Mandekogebogen

Sådan undgår du at overspise i juletiden

Slip for lidt for mange timer på langs på sofaen!

Julen er en tid fyldt med hygge, samvær og – selvfølgelig – masser af mad. Med julesmåkager, flæskesteg og æbleskiver på menuen kan det være svært at undgå at spise lidt for meget. Men det er muligt at nyde julens glæder uden at føle sig overfyldt eller gå på kompromis med sundheden. Her er 7 praktiske tips til, hvordan du kan undgå at overspise i juletiden - eller generelt til hvilken som helst højtid!

1. Spis bevidst og langsomt

Julen kan være hektisk, men det er vigtigt at tage sig tid til at spise langsomt og nyde maden. Ved at spise langsomt giver du din krop tid til at registrere, når du er mæt. Prøv at tage mindre bidder, tygge grundigt og lægge bestikket ned mellem hver bid. Dette hjælper dig med at spise med omtanke og undgå at overspise.


2. Planlæg dine måltider

Det er let at blive fristet til at småspise i løbet af dagen, når du er omgivet af julesnacks og rester. Prøv i stedet at planlægge dine måltider og holde dig til en fast struktur, så du ikke spiser hele dagen. Ved at spise regelmæssige, afbalancerede måltider vil du føle dig mindre fristet til at gå ombord i julegodterne mellem måltiderne.


3. Hold øje med portionsstørrelserne

Selvom det kan være fristende at fylde tallerkenen med alle julelækkerierne, kan mindre portionsstørrelser hjælpe dig med at kontrollere dit madindtag. Prøv at starte med en mindre portion og nyd maden langsomt. Hvis du stadig er sulten, kan du altid tage mere. På den måde undgår du at spise for meget på én gang.


4. Fokuser på grøntsagerne

De traditionelle julemåltider er ofte tunge på kød og kulhydrater, men du kan balancere din tallerken ved at fylde op med grøntsager. Salater, rodfrugter og andre lette retter giver dig mulighed for at spise mere volumen uden at indtage for mange kalorier. Plus, grøntsager er fyldt med fiber, som hjælper med at holde dig mæt i længere tid.


5. Drik vand regelmæssigt

Mange forveksler tørst med sult, hvilket kan føre til overspisning. Sørg for at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, især før og under måltiderne. Et glas vand før maden kan hjælpe dig med at føle dig mæt og dermed forhindre, at du spiser mere end nødvendigt.


6. Begræns småspiseri og snacks

Julens fristelser er overalt – småkager, konfekt og juleknas. Det kan være svært at modstå, men prøv at begrænse småspiseri mellem måltiderne. Hvis du virkelig har lyst til en snack, så vælg noget sundere som en håndfuld nødder eller et stykke frugt, og nyd det i stedet for at spise uden omtanke.


7. Få lidt motion i løbet af dagen

Selvom julen ofte handler om at slappe af og hygge sig, kan lidt motion gøre en stor forskel. En gåtur efter måltiderne kan hjælpe med at fordøje maden og holde dig aktiv. Motion mindsker også trangen til at overspise, da det øger velværet og balancerer blodsukkeret.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce