Kontrollér at der ikke er rester af lunger indvendigt i anden: Læg anden på spækbrættet med brystet opad. Evt. rester af lunger sidder på ribbenene ned mod spækbrættet. Skær desuden lidt af halsskindet og to led af vingerne.
  2. Skræl æbler, fjern kernehuset og skær æblerne i mindre både. De bedste æbler er Belle de Boskoop eller Cox Orange. Gnid anden indvendigt med salt og peber og fyld den med æbler og stenfri svesker. Luk hullet efter fyldningen med en kødnål.
  3. Læg anden på en rist med brystet nedad oven på en bradepande med lidt vand (ca. 0,5 liter) og stil den ind i en 200° varm ovn. Vend anden efter 1½ time og steg den færdig med brystet opad, ca. 1 time.
  4. Opskrift på sovs til anden: Mens anden er i ovnen, brunes vinger, hals og indmad (undtaget lever). Kog panden af med lidt vand og hæld det i en gryde - tilsæt vand så det dækker i gryden og top op med lidt salt og evt. en god håndfuld svesker. Lad det simre i en times tid og si så væsken fra.
  5. Opskrift på sovs til anden: Hæld al væske fra bradepanden op i en skål, når din steg er færdigstegt - lad den stå lidt, så fedtet kommer op til overfladen og noget af fedtet skilles eventuelt herefter fra stegeskyen. Man har nærmest aldrig nok stegesky fra ovnen, så her blander du det sammen med indmads-indkogningen.
  6. Reducér sovsen lidt ved middelhøj varme og smag til med salt, peber og lidt 'sødme' (eventuelt ribsgele, honning eller lignende). Jævn sovsen med lidt maizena og top af med piskefløde.
Del

Seneste nyt