Mandekogebogen

Gammeldags kylling med brun sauce og agurkesalat

Direkte fra bedstemors kogebog!

Kylling kan fås på mange måder, men hvis man have lidt udover det sædvanlige, så skal man kigge tilbage på de gamle traditioner. En tid, hvor gryderne stod og hyggede sig i flere timer om dagen.

Mens vi tyer til grill, ovn eller andre metoder til tilberedningen af kyllingen, så er en gammeldags kogt/dampet kylling helt fantastisk - i sær hvis du lige husker at brune den grundigt.

Få den bedste opskrift herunder!

ANNONCE

Gammelsdags kylling

Brun sovs og hele pivtøjet!

2 portioner 20 minutter
Forberedelse: 20 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 0 minutter
Ca. 2800 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 1 stk hel kylling
  • 2 stk tomater
  • 2 stk løg
  • 2 stk gulerod
  • 1 håndfuld persille
  • 2 dl piskefløde
  • 200 ml bouillon
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peber
  • 70 gram smør
  • 1 spsk. majsstivelse
  • 700 gram kartofler
  • 1 stk agurk
  • 2 dl eddike
  • 2 dl sukker
  • 1 dl vand

Fremgangsmåde

  1. Vask din agurk og skær den i så tynde skiver som muligt - har du et mandolin-jern er det at foretrække. Hæld eddike, vand og sukker op i en gryde og kog op. Tilsæt salt og peber og hæld den varme væske over de skårne agurkeskiver. Lad det trække i minimum én time.
  2. Tag kyllingen frem og krydr den rigeligt med salt og peber indvendigt. Riv persillen op med stilk og det hele, skyl grundigt og prop det ind i kyllingen. Krydr på ydersiden.
  3. Varm en pande godt op og tilsæt smør. Lad det bruse af og blive en smule brunligt i farven. Skru ned i middelvarme og læg kyllingen på ryggen. Tilfør halve løg, stykker af gulerod og halverede tomater. Lad kyllingen brune grundigt på ryggen, på hver af siderne og til sidst på brystet - her kræves lidt tålmodighed, da bruningen giver alt smagen. Sørg for, at dit smør ikke brænder på og giv hellere kyllingen lidt længere tid ved middelvarme frem for høj varme og risiko for sort overflade.
  4. Når kyllingen er brunet grundigt af, lægges den i en stor gryde med bouillon. Bring det op i kog og skru så ned og lad det simre i ca. 1 time. I mellemtiden hælder du en deciliter vand på panden fra før, og koger panden af for smag. Efter et par minutter hælder du vandet og grøntsagerne ned til kyllingen og lægger låg på igen.
  5. Skræl kartoflerne og kog dem, så det passer med stegetiden på kyllingen.
  6. 10 minutter før stegetiden er færdig, kan du med en grydeske løfte et par skefulde af grydebouillonen op og hælde det i en lille tykbundet gryde. Bring det i kog og tilsat din fløde. Justér smagen med salt, peber og eventuelt lidt ribsgelé og citronsaft - jævn saucen med maizena opløst i mælk indtil saucen har den ønskede konsistens. Smid et par dråber kulør i, hvis den skal være helt autentisk!
  7. Servér den møre kylling rygende varm med sauce, agurkesalat og kartofler - mormormad for alle pengene!
Del

Seneste nyt