ARCA X-tract: designvenlig softbrew-kande brygger kaffe og te med infusion (test)
Undgå kaffegrums med infusion!
Når det kommer til den ædle kunst at brygge en god kop kaffe, så er der rigtig mange ting, som spiller ind - bønnen, ristningsgraden, malingsgraden og selvfølgelig måden/udstyret, den bliver brygget på.
Den klassiske kaffemaskine eller de populære kapselmaskiner har begge et par benspænd i forhold til bæredygtighed - nemlig restaffaldet.
Her kommer stempelkander ind i billedet og skaber filterfrie og kapselfrie muligheder for at brygge kaffe med god samvittighed.
Og en af de nyere spillere i form af softbrew-kander på markedet er Carl Henkels ARCA X-tract fra Spinchy.
Adskillelse af kaffegrums og kaffe
Foruden at være en papirfilterfri kaffebrygger, så er designet også en stor del af oplevelsen.
Den er lavet af håndpustede glaskander i vamebestandigt borosilikat, som er en glastype, der kan tåle store ‘chok’ i temperatursvinginger - altså på godt gammeldags dansk, at den uden problemer kan klare, at du hælder spilkogende vand i den!
Håndtaget er i farvet glas og selve kanden har en flot og designvenlig form, som er nem at hælde af og pynter på bordet - både når der er kaffe i den, såvel som når den bare står klar på hylden.
Hvor den stikker hovedet op over andre kaffekander på markedet, er deres patenterede dobbeltags-filtringssystem - det er skabt med klassisk ætseteknologi, som gør, at du opnår et mindre udslip af kaffegrums ud i den væske, du skal drikke.
Tusindvis af små mikroskopiske huller gør, at udslippet er minimalt.
Hvor man ved mange konventionelle stempelkander blot hælder sin formalede kaffe ned i bunden, hælder varmt vand på og skubber filterpresseren i bund, så sørger denne kande for at undgå blande den malede kaffe med det endelige kaffeprodukt - det sker via infusion, hvor vandet blot optager smagsstoffer og lignende fra det meget fine filter.
Så man får smagsnuancerne uden at skulle tænke alt for meget over store mængder kaffegrums i bunden.
Grums i ARCA X-Tract vs. Konventionel stempelkande
I sammenligning med ‘restproduktet’ i kaffekoppen efter brug af almindelig stempelkande vs. ARCA X-tract, og forskellen betydelig stor.
Ved ARCA-koppen oplever man ved de fleste ophældninger, at bundfaldet er minimalt til det punkt, hvor det sagtens kan drikkes - ved konventionelle stempelkander skal man ofte altid lade en kvart deciliter forblive i bunden af koppen, da filterpresseren ikke er så præcis. Selve kanden er god til at holde på varmen og kan sagtens holde sig på den rette temperatur i plus minus 20-25 minutter, når du rigtig skal hygge dig ved morgenbordet.
Infusion og velsmag
Det er en kaffemaskine, hvor man kan få lov til at nørde i gennem på smage - både med kaffe og te.
Du går aldrig galt i byen med en klassisk fintmalet kaffe og kogende vand - det er værd at pointere, så man ikke tror, at kanden blot er for feinschmeckere og alt for avanceret.
Den giver bare mulighed for at lege med formalingsgraden såvel som temperaturen - det kan være grovere formalinger, dybere ristninger, stærke eller sirlige kaffebønner, og så kan du endda også brygge kold kaffe eller iste.
Og infusion er en af de mest naturlige måde at udnytte kaffens aromaer på, da man læner sig op af teens egenskaber, hvor man alt efter trækketid og temperatur får helt unikke smage.
Du skal blot hælde dine ingredienser ned i metalfilteret og hælde væsken på - herfra bliver vandet infused med smagsgiverne og trækker langsomt/eller hurtigt ud i kaffekanden til det endelige produkt - kolde såvel som varme drikke.
Et eksempel på andet end kaffe kunne være, at du hælder citronskiver og hyldeblomstskærme ned i filteret, hvorefter du hælder isvand på og lader det stå og trække i nogle minutter - så har du en læskende drik til sommervarmen!
Selve kanden kan desuden gå i opvaskemaskinen, og selve filteret behøver blot at blive vasket grundigt med sæbe 1-2 gange om måneden for at opløse eventuelle rester af olie fra kaffebønnerne - ellers er den good til go med en hurtig skyller!
Sådan brygger du en klassisk kop kaffe på ARCA X-Tract:
1) Sæt metalfilteret i glaskanden
2) Hæld ca. 40-45 g formalet kaffe i filteret (til en hel kande på 0,8 L)
3) Hæld kogende vand i filteret
4) Vent ca. 3-4 minutter, og så er kaffen klar!
Samlet vurdering
Alt i alt er ARCA X-Tract en solid kaffekande, som vinder point på designfronten såvel som dens evne til at adskille kaffegrums fra kaffen. Den er god til at holde varmen, nem at bruge og giver en dyb kaffesmag via infusion såvel som ved forskellige former for bryg, hvor vandet hurtigt og nænsomt skal optage smage for tilsatte smagsgivere.
ARCA X-Tract
Pris: 450 kroner