Mandekogebogen

Feijoada: Brasiliansk/portugisisk bønnegryde

Lækker, kødrig og fyldig gryderet.

Feijoada er en lækker, velsmagende nem og enkel gryderet, som har sin oprindelse i Portugal - men retten er blevet så populær uden fra landets grænser, at Brasilien betragter Feijoada som deres nationalret. 

Selvom den i dag betragtes som en brasiliansk gryderet, så har den dog sin oprindelse i Minho-provinsen i Portugal, hvor selve processen med at lave en stuvning med mange kødudskæringer og bønner dateres helt tilbage til Romerriget.

Det er en utrolig smagfuld, varmende og fyldig gryderet, som passer perfekt til mørke efterårsdage eller en kold vinter - der er masser af kød og masser af smag!

Feijoada på det traditionelle plan er basalt set kun kød og bønner - men mere moderne versioner spæder til med lidt flere smagsgivere.

Min version er en storslået kødgryde med lidt tomat, laurbær og oksebouillon og bønner - traditionelt bliver det både lavet med oksekød og svinekød, men det er lidt op til dine ønsker.

Jeg brugte en blanding af revelsben, som giver saft og kraft til saucen, røgede pølser (både svine- og oksepølser) samt bacon og skært svinekød. 

Så kød på kød - og så bønner! 

Bønnerne kan man bruge på to måder - den bedste måde er, hvis du har god tid, at udbløde dem fra tør tilstand. Så skal de nemlig koge med i gryderetten i hele tilberedningstiden - og de sorte bønner er med til at stive retten og give den sin umiskendelige mørke farve.

Du kan også sagtens bruge dåsebønner, som så skal i halvvejs og dermed ikke jævner retten eller bidrager med farven. Men de smager stadig godt på begge måder!

Feijoada får en utrolig dyb og lækker smag, som både bliver salt og røget og perfekt til en omgang nykogte hvide ris. 

Traditionelt set skal man også lave Feijoada med sorte bønner - men hvis du ikke kan finde dem i dit lokale supermarked, så gør det ikke noget ved smagen, hvis du bruger hvide bønner eller kidneybønner. 

Herunder får du min opskrift på Feijoada, som er nem at lave - og du kan skrue op eller ned for indholdet af kød. Jo mere kød, jo mere smag. 

Jeg vil som minimum sige, at du bør have bacon, pølser og enten skært oksekød eller svinekød i retten for at lave den efter forskrifterne.

Men herefter kan du vælge at freestyle med alt muligt - i gamle dage lavede man Feijoada med griseører, grisehaler og grisetæer. Så du kan bare give den gas!

Ofte serveres retten med gylden-ristet tapioca-mel drysset på toppen og tynde skiver af saftig appelsin. 

ANNONCE
Udskriv opskriften

Feijoada: Brasiliansk/portugisisk bønnegryde

Kødrig simremad!

4 portioner 2 timer, 20 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 2 timer
Ca. 150 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 300 gram pølser (gerne røgede og både okse- og svinepølser)
 • 80 gram bacon
 • 400 gram skært kød (oksekød eller svinekød)
 • 8 stk ekstra kødsmagsgivere (revelsben, spareribs, shortribs etc., kan undlades)
 • 1 stk appelsin, saften herfra
 • 500 ml bouillon eller vand
 • 4 stk laurbærblade
 • 4 fed hvidløg
 • 2 stk rødløg
 • 2 stk tomater
 • 1 stk sorte bønner (dåse eller udblødte)
 • 1 tsk salt + peber
 • 6 stk appelsinskive, pynt

Fremgangsmåde

 1. Hvis du bruger bønner, du selv udvander, så skal de selvfølgelig udvandes i koldt vand i 12 timer. Herefter er de klar til senere brug.
 2. Start med at hakke din bacon i små tern og steg dem gyldne og let sprøde på en pande. Læg dem til side og brun dine revelsben i baconfedtet. Løft også dem til side.
 3. Skær pølserne i mundrette bidder og det samme med skært kød - det kan være alt fra svinemørbrad, nakkekotelet, oksebøf, tyksteg etc. Stil også dette til side.
 4. Tag nu en gryde på blusset med en god sjat olivenolie - finsnit hvidløg og rødløg og svits i 3-4 minutter i olien. Tilsæt herefter tomaterne hakket i tern og lad det stege et part minutter.
 5. Herefter tilsætter du alt kødet samt laurbær, appelsinsaft og bouillon/vand. Læg låg på og lad det småsimre i 1 time. Hvis du bruger udblødte bønner, du selv har opblødt i koldt vand fra tør tilstand, så skal de tilføjes i gryderetten fra starten af.
 6. Efter en time tages låget af og hvis du bruger dåsebønner, skal disse tilsættes på dette stadie. Lad det simre yderligere en time, hvor saucen fordamper lidt og reduceres. Hvis saucen stadigvæk er tynd, så kan du vælge at jævne den med lidt maizena. Smag til med salt og peber og servér rygende varmt med hvide ris og appelskiver.
Del

Seneste nyt

ANNONCE