Gulerødder findes i alle regnbuens farver - så hvorfor er orange så udbredt?
Smager orange bedst?
Selvom broccoli topper listen over amerikanernes foretrukne grøntsager, ligger gulerødder lige i hælene. De fungerer perfekt som en sprød snack til dip, i salater og endda i kager for ekstra fugtighed. Men forestil dig, at de altid var lilla, hvide, gule, sorte eller røde i stedet for orange.
Læs også: Miso - og hvordan du bruger det
Fra lilla til orange
De gulerødder, vi kender i dag, har ikke altid været orange. Forskere mener, at de oprindeligt var lilla og med tiden udviklede sig til gule og senere orange varianter. Handelsfolk fra Mellemøsten menes at have introduceret de første orange gulerodsfrø til Europa.
Historiske optegnelser viser, at gulerødder i mange farver har været dyrket i årtusinder, men hollandske landmænd opdagede, at de orange gulerødder var de mest fordelagtige. De gav større udbytte, havde længere holdbarhed, voksede mere ensartet og havde en mere behagelig smag. Det gjorde dem hurtigt til den foretrukne sort i Holland – og med tiden resten af verden.
Orange gulerødder dominerer stadig
I dag dyrkes både orange og farvede gulerødder globalt, og de mere farverige varianter er efterhånden blevet mere almindelige i supermarkeder og på markeder. Men trods deres visuelle appel er det stadig de orange, der foretrækkes af de fleste forbrugere.
Plantgenetikere arbejder dog konstant på at forbedre alle typer gulerødder, både i forhold til udbytte, udseende og ernæringsværdi. For eksempel har de gennem selektiv avl øget indholdet af beta-caroten, som giver orange gulerødder deres farve. Beta-caroten omdannes i kroppen til A-vitamin, der kan hjælpe med at beskytte mod visse kræftformer, hjertesygdomme og kognitive lidelser.
Forskere opfordrer til, at vi også spiser andre gulerodssorter, da de indeholder forskellige pigmentrelaterede næringsstoffer med unikke sundhedsfordele. Orange gulerødder vil formentlig forblive den mest populære variant, men at tilføje et par regnbuegulerødder til tallerkenen – rå, bagte eller på andre kreative måder – kan både give et sundhedsmæssigt boost og gøre måltiderne mere farverige.