Sådan finder du ud af, om dine hjemmedyrkede majs er plukkeklar
Klar til grill og gryde!
Hvis du dyrker majs derhjemme, er det vigtigt at høste dem på det rigtige tidspunkt for at få den bedste smag og konsistens. For tidlig høst kan resultere i umodne og kedelige majskorn, mens for sen høst kan give tørre og melede kerner. Her er nogle tegn på, at dine majs er klar til at blive plukket.
1. Kig på svøbet og silkehårene
- Når majsen nærmer sig modenhed, begynder de fine silkehår, der stikker ud fra toppen af kolben, at skifte farve fra lysegule til mørkebrune.
- Hvis silkehårene stadig er lyse og bløde, er kolben sandsynligvis ikke færdigudviklet endnu.
- Når hårene er visne og tørre, er det et godt tegn på, at majsen er klar.
2. Tryk på majskornene
- Træk forsigtigt svøbet (de grønne blade) lidt tilbage og tryk let på nogle af majskornene med en negl.
- Hvis der kommer en mælkehvid væske ud, er majsen moden og klar til høst.
- Hvis væsken er klar og vandet, er kolben ikke færdigudviklet.
- Hvis der slet ikke kommer væske, eller kernerne er hårde, er majsen blevet overmoden.
3. Føl på kolben
- En moden majskolbe vil føles fast og fyldig, og kernerne vil være helt udviklede fra bund til top.
- Hvis toppen af kolben stadig føles løs eller mangler fyldige kerner, har den brug for lidt mere tid.
4. Lyt til svøbet
- Når majsen er klar til høst, bliver svøbet omkring kolben mere tørt og knitrende.
- Hvis det stadig føles meget grønt og saftigt, er det et tegn på, at kolben stadig modner.
5. Tidspunkt på sæsonen
- De fleste majs er klar til høst omkring 18-24 dage efter, at silkehårene først er dukket op.
- Majs er normalt moden 80-100 dage efter såning, afhængigt af sort og vækstforhold.