Mandekogebogen

Hvor stammer traditionen med påskeslik egentlig fra?

Chokoladekaniner og jelly beans?

Du kender scenen: Det er forår, og supermarkedets slikhylder er eksploderet i pastelfarver, skumkyllinger, chokoladeharer og jelly beans i alle regnbuens farver. Det er som Halloween – bare i blødere nuancer. Men hvordan gik det lige til, at en religiøs højtid som påske blev en af årets største slikdage?

Læs også: Sådan laver du et fransk ostebord

Svaret er, som det ofte er med gamle traditioner: lidt bibel, lidt folklore og en god portion marketing.

Fra opstandelse til æg og harer

Du finder hverken æg eller harer i Det Nye Testamente. Men begge symboler har længe været forbundet med frugtbarhed og nyt liv – noget der passer ret godt til en højtid, hvor opstandelse og fornyelse er i fokus.

Påskekurvens oprindelse er lidt mere tåget. Nogle peger på den germanske forårsgudinde Eostre, som ifølge legenden bar en kurv – andre mener, at kurven er inspireret af forældrenes rede til at "gemme" æg fra påskeharen. En tredje teori siger, at man i gamle dage bragte kurve fyldt med frø og små planter til kirken for at få dem velsignet inden såsæsonen. Uanset hvilken forklaring du vælger, ender vi ét sted: Kurve skal fyldes. Og slik gør jobbet glimrende.

Tysk påsketradition med chokoladeører

Chokoladeharen stammer sandsynligvis fra Tyskland, hvor man fejrede forårsgudinden Ostara – et symbol på fornyelse og fertilitet. Ifølge myten forvandlede hun en såret fugl til en hare, som stadig kunne lægge æg. Den takkede hende ved at dekorere og forære hende sine æg.

Haren blev kendt som Osterhase, og da tyskerne slog sig ned i Pennsylvania i 1700-tallet, tog de historien med. I slutningen af 1800-tallet begyndte konditorer at lave hule chokoladeharer med de dengang nye støbeteknikker, og i starten af 1900-tallet fik traditionen fart, da en lokal butiksejer stillede en 1,5 meter høj chokoladehare i sit vindue. Instant legend.

Det var også i Pennsylvania, nærmere bestemt i Lancaster, at historien om skumkyllingerne – de famøse Peeps – tog fart. De blev oprindeligt håndlavet af Rodda Company og formet som påskeharer, kors og æg, mest til de lokale tyske kunder. Skumkyllingerne kom til senere, men tog 27 timer at fremstille pr. bakke. I 1950’erne opkøbte Just Born-fabrikken Rodda og satte produktionen i gear. I dag sælges der omkring 700 millioner Peeps hvert år – og 70 procent af dem i påsken.

Jelly beans og en borgerkrig

Jelly beans stammer ikke oprindeligt fra påsken. De små sukkerindpakkede geléklumper blev efter sigende opfundet i Boston i midten af 1800-tallet af slikmager William Schrafft. Han foreslog, at folk skulle sende jelly beans til soldater under borgerkrigen – ja, det var en anden tid.

De først blev koblet til påske i 1930’erne, hvor bagere begyndte at bruge dem som pynt på kager, og folk begyndte at lægge mærke til deres ægge-lignende form. Siden har de været en fast del af den søde side af påsken.

Men de er ikke det mest populære påskeslik. Ifølge National Confectioners Association blev der i 2024 solgt 62 millioner pakker jelly beans, men det er stadig chokoladeæg og -harer, der løber med førstepladsen. Instacart forudser, at chokolade fylder de fem øverste pladser over de mest købte påskegodter, og Reese’s Peanut Butter Eggs topper listen – måske derfor de i 2024 lancerede en mini-version.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce