Mandekogebogen

Flæskesteg på grill

Saftigt kød og sprød svær på grill!

At tilberede den perfekte flæskesteg på grill kræver lidt ekstra opmærksomhed og omhu, men resultatet vil være det hele værd.

Især hvis man har fået fingrene i en krogmodnet flæskesteg fra Dyrbar, som har en dybere smag og gerne må steges let rosa for maksimal smag og saftighed. 

Her er en udførlig guide til at lave en saftig og velsmagende flæskesteg på grillen, sammen med nogle nyttige tips og tricks!

ANNONCE
Flæskesteg på grill

Forberedelse af flæskestegen:

Start med at vælge en flæskesteg med et tykt lag svær. Dette lag vil give den karakteristiske sprøde svær. Rids sværen med et skarpt knivblad. Skær dybe snit med omkring 1 cm imellem. Dette hjælper med at danne sprøde svær og gøre det nemmere for salt at trænge ind.

Dup sværen tør med køkkenrulle for at fjerne overskydende fugt, da dette er vigtigt for at opnå en sprød svær.

Krydring:

Gnid rigeligt med salt ned i snittene på sværen. Dette hjælper med at trække fugt ud og forbedrer sværens sprødhed. Tilføj også lidt peber eller andre krydderier efter smag, hvis du vil have mere smag. Vær forsigtig med at bruge krydderier med sukker, da de kan brænde under grillning.

Forberedelse af grillen:

Forbered din grill til indirekte varme. Dette betyder, at du skal tænde brændere på den ene side af grillen og placere flæskestegen på den modsatte side, så der ikke er direkte varme under stegen - og hvis du bruger kul, skal du sørge for en placering, som ikke er direkte over de varme kul. Målet er at simulere en ovn-lignende varmekilde.

Grillning:

Placer en drypbakke under flæskestegen for at fange fedt og saft, der drypper ned. Dette forhindrer, at der opstår flare-ups og brandfar. Sørg for at opretholde en stabil temperatur på omkring 170-180°C i grillen. Dette kan kræve justering af gasindstillingen eller placeringen af kul. Grill flæskestegen med sværsiden opad.

Det tager normalt 1-2 timer at grille en flæskesteg afhængigt af dens størrelse og grillens temperatur. Hold øje med sværens farve under grillningen. Den skal blive sprød og gyldenbrun. Hvis sværen begynder at blive for mørk eller brænde, skal du dække den med stanniol og fortsætte grillningen.

Kontrol af kødets temperatur:

Brug en kødtermometer til at overvåge flæskestegens indre temperatur. Den skal ramme 65-67 grader, når du slukker grillen, så den under hvilningen stiger i temperatur, men bevarer saftigheden.

Hvileperiode:

Når flæskestegen er nået den ønskede temperatur, fjern den fra grillen og lad den hvile i 15-20 minutter. Dette hjælper med at fordele kødets saft og gør det mere mørt samt opnå den rette slut-kernetemperatur.

Skæring og servering:

Skær flæskestegen i skiver med en skarp kniv. Du bør høre den karakteristiske knasende lyd af den sprøde svær. Server flæskestegen sammen med dine foretrukne tilbehør som f.eks. brunede kartofler, rødkål, og sovs.

ANNONCE
Tips og tricks

Sværen

Et godt lag svær er afgørende for en sprød flæskesteg. Vælg en steg med en pæn mængde svær, og sørg for at ridsningerne går dybt nok, men undgå at skære ned i kødet.

Tørhed

Sørg for, at både flæskestegen og sværen er tørre inden tilberedning. Fugt forhindrer sværen i at blive sprød.

Indirekte varme

At grille flæskestegen ved indirekte varme forhindrer, at den brænder eller tørrer ud. Det giver en mere jævn tilberedning.

Temperaturkontrol

En kødtermometer er din bedste ven for at undgå at over- eller understege stegen. Følg de anbefalede temperaturer for sikkert og mørt kød.

Hvileperiode

 Lad altid stegen hvile, inden du skærer den. Dette giver kødets safter tid til at fordele sig og sikrer saftigt kød.

Øv dig

Det er ikke sikkert, at den sidder i skabet hver gang - kødet kan variere i udtryk, kvalitet og slutresultat, selvom du følger samme fremgangsmåde hver gang. At opnå den perfekte flæskesteg på grill kræver øvelse. Eksperimenter med temperaturer, tilberedningstider og teknikker for at finde den tilgang, der fungerer bedst for dig.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Flæskesteg på grill

Grillet flæskesteg!

0 portioner 0 minutter
Forberedelse: 0 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. kcal pr. portion

Ingredienser

  • 2 kilo flæskesteg af kamsteg
  • 1 spsk. groft salt

Fremgangsmåde

  1. Start med at tjekke sværrene efter og sørg for, at der er skåret helt igennem huden og ned til fedtet - endelig IKKE ned til kødet, da kødsaft så kan stige op og problematisere sprødheden.
  2. Dup sværene grundigt, så de ikke er fugtige - gnid gavmilde mængder groft salt over sværen og brug tid på at gnid det godt ned mellem rillerne i sværen.
  3. Den bedste måde at opnå det rigtige resultat er at bruge et stegetermometer - så er du sikker på, at den ikke får for meget. Så stik et stegetermometer i den tykke ende. Du skal ramme en kernetemperatur på ca. 64-65 grader.
  4. Forvarm din gas- eller kulgrill, så du kan grille ved indirekte varme ved 220-230 grader. Smid flæskestegen på grillen og giv den ca. 15-20 minutter alt efter størrelse. Herefter skrues ned på 175 grader almindelig ovn og steger den, indtil kernetemperaturen er 65 grader.
  5. Herefter skal den hvile, hvor den også vil stige et par grader og dermed få den perfekte let-rosa-stegning og saftighed, som man gerne vil opnå ved en krogmodnet flæskesteg. Mangler sværen sprødhed henimod slutningen, kan man give den en over nakken med 220-230 grader i nogle minutter, men pas på at den ikke bliver tør.
Del

Seneste nyt

Annonce