Mandekogebogen

Flæskesteg til jul

Sprød svær og saftigt kød!

I den søde juletid er det altid et dilemma, om man skal have andesteg, flæskesteg eller måske begge ting.

Men man går aldrig galt i byen med en flæskesteg - uanset om man serverer det til juleaften, eller som et element på frokostbordet til julefrokost med rødkål og rugbrød. 

Og det er faktisk ikke så svært at opnå den perfekte flæskesteg - det handler lidt om stegetider, kødets kvalitet og ikke mindst en balance mellem saftigt kød og sprød svær.

Vi har lavet en lille guide til, hvordan du laver den perfekte flæskesteg til jul - opskriften på flæskesteg til jul finder du i bunden af artiklen:

ANNONCE
Den perfekte flæskesteg

Vælg det rette kød:

Start med at vælge et godt stykke flæsk til din steg. En flæskesteg bør have en jævn fedtmarmorering og en tyk svær, da det er sværen, der bliver sprød og lækker. Spørg din slagter om råd, og sørg for at kødet er af god kvalitet. Her har vi valgt at bruge en krogmodnet flæskesteg fra Dyrbar, som har en dyb smag, masser af fedt og så giver krogmodningen bedre odds på de sprøde svær!

Lav riller i sværen:

Brug en skarp kniv eller en barberbladsskraber til at lave riller i sværen, hvis det ikke allerede er gjort på forhånd. Disse riller hjælper med at frigøre dampen, der dannes under stegningen, og gør sværen ekstra sprød. Lav rillerne med omkring 1 cm mellemrum, og skær kun ned i sværen, ikke i selve kødet. Hvis du rammer ned i kødet, risikerer du, at kødsaften siver op i mellemrummene ved sværene og gør det besværligt at få dem sprøde. 

Forbered kødet:

Før du går i gang, er det vigtigt at kødet er tørt. Dup det grundigt med køkkenrulle, og skær eventuelle overskydende fedtkanter væk, så du har en jævn overflade. Drys rigeligt med groft salt på sværen og gnid det ind i rillerne. Dette hjælper med at trække fugt ud af sværen og gøre den sprød. 

Brug stegetermometer:

Vi har beskrevet den bedste opskrift længere nede, men inden du giver dig i kast med den, vil vi anbefale at du bruger stegetermometer for at få et nøjagtigt resultat og kan justere stegetiden undervejs ved både at holde øje med sværene og kernetemperatur. 

Lad stegen hvile:

Når din flæskesteg er færdigstegt, skal du lade den hvile - hviletiden afhænger lidt af størrelsen på din steg, men bruges både til at lade stegen nå op på sin endelige kernetemperatur og samtidig holde på saften, så du ikke bare dræner dit kød for saft og kraft ved at skære direkte efter stegning.

ANNONCE
Udskriv opskriften

Flæskesteg til jul

Sprød og saftig!

4 portioner 1 time, 20 minutter
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 10 minutter
Tilberedning: 1 time
Ca. 100 kcal pr. portion

Ingredienser

 • 2 kilo flæskesteg, kamsteg
 • 1½ spsk. groft salt
 • 2 stk tomater
 • 2 stk løg
 • 2 stk gulerod

Fremgangsmåde

 1. Start med at tage flæskestegen ud af køleskabet 30-40 minutter inden tilberedning - fjern emballagen, dup den tør og læg den i et fad.
 2. Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker sammen med tomat og løg og læg dem i fadet sammen med flæskestegen.
 3. Tjek sværen efter og sørg for, at der er snittet hele vejen gennem huden og ned til fedtet - gnid nu gavmilde mængder salt ned i sværen. Godt ned i rillerne. Stik et stegetermometer i den tykke ende af flæskestegen.
 4. Forvarm ovnen til 220 grader varmluft. Giv stegen ca. 15 minutter - hvorefter du skruer ned på 180 almindelig ovn. Her tilføjer du også ca. en halv liter kogende vand sammen med grøntsagerne og kødet uden at ramme sværen - det er med til at danne den sovse-base, du senere kan si fra og bruge til din brune sovs.
 5. Alt efter størrelse skal den nu ca. have 45-50 minutter, men hold øje med kernetemperaturen i stedet - stegen skal ud af ovnen og hvile, når kernetemperaturen er på ca. 63 grader.
 6. Skulle sværen ikke have fået den rette sprødhed endnu, når stegetermometeret siger 55 grader, kan du med fordel skrue temperaturen op på 210 grill/overvarme, som får sværen til at boble op. Men hold godt øje!
 7. Flæskestegen er klar til at blive skåret ud, når den har hvilet sig op på 65 grader.
Del

Seneste nyt

Annonce