Mandekogebogen

De bornholmske røgerier: Bornholmsk tapas og den røgede sild

En tur forbi de ikoniske røgerier på Bornholm!

Mens Bornholm nærmest på daglig basis udvikler sig mere og mere til at være et centralt kulinarisk omdrejningspunkt for mange gastronomiske afstikkere, nordiske trendsættere og pioner for kærligheden til lokale råvarer - så kan man heldigvis altid hoppe af den evigt voksende gastro-karrusel for en stund og nyde, hvad der altid har været en delikatesse på øen.

Røget sild.

ANNONCE
Røget sild i al sin glorværdige enkelthed. - De bornholmske røgerier: Bornholmsk tapas og den røgede sild Røget sild i al sin glorværdige enkelthed.

Og ikke bare den ikoniske røgede sild, som kækt smiler tilbage til én på tallerkenen, inden man akkompagnerer den glinsende fikse-delikatesse med groft rugbrød og æggeblomme, men derimod hele kulturen med at ryge fiskeprodukter.

Historien går på, at de første røgerier fandt sin vej til Bornholm i 1866, hvor det første røgeri blev åbnet i Gudhjem - en populær opstart, som i mange år efter gav Gudhjem kaldenavnet ‘de 100 skorstenes by’, da alle skulle have en bid af røg-kagen.

Fordelt på øen finder man i dagens Bornholm 10 forskellige røgerier rundt omkring i landskabet, som alle afslører deres lokation med lige dele ikonisk skorstensarkitektur og liflig duft af røget kærlighed.

I en by som eksempelvis Allinge, hvori man finder Allinge Røgeri, kan man mærke historiens vingesus på to måder - samtidig med, at du kan have smagen af en nyrøget sild i hånden på en gåtur i bybilledet, kan du kaste et blik ind af vinduerne på en nedlagt, tidligere røgeri i bagkanten af byen, som giver et billede af, at Bornholms historie og omgivelser ændrer sig med tiden - men ikke ånden.

ANNONCE
Nybagt rugbrød, fiskefrikadeller, ferske og røgede rejer, krebsehalesalat og rosé. - De bornholmske røgerier: Bornholmsk tapas og den røgede sild Nybagt rugbrød, fiskefrikadeller, ferske og røgede rejer, krebsehalesalat og rosé.

Med ti røgerier fordelt over hele øen er der ikke blot en mulighed for at få stillet sin sult med alt fra krebsehalesalat og fiskefrikadeller til røgede rejer og sildekreationer lige så snart, du træder ud af døren - men du har også altid mulighed for at svinge forbi til en omgang Bornholmsk tapas uanset i hvilken retning, du vælger at begive dig ud på roadtrip.

Velsmagen mødes med charmen på forskellige måder alt efter, hvilket røgeri du vælger at besøge - du kan få den gammeldags, landlige og hyggelige atmosfære ved et smut forbi Hasle Røgeri, mens hvis man tager turen til Gudhjem oplever, at der desuden gjort en dyd ud af at gøre oplevelsen mere autentisk som en levende historie med omgivelserne, bygningsværkerne, udsigten og humøret.

En af de mest attraktive aspekter kan du opleve på den mere moderne, turistvenlige og familieimødekommende fiskebuffet på Nordbornholms Røgeri i Allinge - en af de få eksempler på konceptet ‘buffet’, hvor det ikke er lig med masseproduktion af et gennemsnitligt produkt dedikeret til at mætte mange munde, men derimod en gastronomisk invitation til et hav af smage i hele røgeri-spektret fra fiskefrikadelle til røget tun.

Bornholms røgerier er lidt en ting, som aldrig går af mode eller forventes at forny sig selv - det er essensen af Bornholmsk gastronomi på mange punkter og når man har været forbi en rock-n-roll-oplevelse på Kadeaus nynordiske petriskål af vanvittige smagsoplevelser, så kan man bagefter gå back-to-basics og nyde de simple glæder af et årelangt håndværk optimeret til perfektion i den ædle røgningskunst.

ANNONCE
Sildebøffer og interessante røg-kreationer. - De bornholmske røgerier: Bornholmsk tapas og den røgede sild Sildebøffer og interessante røg-kreationer.
Del

Seneste nyt

Annonce