Napoleon Rogue 525 Special Edition gasgrill (Test)
En kraftkarl til sommergrilleriet!
"Hvilken gasgrill skal jeg vælge? Hvilken gasgrill er bedst?" - hvis du mangler inspiration til dit næste grillkøb, så læs med herunder, hvor vi tester Napoleons nye 2020-gasgrillmodel, Rogue 525 Special Edition.
Sommeren er over os. Og nu skal der grilles!
Hvis du har gået og puslet lidt med ideen om at få investeret i en ny grill i år, så har vi lavet en test af Napoleons helt nye model på markedet.
- nemlig Rogue 525 Special Edition.
Og hvis du kender lidt til Napoleon, så er de en af de helt store kanoner man går til, når man har behov for at vide: Hvilken gasgrill er bedst?
Her får du uden tvivl mulighed for en løsning, der kan skræddersyes til dit behov på grillfronten.
Napoleon er velkendt for at være meget pålidelige, uanset hvilken gasgrill du vælger - man kan mærke, at det er gasgrill kvalitet skabt af folk, som har haft fingrene i maskinerne og tilberedningerne på egen hånd og været i branchen længe.
De startede op tilbage i 1976 og er efterhånden et brand, som symboliserer en lang række gasgrill typer, som lige giver en ekstra én over nakken på ekstraudstyr og den fede oplevelse.
Og Rogue 525 Special Edition er ikke nogen undtagelse.
Rogue 525 er en gasgrill, som med en række forskellige former ekstraudstyr kan få de samme egenskaber som en almindelig kulgrill, hvis du er typen, der stadigvæk svæver lidt i mellem gas og kul - vi snakker eksempelvis muligheden for ekstraudstyr i form en smoker box, som giver din råvarer røgsmag eller måske en monterbar kulbakke, hvori der er inkorporeret røgsmuldskammer.
Mulighederne er mange.
Og dem kommer vi ind på løbende henover sommeren! I denne omgang vil testen primært gå i dybden med de egenskaber, man finder på en Napoleon Rogue 525 Special Edition fra fabrikken af og vi vil løbende opdatere artiklen med guides, tips og tricks til alt fra tilberedninger til, hvordan du bruger det store univers af ekstraudstyr til den perfekte grillaften.
Grillen er den perfekte størrelse til dig, som både vil have mulighed for blot at tænde op for grillen til et par pølser på en hverdagsaften såvel som samle den helt store familie i weekenderne - med sine fire grundlæggende brændere er der et stort ‘grillareal’, hvor du kan udnytte pladsen til at have rigtig, rigtig mange bolde i luften på én gang.
Testen går i dybden med de egenskaber, man finder på en Napoleon Rogue 525 Special Edition og vi vil løbende opdatere artiklen med guides, tips og tricks til alt fra tilberedninger til, hvordan du bruger det store univers af ekstraudstyr til den perfekte grillaften.
Her får du lige et kort overblik over punkterne i testen:
1) Samling af grillen
2) Design
3) Egenskaber
- Hovedbrændere
- Sizzle Zone
- Bagbrænder
4) Samlet vurdering
Samling af grillen
En af de ting, som den gængse dansker kan være afskrækket af, er samlingen af en gasgrill.
Men frygt ej! Det er faktisk overraskende nemt.
Man kan godt ved første øjekast få sig en hurtig svedetur, når man ser alle mulige forskellige individuelle kasser og en manual med en masse skruer og diverse redskaber. Men hold hovedet koldt og kig på manualen - så går det som en leg!
Jeg har normalt ikke de store tekniske spidskompetencer, men har altid taget en IKEA-udfordring med rank ryg - hvis jeg skal sammenligne samlingen med IKEA-processerne? Så er vi faktisk i den mere brugervenlige del proces-skalaen!
Når grillen kommer hjem til dig, så er selve grillen og alle dens dele pakket ind i én stor kasse, hvori der er små, enkelte papkasser. Det er nemlig sat sådan sammen, at de forskellige trin i samlemanualen er samlet i deres respektive kasser, så du ikke har alle skruer og redskaber samlet i en pærevælling af en pose - og det er utrolig brugervenligt!
På den måde kan du netop tage trin for trin og finde de redskaber frem, du skal bruge til den pågældende proces i samlingen.
Og selve manualen til grillen er overraskende let og overskuelig - du får fin lille lynguide på to sider, som både med billeder og tekst giver overblikket over grillen. Du behøver ikke at hive dine håndværkerbekendte ind for at hjælpe dig med at samle den, da de mere tekniske aspekter af grillsamlingen enten er gjort på forhånd eller fremført nemt og brugervenligt.
Det kan dog, som manualen fortæller, være en fordel at være to om det, da man netop skal løfte nogle lidt tungere dele op på benene.
Skulle du være i tvivl eller ønsker at have helt styr på grundelementerne for en sikkerheds skyld, så kan jeg anbefale at kigge over skulderen på Napoleons Youtube-kanal - der er måske ikke præcis den model, du har i hænderne, men giver alligevel et overblik over grundprincipperne i at samle din grill.
Design
Selve Rogue 525 special edition 2020 findes både i rustfri og sort udgave, hvoraf vi har testen den rustfrie model - specifikationerne er de samme.
Selve grillen har et utroligt flot og stilrent design med paneler og overflader af rustfrit stål, mens selve knapperne er designet med mulighed for tænd/sluk-lys - som både er en fed effekt til udseendet, men også formår at være brugbart på de lidt sene aftentimer til en lille omgang natmad til gæsterne!
Grillen har et udvendigt termometer på låget, så du kan holde øje med temperaturerne og selve låget er rummeligt og stort, så der er plads til de helt store udskæringer i grillen.
På siderne finder man to sideborde, hvoraf den ene ‘skjuler’ den famøse Sizzle Zone, som vi kommer ind på nærmere.
Og har man ikke sagt nok, når der rent faktisk indgår en øloplukker i det fundamentale design? Så er der kræset for alle detaljerne!
Inde i grillen finder man brænderørene, hvorpå deres patenterede Sear Plates hviler på, som jævnt fordeler varmen og agerer en sublim varmekilde. Ovenpå medfølger de obligatoriske Napoleon Wave-plates, som formår at give det ikoniske, bølgede mønster til dine tilberedninger - de er utroligt nemme at bruge og skal blot smøres med lidt olie inden grillning og efterfølgende børstes med en stålbørste, inden den køler af for mest optimal rengøring fra gang til gang.
Selve drypbakken i grillen er monteret i midten lige under brænderne, hvor man hurtigt og uden nogle former for afmontering eller justering kan tømme drypbakken og rengøre grillen nemmere.
Kabinen finder man under brænderne, hvor to låger åbner op til et lille rum - her er der både plads til ekstraudstyr i den ene side, såvel som opbevaringsplads til din gasflaske, når den ikke er i brug - med mindre du bruger en lille gasflaske, så må den ifølge reglementet også gerne stå inde i kabinen under brug.
Selve grillen er en ordentlig krabat, men står på en række mobile hjul, som gør det nemt at manøvrere den frem og tilbage, hvis man ønsker at stille den ind i skuret til vinter eller måske vil køre den om til en anden terrasse.
Overordnet set er Rogue 525 Rogue Edition i rustfrit stål en fryd for øjet, som formår at finde den perfekte mellemting mellem den gigantiske flermandsgrill og den lille, hyggelige grill til to personer - her er der mulighed for begge dele og så gør designet, at den fint kan stille op af en væg og pryde haven hele sommeren.
Funktioner
Hovedbrændere
Hovedattaktionen i enhver gasgrill er selvfølgelig - hovedbrænderne. Og selve tændingen er Napoleons JETFIRE-tændingssystem, som med et lille pres og drej til siden gør, at brænderrørene aktiveres utroligt hurtigt og effektivt uden de store udsivninger af gas inden flammen tænder. Det samme gælder desuden også for de andre brændere, som med en lille knap på siden sparker gang i flammerne på ingen tid!
I grillen finder du hele fire hovedbrændere, som kan kombineres på mange forskellige måder i tilberedningen - de to yderste kan eksempelvis tændes for at give indirekte stegning i den anden side, eller alle kan fyres op på samme tid, hvis du har rigtig mange gæster og har brug for stabil og jævn varme over hele grillristen.
Med Napoleons famøse Sear Plates på toppen af brændrørene, så kan man hurtigt mærke efter en kort opvarmning af grillen, at varmen bliver jævnt fordelt i grillen og giver den nødvendige temperaturstabilitet for at sikre sig, at kødet bliver tilberedt på den rigtige måde uden at blive for stegt udenpå og mangler varme indeni.
Og det smarte ved denne model og størrelse er nemlig, at du kan køre 2 tændte og to slukkede - det er en optimal mulighed for at have to former for tilberedning i gang på én gang uden at den direkte eller indirekte tilberedning 'stjæler' varmeenergien.
Med to til hvert formål kan du snildt kombinere varmereguleringerne og dermed evne at lave mere mad på én gang.
Sizzle Zone
En af perlerne på Rogue 525 Special Edition er den famøse Sizzle Zone, som man finder på venstre side af gasgrillen som en lille ekstra sidebrænder.
Varmen styres ud fra et keramisk varmelegeme, som på ingen tid kan varme op til 900 grader - ovenpå finder man en støbejernsrist, som hurtigt varmes op og bevarer temperaturen.
Funktion? Mulighederne er mange.
En af de bedste funktioner er, at du kan stege den perfekte bøf på ingen tid. Den brandvarme sidebrænder er med til at karamellisere overfladen på bøffen, give den flotte svitsninger og desuden sørge for konstant, hård varme i kort tid - perfekt til ribeyes eller en hurtig hakkebøf til burger.
Selve brænderen kan også bruges kortvarigt til at give lidt farve og stegeskorpe på større stege, som efterfølgende skal over i grillen for yderligere tilberedning - her er sidebrænderen utrolig nem og brugervenlig, så længe man sørger for at tage højde for, at den bliver varm på ingen tid! Man skal ikke lige lægge bøffen på og så gå ind og snitte lidt grønt - man skal være over den.
Desuden giver sidebrænderen også mulighed for et ekstra blus til sidedishes eller større retter, når du har opbrugt pladsen inde i grillen - det kan eksempelvis være retter eller tilbehør, som skal tilberedes i gryder, wokken eller andre skåle. Du kan eksempelvis også varme saucer på siden eller koge dine kartofler, så hele grillen kan udnyttes til grønt og kød.
Overordnet set er Sizzle Zone en ekstratilbehør til grillen, som man hurtigt bliver glad for, at der er inkorporeret som standard-udstyr. Den er multifunktionel og så lærer man hurtigt, hvordan man tøjler varmen - desuden er den skjult under et låg, så man stadigvæk kan bruge sidebordet som ekstra plads.
Bagbrænder
Har man først sagt grill, så har man også sagt rotisseri. Og her er 2020-modellen født med den idelle løsning til at få den perfekte rotisseri-kylling eller sværen sprød på din porchetta.
Selve Rogue 525-modellen er i 2020-udgaven udstyret med en infrarød bagbrænder, som sørger for, at du får en solid tilberedning af de udskæringer og råvarer, som ikke skal have direkte varme.
Den infrarøde varme fungerer rigtig godt til alle formål i forbindelse med indirekte stegning på denne grill, da den aflange brænder formår at ramme en bred række råvarer på rotisseri, rotisserikurve og spyd.
Den infrarøde varmeeffekt har kigget over skulderen på en anden testvenlig grill i familien, nemlig Prestige PRO.
Til testen fik vi selvfølgelig afprøvet brænderen til en kylling på rotisseri og det er meget nem måde at påføre god varme og jævnt fordelt - kyllingen fik langsomt temperatur med den roterende effekt, mens den infrarøde bagbrænder kunne sørge for indirekte varme ved middelblus ved størstedelen af stegetiden, hvorefter man kan skrue op for temperaturen den sidste etape for at få skindet ekstra sprødt.
På 2020-modellens egenskaber bør man desuden også lige nævne følgende:
- Varmehylden har fået vokseværk og kan bære flere råvarer
- Sidebordet på den ene side er sammenklappeligt for pladsbesparelse, og så er der indbygget redskabsholdere
- 15 års Limited garanti på Napoleon gasgrill
Samlet vurdering
Når det kommer til gasgrill og en stor gasgrill test, så går man aldrig galt i byen med Napoleon.
De har et bredt kartotek af forskellige løsninger, som passer til den enkelte, men har til fælles, at det er gasgrill af god kvalitet. Og Rogue 525 er et absolut hit til sommeren 2020 og mange år ud i fremtiden.
Hvilken gasgrill skal jeg vælge? Og skal jeg vælge Rogue 525? Det kommer an på dit forbrug.
Jeg er typen, som tidligere har brugt rigtig meget kulgrill, men af og til bliver den trivielle optænding og ventetid nogle gang lidt af en festdræber - så gasgrill og især Rogue 525 kan virkelig noget, både til store forsamlinger og den hurtige hverdag.
Jeg vil nemlig gerne have muligheden for bare lige at tænde en enkelt brænder, så jeg kan smide nogle pølser på til en kartoffelsalat på en hurtig mandag, men samtidig også have muligheden for at grille en culotte, kylling, bøffer og lidt grønt på samme tid til den næste familiekomsammen - og her er Rogue 525 bedst i test til formålet, hvis du gerne vil have balancen og mulighederne.
Overordnet set er Rogue 525 Special Edition spækket med fede features fra fabrikken af - jævn varmefordeling fra hovedbrændere, kraftfuld sidebrænder og en solid rotisseri-ven i bagbrænderen.
Den formår at gøre grilleriet til en leg, og så kan man jo slet ikke lade være med at eksperimentere hele tiden.
- og tænk, vi er slet ikke kommet ind på det enkelte ekstraudstyr endnu! Stay tuned!
Napoleon Rogue 525 Special Edition
Pris: 11.995 kroner
Specifikationer:
• Fire individuelle brændere i 304 rustfri stål
• Stor Sizzle Zone™ sidebrænder
• Infrarød bagbrænder
• Lys i knapper
• Ekstra højt låg
• JETFIRE™ tændingssystem
• WAVE™ grillriste i rustfri stål
• Integreret ACCU-PROBE™ termometer
• Sear Plates™ i 304 rustfri stål
• Nedfældelig sidebord med redskabsholdere
• Isoleret grill-låg med logo indvendigt
• Stor varmehylde til fx brød
• Integreret oplukker og flytbar udvendig marinadehylde
• NAPOLEON® 15 års Limited garanti
• Forbrug: 25,6 kW
• Primært grillareal: 74 x 45 cm
• Sekundært grillareal: 37 x 24 cm
• Varmehylde: 74 x 17 cm
• Mål: H122 x B154 x D64 cm og 79 kg
Læs mere her: