Mandekogebogen

Teddy Varimixer: Klassens tunge dreng (Test)

Kraftkarl af en røremaskine i køkkenet.

Når man begynder at interessere sig for den ædle madlavningskunst, så kommer man ret hurtigt til et punkt, hvor køkkengadgets bliver en nødvendighed - og her er røremaskinen med multifunktioner højt på listen, da den kan oppe dit game på mange fronter såsom fars, brødbagning, kagebagning og mange andre elementer.

Jeg har gennem tiden prøvet lidt forskellige røremaskiner og testet dem i forhold til deres ydeevne i køkkenet over længere tid og desuden hvor meget dej de kan håndtere - i denne omgang har jeg nu testet en Teddy Varimixer fra Spinchy i nogle uger, hvor den er kommet på prøve i forhold til mængder og ydeevne.

Teddy Varimixer er en gammel hund i branchen, som siden 1915 har været bundsolidt, dansk design på røremaskine-fronten.

ANNONCE
Teddy Varimixer.  - Teddy Varimixer: Klassens tunge dreng (Test) Teddy Varimixer.

Klassens tunge dreng

Hvor Teddy Varimixer skiller sig ud fra flokken af lignende røremaskiner på markedet, er selve motoren og dens ydeevne. Når man hører konceptet ‘stærk som en bjørn’ i forlængelse af logoet og modelnavnet ‘Bear Varimixer’, så tænker man selvfølgelig med det samme, at den er propfyldt med watt.

Her kommer overraskelsen - den er ‘kun’ på 300 watt, hvilket lægger sig op ad Kitchenaid og desuden er væsentlig mindre watt end en Kenwood.

Men som i så mange andre tilfælde i hverdagen, så handler alt ikke om tal.

Jeg blev egentlig ret overrasket over, da jeg læste, at den sagnomspundne Teddy brugte en 300-watts motor, men da testen kom i gang, blev det hurtigt klargjort, at de 300 watt ikke bare er 300 watt.

Selve maskinen er udstyret med en frekvensomformer og en 3-faset motor, hvilket gør brug af deres såkaldte TEDDY power advantage - det gør, at motoren leverer mindre varmeudvikling under æltning og reducerer strømforbruget - uden at gå på kompromis med ydeevnen.

Funktionen gør desuden, at røremaskinen tilpasser sig til den modstandsvægt, som skålens indhold byder ind med - og derfor kan den også snige sig op på 500 watt, hvis du har de helt tunge deje i spil.

Og hvis du er i tvivl om, hvorvidt den stadigvæk kan klare store mængder surdejsbrød?

Så kig blot på vægten af hele røremaskinen - vi snakker en 20 kilo tung bjørn, som virkelig står godt fast på bordpladen.

Jeg har tidligere måtte dele mine portioner af brøddej op i to, når jeg skulle køre den på en røremaskine - men ved Teddy-maskinen kunne jeg snildt banke melblandinger på 6-700 gram mel i på maskinen uden kvaler.

Når vi nærmer os de 800+ gram, så skal man som altid lige have et godt øje på maskinen, da man presser grænserne for svingninger, vægt og modstand, når pizzadejen til 12 mennesker skal have tæsk i 12-18 minutter på middelfart.

ANNONCE
Teddy Varimixer. - Teddy Varimixer: Klassens tunge dreng (Test) Teddy Varimixer.

Redskaber designet af kendere

Foruden den robuste køkkenmaskine medfølger også en dejkrog, piskeris og spartel, hvorefter man kan tilkøbe diverse ekstraudstyr til eksempel hakning af fars og pølseproduktion.

Udstyret er meget klassisk og lever op til de formål, man hurtigt får behov for - hvad enten du skal have dejkrogen i aktion til at opbygge nogle solide gluten-strenge, eller du bare skal røre farsen sammen til boller i karry.

Hvor den udmærker sig i min optik, er designet af udstyret. Især dejkrogen, som er designet til ikke at få dejen til at krybe for meget op af krogen - og så giver den et andet flow i æltningen, så man snildt kan give dejen mange tæsk.

Man kan godt fornemme, at det er folk, som har været i branchen længe, da de med Teddy gør selve æltningen og metoderne lidt mere professionelle anlagt i forhold til at opnå eksempelvis en mere brugbar gluten-struktur på kortere æltetid.

Desuden er den medfølgende hældeslisk til løbende dosering med til at gøre dej-optimeringen nemmere, da man løbende kan tilføje mel, uden at det pulser løs eller bliver liggende på toppen af dejkrogen og kanter.

Udformningen på piskeriset og dens store størrelse gør desuden også, at man har mulighed for at piske mindre mængder - som med alle røremaskiner skal man altid have en vis mængde i spil for at få gang i sagerne, men det aflange, dybe piskeris når mere vidt omkring.

Testeksempel: Baguettes

En klassisk måde at teste en røremaskine på, er at sammensætte en simpel dej udelukkende på proteinholdigt hvedemel, vand, gær og salt.

I dette tilfælde et par luftige baguettes. Jeg eksperimenterer ofte med at få brød til at få en sprød skorpe og store lufthuller på mindre og mindre tid, og her handler det blot om at ælte dejen længe nok.

Jeg lavede en dej med 500 gram hvedemel til 4 dl vand, 20 gram gær og 1 tsk. salt. Selve dejen tester jeg løbende ved at slukke maskinen, væde mine fingre med vand og forsøge at hive i dejen og undersøge, hvor meget den kan strækkes ud, inden den brister - den klassiske gluten-test.

Ved brug af dejkrogen opnåede jeg den ønskede gluten-effekt allerede efter 10-12 minutter, hvor jeg eksempelvis tidligere på andre røremaskiner skal mere op på de 15+ minutter før dejen slipper tilpas i siderne og bunden.

Krogen hiver og trækker mere dynamisk i dejen, så man får ‘uddelt tæsk’ i et større omfang - ment på den måde, at krogens udformning og aflange størrelse gør, at man får hele dejen i spil ad gangen frem for, at dejen ofte bliver æltet lidt mere i portioner fra toppen og nedad.

Resultatet - efter hviletid på 30 minutter i køleskab, formning til baguettes, hviletid på 30 minutter ved stuetemperatur og til sidst en afbagning i forvarmet ovn på 250 grader varmluft i 15 minutter - blev sprøde baguettes med fyldige lufthuller og en sej krumme.

Maskinen stod stabilt på bordpladen under hele æltningen, og rørte sig ikke ud af flækken på noget tidspunkt.

ANNONCE
Dejkrogens udformning og skålens størrelse gør, at man ikke behøver at være så forsigtig ved opstart i forhold til ophvirvling af mel. - Teddy Varimixer: Klassens tunge dreng (Test) Dejkrogens udformning og skålens størrelse gør, at man ikke behøver at være så forsigtig ved opstart i forhold til ophvirvling af mel.
Test-resultatet efter æltning og afbagning - baguettes med store luftige huller. - Teddy Varimixer: Klassens tunge dreng (Test) Test-resultatet efter æltning og afbagning - baguettes med store luftige huller.

Brugervenlighed, støjniveau og design

Selve røremaskinen er utrolig nem at håndtere og har et drejehjul, som skruer op for hastigheden til den ene side og låser op for røremaskinens aflåste tilstand til den anden side.

That’s it.

En af de lækre detaljer ved røremaskinen er, at den er meget støjsvag. Den har nogle behagelige lyde ved opstart og nedgearing, og under brug har den en meget lavmælt arbejdslyd, som ved mange andre kan være en lidt irriterende lyd i længden.

Her er det blot en svag brummen og lyden af dejen, som efterhånden slipper skålens kanter - både ved lav såvel som høj hastighed.

Designet er meget stilrent, minimalistisk og klassisk - både standeren og hovedet på røremaskinen er lavet i et meget enkelt og fladt design, så den ikke har en masse unødvendige dele, som samler skidt og melrester hele tiden - den er utrolig nem at rengøre og det meste kan klares med en opvredet klud uden for mange problemer med, at man bare skubber melet ned i små skruehuller eller samleender.

Når man er klassens tunge dreng, så medfølger det også, at man er en ordentlig krabat - den er en tand højere end den gængse røremaskine-model, men har stadigvæk ingen problemer med at blive sat i køkkenskabet eller have til at stå fremme.

Samlet vurdering

Den største winfaktor på Teddy-røremaskinen er selvfølgelig, at den er det perfekte kærlighedsbarn mellem amatørkokken og den professionelle. Dens robuste størrelse gør, at du kan eksperimentere med stort set alle deje og desuden gå skridtet videre til større produktion, uden at du skal have det helt professionelle udstyr og grej.

Vægten spiller en stor faktor i forhold til stabilitet på bordpladen og giver desuden mulighed for at ælte i mange minutter uden at skulle se den hoppe og danse på bordet med sved på panden.

Den er brugervenlig, simpel og i et rengøringsvenligt design.

Teddy-mikseren er til dig, som gerne vil oppe sit brødgame og har brug for en maskine, som kan uddele tæsk i længere tid, i et mere koncentreret omfang og med et bedre gluten-resultat.

ANNONCE
Teddy Varimixer

Pris: 7500 kroner

Køb den lige her.

Del

Seneste nyt

Annonce