Vidste du, at bananer har frø?
Dog ikke dem i supermarkedet.
Bananer – den praktiske morgenmadsfavorit og smoothieklassiker – gemmer på en overraskelse under skrællen. Ja, bananer har faktisk frø. Selvom de bananer, vi køber i supermarkedet, som Cavendish-sorterne, virker glatte og frøfri, ser historien helt anderledes ud i naturen. Vilde bananer er fyldt med store, sorte frø, der næsten overtager hele frugten. Disse frø er ikke små eller diskrete – de er store nok til at få dig til at undre dig over, hvor der overhovedet er plads til bananens saftige kød. Og hvis det ikke var nok, så er bananer botanisk set også bær.
Læs også: Sådan langtidstilbereder du en Brisket
Hvorfor er supermarkedets bananer frøfri?
De bananer, vi kender og elsker, er resultatet af selektiv avl. Gennem tiden har landmænd arbejdet på at skabe frøfri bananer, der er nemme at spise og perfekte som en snack. Cavendish-bananerne – de store, gule, vi ser overalt – er sterile, hvilket betyder, at de ikke producerer frø. I stedet formeres de gennem kloning, hvilket gør dem ensartede og praktiske.
Men der er en bagside ved denne ensartethed. Uden frø mister Cavendish-bananerne den genetiske variation, der normalt kommer fra naturlig reproduktion. Det gør dem mere sårbare over for sygdomme og skadedyr. En påmindelse om dette er Gros Michel-bananen, der engang var markedsleder, men næsten blev udryddet af en svampesygdom. Cavendish har siden taget dens plads, men den lever stadig farligt og er sårbar over for lignende trusler.
Hvad med vilde bananer?
Hvis du bevæger dig væk fra supermarkedet og ind i naturen, finder du vilde bananer, der ikke har gennemgået den samme avlsproces. Disse bananer er fulde af frø – så store, at de næsten gør frugten uspiselig. Men frøene har en fordel: De kan plantes for at dyrke nye banantræer. Processen er dog langsommelig; det kan tage måneder, før frøene spirer, og endnu længere tid før træet begynder at bære frugt.
Den radioaktive banan
Som om bananer ikke var fascinerende nok, er de også en smule radioaktive. Dette skyldes deres høje niveau af kalium, som indeholder en naturlig isotop, der udsender svag stråling. Men rolig – mængden er så lille, at det ikke er noget, du behøver at bekymre dig om, selv hvis du spiser bananer hver dag.
Så næste gang du smider en banan i din smoothie eller pakker den til frokost, kan du tænke på, at denne frugt er en steril klon, mildt radioaktiv og en botanisk bær – alt sammen uden at bære på dens naturlige frø.