Mandekogebogen

Trods atypisk og solmættet sæson er 2022-vinen fra Rhône-dalen en af de bedste årgange i de sidste fem år

2022 bliver en smuk årgang.

Kigger vi på årets vinproduktion har mange vinbønder været ramt af ekstrem varme i flere forskellige distrikter og vinregioner - og Rhône-dalen er bestemt ikke nogen undtagelse.

Heldigvis kan de kigge tilbage på et 2022, hvor vinstokkene har tacklet den voldsomme varme på begge sider af Rhônedalen. 

Der var længe bekymring om, i hvilken grad varmen ville påvirke produktet. Man frygtede, at den voldsomme solskin ville få alkoholprocenten i et for højt niveau, men den regnfulde midt-august og september gjorde, at modningskurven kunne genetableres. 

De første par tests indikerer allerede, at både hos rød, hvid og rosé ser man behagelige aromaer, flot farvespil og allerede en god balance.

"Kvalitativt set er dette en af de bedste årgange i de sidste fem år, især fremragende til rødvine med storslået farve og struktur takket være gode modenhedsniveauer. Desuden gav overlapningen af modenhed mellem sorter i år mulighed for at starte blending lige på fermenteringsstadiet, hvilket førte til interessante blandingsmuligheder. 2022 er en rig årgang, der allerede viser et godt lagrings- og kælderpotentiale,” opsummerer Philippe PELLATON, præsident for Inter Rhône.

Uden at nørde for meget i de forskellige aspekter af, hvad årets klima har gjort for 2022-årgangen af Côtes du Rhône, så kan det opsummeres på følgende måde i de to områder:

Lovende årgang i Syd (Ventoux, Luberon og Costières de Nîmes)  – særligt fremragende for de røde

Smukke modenhedsniveauer i Nord (Saint-Joseph, Condrieu og Hermitage): fine tanniner til de røde og smukke aromaer til de hvide

Så trods tidlige modninger, ekstreme soltimer og en atypisk sæson, kan vinbønderne indtil videre ånde lettet op og være stolte af årets produktion af vin i Rhône-dalen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce