Mandekogebogen

Shakshuka

Den klassiske tomatpande med æg - shakshuka!

Hvis man drejer globussen i retning af både Nordafrika og Israel, så finder man den lækre vegetariske pande-ret, shakshuka eller shakshouka.

Retten er velkendt i Mellemøsten og det mellemøstlige køkken, hvor shakshuka er blandt de opskrifter, som egner sig perfekt til nem hverdagsmad.

Shakshuka er i al sin enkelthed en vegetarisk klassiker, som oprindeligt spises til morgenmad - spækket med grøntsager, sunde ingredienser og smilende æg.

Retten er vegetarisk og opskriften er spækket med smag - men hvis du gerne vil tilføje noget protein udover æggene, så kan du også tilføre eksempelvis kylling, tofu eller andet kød til retten.

Det gode ved shashuka er, at det er nemt, sundt og lækkert, og så kan opskriften både bruges til morgenmad, frokost og aftensmad.

Og hvis du er typen, der elsker udekøkken, så er det også den perfekte opskrift til bålmad. Brunch i vildmarken!

Retten er både perfekt til en kold vinterdag med sne eller en blæsende efterårsdag eller som en opfriskende, saftig og nærende ret til et koldt glas hvidvin på en varm sommerdag. 

Den minder lidt om den klassiske huevos rancheros, hvor man her varierer lidt med frisk persille og feta - altså nogenlunde samme base med løg, hvidløg, hakkede tomater og peberfrugt.

En lækker, cremet og nem tomatsauce - og så er der ikke noget i vejen for, at du kan optimere min opskrift med 'tøm køleskabet'-brillerne på. 

Retten indbyder nemlig til alskens grøntsager i dit køleskab, som trænger til at blive spist - alt fra bladselleri og gulerødder til chili og ingefær. 

Shashuka kan laves på under 30 minutter og er derfor en nem, og sund opskrift til en travl hverdag - eller bare en opskrift på et alternativ til vores klassiske, danske morgenmad med rundstykker.

Shakshuka kan både laves udelukkende på panden, som er klart det nemmeste og hurtigste, men man kan også tilberede saucen og derefter bage retten færdig i ovnen.

Herunder får du min opskrift på shakshuka, som er en autentisk opskrift med de varme krydderier, lækre grøntsager og cremede æg. 

Du kan foruden opskriftens ingredienser herunder også tilføje chili eller cayennepeber, hvis den skal være lidt ekstra varmende og stærk. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Shakshuka

Nem pande-ret!

2 portioner 25 minutter
Forberedelse: 5 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 400 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 4 stk æg
  • 6 stk cherrytomater
  • 1 stk peberfrugt
  • 1 stk løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk hakkede tomater, dåse
  • 2 tsk spidskommen, stødt
  • 2 tsk paprika (sød eller røget)
  • 100 gram fetaost
  • 2 spsk. hakket persille

Fremgangsmåde

  1. Skær løg og hvidløg fint og svits i lidt olivenolie på en pande. Skær peberfrugt i strimler/tern og sautér med i panden.
  2. Tilsæt krydderierne og lad dem svitse lidt med. Tilsæt herefter de hakkede tomater og skru ned i lav varme, så det blot simrer.
  3. Lad det simre i 10-15 minutter, hvor du smager til med salt og peber.
  4. Når saucen er tyknet, cremet og smagt godt til, laver du små fordybninger i saucen - heri klækkes æggene. Halvér også dine cherrytomater og læg dem i tomatsaucen med skæresiden opad.
  5. Lad det småsimre, indtil æggene er smilende (læg eventuelt et låg eller stanniol over panden, så de dampes færdige på toppen hurtigere).
  6. Inden servering smuldres lidt feta på panden sammen friskhakket persille - nydes til et godt stykke brød!
Del

Seneste nyt

Annonce