Mandekogebogen

Brundauer - kærlighedsbarnet mellem brunsviger og spandauer

To verdener mødes i én kage!

Brunsvigeren er en ikonisk kage, hvor man svøber (læs: drukner) en blød, svampet vaniljebund i masser af kanel-remonce og af og til blandet op med kagecreme.

Brunsvigeren er en kage, som befolkningen på Fyn værdsætter utrolig meget - så meget, at man i visse omkredse laver en runder med brunner. Vi snakker et rundstykke, hvor man lige klasker en skive brunsviger på.

Hvis det ikke er smukt, så ved jeg ikke.

Jeg har altid haft det en smule ambivalent med den kage, netop fordi jeg i mange år er blevet serveret de mest tørre, kedelige varianter af dem - dem, hvor remoncen nærmest enten er fordampet eller nærigt blevet smurt på tørre bunde.

Men af og til sker det, at man får en ægte brunsviger - og så smager det saftsuseme så englene synger!

Den har endda sin egen mærkedag - nemlig brunsvigerens dag.

Og for at hylde den dag år efter år, har jeg eksperimenteret lidt med at lave en nyfortolkning af den klassiske brunsviger - her møder den underskønne kanel-remonce en sprød wienerdej.

Og heraf dukker navnet op - BRUNDAUER - en symbiose mellem brunsviger og spandauer.

Sprødt, sødt, cremet og lækkert. 

Fang opskriften herunder på et stykke brunsviger-inspireret wienerkage. 

Her finder du teknikken til wienerdej - sådan folder du wienerdej.

TIP: Ekstra snask er altid et hit - og når man ikke bager i form, så kan kagerne godt 'vippe' snasken væk, alt efter hvordan din wienerdej hæver. Så - derfor anbefaler jeg, at du lige laver en miniportion snask, mens kagerne er i ovnen - så kan de lige få et ekstra skud i hatten, som sætter sig, mens kagerne køler af. Syndigt!

ANNONCE
Dejen skæres i 6 firkanter. - Brundauer - kærlighedsbarnet mellem brunsviger og spandauer Dejen skæres i 6 firkanter.
Kagecreme i midten. - Brundauer - kærlighedsbarnet mellem brunsviger og spandauer Kagecreme i midten.
Lukkes til.  - Brundauer - kærlighedsbarnet mellem brunsviger og spandauer Lukkes til.
Toppes med snask! - Brundauer - kærlighedsbarnet mellem brunsviger og spandauer Toppes med snask!
En tur i ovnen efterfulgt af glasur - og voila! - Brundauer - kærlighedsbarnet mellem brunsviger og spandauer En tur i ovnen efterfulgt af glasur - og voila!
Udskriv opskriften

Brundauer: kærlighedsbarnet mellem brunsviger og spandauer

Syndig symbiose!

6 portioner 2 timer, 50 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 2 timer, 20 minutter
Tilberedning: 20 minutter
Ca. 650 kcal pr. portion

Ingredienser

Wienerdej
  • 200 gram hvedemel
  • 15 gram gær
  • 150 ml sødmælk
  • 1½ spsk. rørsukker
  • 100 gram smør

Brunsviger-snask
  • 70 gram brun farin
  • 70 gram smør

Kagecreme
  • 1 stk æggeblomme
  • 1 dl sødmælk
  • 1½ tsk majsstivelse
  • ½ stk vaniljestang, kornene herfra
  • 1½ spsk. sukker

Fremgangsmåde

  1. Start med fyldet - smelt smør og brun farin i en lille gryde og lad det koge op et par minutter under omrøring, indtil det bliver en ensformig, tyndtflydende karamel-masse - stil på køl. Bland ingredienserne sammen til kagecremen og pisk det til en tyk creme i en gryde ved middelvarme - lad det småboble i et par minutter og hæld det så over i en skål og stil til afkøling med et stykke husholdningsfilm over.
  2. Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker efterfulgt af hvedemel og salt. Ælt det i ca. 5-6 minutter, indtil du har en sammenhængende dej. Vend dejen ud på et meldrysset køkkenbord og fold dejen sammen et par gange og spænd den til en bold. Lad den hæve under et viskestykke i 45 minutter.
  3. Mens dejen hæver, tager du din smør ud af køleskabet og banker fladt mellem to stykker bagepapir - rul den ud til en cirkel på ca. 20x20 cm. Læg dem i køleskabet.
  4. Når dejen har hævet, banker du luften ud af den og ruller den til en firkant på ca. 30x30 cm. Læg den på et stykke bagepapir og en lille plade eller lignende - og læg den så til afkøling i køleskabet i 20 minutter.
  5. Når både smør og dej er afkølet, så skal der rulles! Du finder foldeguiden til wienerbrød længere oppe i artiklen.
  6. Når dejen er foldet efter forskrifterne, skal den rulles ud til en firkant på 20x30 centimeter. Skær den ud i 6 lige store firkanter. Trim eventuelt kanterne, så lagene bedre kommer til syne.
  7. Pisk kagecremen lind og cremet igen og læg en teskefuld i midten af hver firkant (gem 1 teskefuld til senere) - pres hver kant ind mod midten og brug kagecremen til at fæstne dem. Sæt dem til hævning under et viskestykke i 30 minutter.
  8. Forvarm ovnen til 190 grader varmluft - efter hævning væder du din tommelfinger med lidt vand og presser en 'lomme' ned i midten af hver kage - på den måde er der mere plads til snask! Rør snasken op med en teskefuld kagecreme og fordel det på hver kage - bag dem i ovnen i ca. 16 minutter, til de er gyldne.
  9. Ekstra snask? Alt efter, hvordan dine kager hæver sig, så kan snasken godt snige sig ud på bagepladen, når vi ikke arbejder med en lukket form - så derfor vil jeg anbefale, at du laver en lille ekstra snaskeportion med 30 g smør og 30 brun farin under bagningen, som du koger op. Og så kan du lige hælde en sjat i hver bolle, når de kommer ud af ovnen - så er der dømt snask! Lad dem afkøle let og sætte sig inden servering.
Del

Seneste nyt

Annonce