Derfor skal du altid også bruge stokkene på dine krydderurter
De er spækket med smag!
Mange smider automatisk stokkene fra krydderurter ud og bruger kun bladene, men det er en skam. Stænglerne er fyldt med smag og kan bruges på mange måder i madlavningen, så du både får mere ud af dine urter og reducerer madspild.
Læs også: Sådan bruger du rester af kartoffel-mos
1. De er spækket med smag
Stokkene på krydderurter som persille, koriander, dild og basilikum indeholder lige så meget – og nogle gange mere – smag end selve bladene. Især tynde, friske stængler er sprængfyldt med aroma og kan tilføre retter en ekstra smagsdybde.
2. Perfekte til bouillon og fond
Stokkene fra krydderurter giver en fantastisk smag til supper, gryderetter og fond. De kan koges med i længere tid uden at blive slatne, som bladene ofte gør. Brug dem i:
- Hjemmelavet grøntsagsbouillon
- Kyllinge- eller oksefond
- Langtidskogte gryderetter
3. Ideelle til pesto og dressinger
Hvis du laver pesto, kan du sagtens bruge både blade og stængler. De blendes let sammen og giver en ekstra fyldig smag. Stokkene fungerer også godt i hjemmelavede dressinger og marinader.
4. Tilsæt dem i wokretter og sautering
Hakket fint kan stokkene bruges i wokretter, hvor de giver en skøn aroma og let bid. De passer især godt til asiatiske retter med ingefær, hvidløg og soja.
5. Brug dem i juice og smoothies
Stokkene fra mynte, persille eller koriander kan give friskhed og ekstra næringsstoffer til juice og smoothies. Blend dem sammen med frugt og grøntsager for en sund boost.
6. Hak dem i salater og salsaer
Fintskårne krydderurtestængler kan tilføje tekstur og smag til salater og salsaer. Stænglerne fra koriander og persille fungerer perfekt i en frisk tomatsalsa eller tabbouleh.
7. Brug dem som krydderi i stegning og grill
Hvis du griller kød eller grøntsager, kan du lægge krydderurtestokkene ovenpå for at tilføre ekstra aroma. De kan også bruges til at lave krydderurtesmør eller som en del af en urtebuket til stegning.
Ved at bruge hele krydderurten får du mest muligt ud af smagen, samtidig med at du minimerer madspild – en win-win situation i køkkenet.