Mandekogebogen

Dette smarte trick kan du bruge til at teste, om din fisk er tilberedt

Ram den helt rigtige temperatur.

Vi har alle prøvet det. Du står i køkkenet med en perfekt stegt fiskefilet, og den ser klar ud til servering. Men før du tager den fra panden, skal du sikre dig, at den er tilberedt korrekt – for ingen har lyst til en under- eller overtilberedt fisk. Så du griber en kniv og skærer ind i det tykkeste stykke af din flotte laks eller regnbueørred. Efter et par stik og snit er fisken ikke længere så præsentabel, og saftige flager ligger spredt ud over tallerkenen. Der må være en bedre måde, ikke?

Læs også: Sådan laver du dine morgenæg i mikroovnen

Den enkle metode, der bevarer fiskens udseende

Selvom det er en funktionel metode at skære i fisken, er det langt fra den mest effektive – eller pæne. Heldigvis findes der en langt smartere løsning, og den kræver kun et simpelt metalredskab som en kniv eller en kagetester.

Den kinesisk-amerikanske kok Shirley Chung, kendt fra sæson 14 af Top Chef, forklarer:

"Du kan bruge en kagetester til at måle fiskens indre temperatur ved at stikke den ind i midten af det tykkeste stykke fisk og derefter let røre ved din underlæbe. Hvis den er varm, er fisken færdig."

Hvorfor virker det?

Metoden fungerer, fordi metal hurtigt leder varme. Når du stikker en kagetester eller spids kniv ind i fisken og lader den sidde i et par sekunder, vil den optage temperaturen fra fiskens indre. Når du derefter rører ved den med læben, kan du mærke, om den er færdig.

Derudover har denne metode en ekstra fordel: Den hjælper dig med at undgå at overtilberede fisken. Shirley Chung tilføjer:

"Hvis fisken er perfekt tilberedt, vil der sive lidt saft ud, når du fjerner kagetesteren."

Alternativer: Termometer eller fingerfølelse

Selvfølgelig kan du altid bruge et madtermometer. FDA anbefaler, at fisk tilberedes til 145°F (ca. 63°C), men mange kokke mener, at 120-125°F (49-52°C) for laks giver den bedste, saftigste tekstur.

Men hvis du ikke har et termometer ved hånden – og ikke vil massakrere din filet med knivstik – er metalredskabsmetoden et simpelt og effektivt alternativ.

Næste gang du laver fisk, prøv denne teknik – så slipper du for tør fisk og ødelagte fileter!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce