Mandekogebogen

Cookies: Grundopskrift på amerikanske cookies

Bag de perfekte amerikanske cookies: Sprøde udenpå, bløde og chewy indeni: Og tilsæt dit eget twist

Findes der noget bedre bagværk end amerikanske cookies? Den helt rigtige version er store flotte amerikanske småkager, der har den helt rigtige konsistens: Knasende sprøde udenpå og med et blød indre, der bare giver livskvalitet og glæde lige så længe sukkerrusen rækker!

Det er faktisk slet ikke svært at bage en ægte amerikansk cookie, men vaner med traditionel dansk småkage-bagning har det med at spænde ben for os.

Når man bager en amerikansk cookie, er det vigtigt at ramme den helt præcise konsistens, og det betyder at man skal have småkagerne ud af ovnen, på et tidspunkt hvor de endnu ikke ser færdigbagte ud. 

Med vores opskrift er den sikker hver gang: 175 grader celcius og varmluft - og så et sted mellem 10 og 12 minutter i ovnen: Længere tager det ikke. 

Det er også vigtigt at cookie-dejen (amerikansk cookie dough) har den rette temperatur og konsistens. Dejen røres med blødt smør, men står den længe nok bliver den for blød: Du ved dejen er for blød, hvis den begynder at flyde ud i skålen.

Det er der heldigvis råd for: Den færdigrørte cookie-dough stilles blot på køl i 10-15 minutter, hvorefter de igen er klar til at blive rullet til cookie-kugler. 

Cookie dough?

Denne opskrift giver dig en næsten idiotsikker fremgang til en basal amerikansk cookie dej. Grundopskriften er også den samme, hvis du søger at lave en spiselig cookie-dough ala den man finder i Ben & Jerry's is. (Men hvis du spiser dejen rå, vil vi anbefaler at lave den med et pasteuriseret æg).

Grunddejen til verdens bedste amerikanske cookies er let at arbejde med. Hvis du laver en stor portion, kan du fryse dele af den ubagte dej ned, så du har til endnu en bagerunde. 

Næsten kun fantasien sætter grænser for dine cookiedrømme

Med grunddejen er det nærmest kun fantasien der sætter grænser for, hvilke afarter af amerikanske cookies du kan lave: 

Den klassiske chocolate chip cookie med lækre grohakkede stykker af chokolade (lys, mørk, hvid) - eller hvad med at prøve den med smarties/M&M's?

Du kan også twiste den med hakkede nødder af forskellige slags, eller tørret frugt som tranebær, rosiner og lignende. 

Den mest elskede nøddevariant er Cookies med chokolade og hasselnødder, men vores absolute go-to er twistet med reven citronskal og hvid chokolade. 

Du kan også pifte dejen op med kakaopulver - eller hvis du er til peanuts, kan du lave Amerikanske Penaut Butter Cookies ved at tilsætte en stor spiseske peanutbutter til dejen (gerne crunchy).

Og hvis du ikke har den store trang til at tilføje fancy ekstra ting, kan du altså sagtens bage Amerikanske cookies helt uden chokolade eller anden fyld. 

Det er praktisk talt kun fantasien der sætter grænser - og så er det både sjovt, super lækkert og nemt - og når først du har prøvet vores opskrift af en gang, er jeg sikker på du kommer igen. 

God fornøjelse!

Opbevaring:

Når de amerikanske cookies er kølet af, bør du opbevare dem i en lufttæt pose - balancen mellem den sprøde ydre og det bløde indre, holder kagerne gode i flere dage - men efter en uge har de mistet så meget fugt, at de bare bliver mere regulære og tørre småkager - men det kan heldigvis også spises.

De færdigbagte cookies kan, ligesom den ubagte dej, fryses ned - og tages frem senere: Frosne færdigbagte cookies bliver super lækre, hvis de får 2-3 minutter i ovnen ved 150 grader varmluft. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Amerikanske Cookies: Grundopskrift

Den helt rigtige cookie der er sprød udenpå og blød indvendig!

14 portioner 32 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 10 minutter
Tilberedning: 12 minutter
Ca. 500 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 125 gram sukker
  • 140 gram smør, stuetempereret
  • 125 gram brun farin
  • 1 stk æg
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 250 gram hvedemel
  • ½ tsk bagepulver
  • ½ tsk fint salt
  • 1 tsk natron
  • 200 gram chokolade (mørk eller lys)

Fremgangsmåde

  1. Tag smør ud af køleskabet et kvarter inden du går i gang med dine cookies. Det er vigtigt at smørret er blødt og til at arbejde med.
  2. Tilføj sukker, brun farin, vaniljesukker og smør til en mellemstor røreskål. Rør det med maskine til ensartet i konsistensen. Herefter tilsætter du et æg og rører det sammen med sukkerblandingen.
  3. Bland hvedemel med natron, bagepulver og salt - og rør det i sukkerblandingen.
  4. Nu har du allerede din grunddej til amerikanske cookies på plads. Næste skridt er at tilføje lækkerier, der tager din cookie til det næste niveau. Den helt klassiske er hakket chokolade eller chokolade-cookies, som røres direkte i dejen.
  5. Hvis cookie-dejen er blevet så blød at den flyder ud, sættes den i køleskabet i 10-15 minutter inden næste skridt. Næste skridt kan være en af to ting: Enten går du i gang med at bage - eller også fryser du dejen ned, så den er klar til friskbagte cookies, når du ønsker det. Men lad os for god orden skyld bage dem:
  6. Tænd ovnen på 175 grader (C) og varmluft.
  7. Beklæd en bageplade med bagepapir - og tag dejen ud af køleskabet. Nu skal du lave cookie-kugler.
  8. Form dejen til små runde, faste kugler - omkring 40 gram stykket, svarer til en skrabet iskugle-ske. Kuglerne formes og sættes på bagepladen, hvor du giver dem et lille tryk med hånden. Sørg for at have god luft mellem hver kugle (gerne 4 cm). Denne opskrift giver cirka 14 mellemstore cookies - og jeg plejer at bage dem over to bageplader, for at være sikker på småkagerne ikke flyder sammen under bagning.
  9. Dine cookies skal bage mellem 10 og 12 minutter i midten af ovnen. Hold øje med dem - hvis de allerede er blevet lysebrune i kanterne efter 10 minutter, er de klar til at komme ud.
  10. Når dine cookies er ude af ovnen, bør du overføre både cookies og bagepapir til en bagerist. Når de har kølet af et par minutter, overfører du forsigtigt cookies direkte til risten og fjerner bagepapiret, her skal de igen køle af i 5-10 minutter, hvorefter de er klar til servering.
Del

Seneste nyt

Annonce