Glenmorangie: Den fløjsbløde skotske 10-års whisky
Simple glæder.
Siden 1843 har de gode folk hos Glenmorangie eksisteret i whiskylandskabet og de skotske højlande, og med årene har de etableret som en sublim whisky, hvor kvaliteten og smagen ufortrødent er blevet bevaret gennem nedarvede talenter, instinkter og forståelse for whisky.
Mens vi i sidste uge fik fornøjelsen af at prøvesmage deres nytænkende og limiterede kage-whisky, Tale of Cake, så har vi i denne omgang kastet os over deres evindelige klassiker - den 10-årige Glenmorangie.
Vi snakker originalen, den ægte og den mest gængse i deres sortiment - og allerede ved duften kan man forstå, at vi har fingrene med en whisky, der er mere end bare farverige ord og beskrivelser.
Den lever op til dem.
Af en eller anden årsag har denne sag op til nu endnu ikke fundet sin vej til vores smagninger, men mit whisky-eventyr og rendyrket kærlighed til whisky blev også fået aktiveret og vækket for 3 år siden - men ikke desto mindre er Glenmorangie absolut et af de destillerier, jeg stiler efter næste gang jeg tager et smut til Skotland.
Glenmorangie 10-års er et vanvittig behagelig whisky.
Duften indikerer en raffineret whisky, som har barberet de værste sprittede hjørner af og glattet den ud med et sødligt, nærmest honning-agtigt duft - og smagen er ingen overraskelse i forhold til duften.
Den er let, blød og utrolig nem at drikke, men uden at den er vandet eller usprittet.
Der er en hårfin og fantastisk balance mellem krydrede undertoner af citrus og bourbon-eg, mens honning-nuancerne sørger for en eftersmag, som fader spritten væk og efterlader dig med en sød, aromatisk finnish, der bevarer smagsnoterne og blødheden længe efter.
Det er om noget en af de mest perfekte whiskyer til at introducere nye folk til den ædle drik, da den er behagelig, ufarlig og samtidig ikke går på kompromis med smagen eller intensiteten i oplevelsen.
Hvor mange whiskyer skal nydes efter et måltid, til en god cigar, tyndes op med et par dråber vand eller noget helt fjerde, så er en Glenmorangie den perfekte ‘hyggewhisky’.
Det er den whisky du har stående i karaflen, eller lige ved højrebenet til en let, frakoblende fyraftenssjus eller bare en skål på weekenden.
Skål!