Mandekogebogen

Sådan tilbereder du en porchetta

Italiensk gris af en klassiker!

En porchetta er en genial udskæring at smide på grillen - men mangler du lige den rette opskrift og tilberedning for at få perfekte svær og en saftig steg?

Så kig med herunder.

Hvad enten du har fået den snøret og krydret fra slagteren eller selv vil sætte dit præg på stegen, så kan du få tips til at få en lækker og sprød steg - og opskriftsmodulet giver os en lille guide til, hvordan du tilbereder den på grill og i ovn. Både i forhold til stegetid, stegemåde og kernetemperatur.

Se med herunder:

ANNONCE

Porchetta

sprød gris på rotisseri!

4 portioner 2 timer, 10 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer
Ca. 2900 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1400 gram svineslag
  • 1 håndfuld krydderurter (eksempelvis salvie, rosmarin, citronskal, estragon, timian, etc.)
  • 4 fed hvidløg
  • 2 stk løg, revet
  • 1 spsk. friskkværnet peber
  • 2 spsk. groft salt

Fremgangsmåde

  1. Svineslaget skulle gerne være snittet i sværren fra slagteren, men eftertjek altid, ligesom man børe gøre med en flæskesteg. Der skal være dybe snit i sværren ned i selve fedtet - helst ikke helt ned i kødet, da man risikerer, at kødsaften siver op igennem sværrene og besværliggør sprødhedsprocessen.
  2. Læg slaget med sværren nedad på et skærebræt og hak dine krydderurter fint - du kan bruge mange forskellige slags krydderurter, så du skal blot vælge, hvad du foretrækker. Personligt er jeg meget vild med minimum frisk rosmarin og salvie.
  3. Krydder slagets kødside med 1 spsk. salt og ca. 1 spsk. sort peber. Fordel de revne løg og hvidløg ovenpå i et jævnt lag.
  4. Drys med de hakkede krydderurter og rul stegen sammen som en 'kanelsnegl'. Brug et stykke bomuldssnor, som du binder rundt om stegen, så sværren dækker så meget som muligt rundt om stegen. Drys den sidste spiseskefuld salt på sværren og fordel det god ned i snittene.
  5. Lad den trække på køkkenbordet i ca. 1 time - og du kan også lave denne proces dagen før, så skal den blot trække i køleskabet og ud på køkkenbordet en time før tilberedning.
  6. Tilberedning på grill: Til et stykke svinelag på ca. 1400-1500 g, så er det en god idé at bruge rotisseri-funktion. Det giver jævn varmefordeling og større succes med sprød svær. Sæt den på rotisseri (sørg for, at du har en 'gribeklo' med, som man også bruger til kylling, da stegen ellers ikke vil rotere rundt). Forvarm grillen til 200 grader og brug indirekte varme - flere nyere grill har en bagbrænder. Den skal bruges og varmes op til 200 grader. Hvis ikke, så skal du tænde de to yderste gasbrændere og placere porchettaen i midten for indirekte varme. På kulgrill skal du blot have rotisseriet til at rotere rundt over grillristen, hvor der IKKE er kul direkte under. Den skal have ca. 2 timer, eller indtil den har en kernetemperatur på ca. 75 grader. Du kan skrue lidt op for varmen til sidst for at give et ekstra spark til de sprøde svær.
  7. Tilberedning i ovn (eller uden rotisseri): I ovn skal den have ca. 190 grader varmluft i 2 timer og 15 minutter på en grillrist med bageplade under fyldt med et par deciliter vand - eller indtil den har en kernetemperatur på 75 grader. Her vender du stegen ca. hvert 20 minut for at fordele varmen og få mere sprødhed. Samme ting gør sig gældende, hvis du griller porchettaen og ikke har et rotisseri.
  8. Lad den trække ca. 20 minutter inden udskæring.
Del

Seneste nyt