Køkkengadget-test: Røgpistol
Røg i køkkenet!
Der er mange måder at opgradere sit køkkengrej på, og som gastromand er det altid interessant at prøve kræfter med nogle nye teknikker - hvad enten vi snakker den seneste sous vide-kreation eller bare en helt simpel og velskabt køkkenkniv. I denne omgang har vi fået fingrene i røgpistolen fra Cook & Baker, som i en fin lille kompakt gadget kan give dig røgede nuancer til alskens kreationer i køkkenet.
Og hvor man måske i en snæver vending har kunnet skabe røgsmag i sine retter med noget grillet hø i en gryde uden at sætte hele røgalarm-arsenalet i sving, så er denne lille gadget noget lettere at arbejde med. Man skal blot placere en smule af røgsmuldet i beholderen, og så kan man med en blød silikoneslange føre røgnoterne over i den beholder, man har lyst til.
Og så har modellen også mulighed for at tilføre flere noter end blot smuld - der kan også tilkøbes forskellige typer smuld, som er tilsat krydderier for at give ekstra kant til råvarerne. Så opnår man den lidt mere krydrede note af halvbrændte krydderier på panden - uden at stege!
Det blev påvist, da jeg lige smed en omgang røg baseret på smuld med varme krydderier i en omgang cremefraiche, inden den blev inkorporeret med bagt aubergine til en lidt anderledes men velsmagende udgave af baba ganoush.
For at tjekke op på dens egenskaber og evner til at formidle røgen ind i køkkenet, satte jeg den i sving i to forskellige testeksempler i to forskellige af grene af det gastronomiske køkken - det salte og det søde køkken. Som man ved, så trænger røgsmagen frem, alt efter hvilken type råvarer man har.
Jeg forsøgte mig først med en æggeblomme, som blev placeret i røgkuplen og derefter sendte jeg røg under kuplen i henholdsvis 2 og 10 minutter.
Fedtet i æggeblommen bandt hurtigt røgsmagen, som blot blev mere intens og måske lidt til den voldsomme side, hvis den får til den forkerte side af 10 minutter - men æggeblommen indkapsler en fin lille røgsmag, som passer perfekt til at give et pift til en velrørt tatar.
På dessertfronten blev jeg inspireret af en af kokkene Joan Roca fra den 3-stjernede Michelin-restaurant El Celler de Can Roca - her skabte han den famøse is-cigar, hvor han formåede at indkapsle røgsmagen i isen og skabe en innovativ smagsoplevelse.
Ærligt, så har han vist eksperimenteret ret så meget med den opskrift, før den røg på menukortet - og ja, det var ikke så ligetil.
Jeg forsøgte mig med at hælde min flødeis-masse i en skål, hvor røgen blev tilført langsomt, men jeg af og til piskede luften sammen med flødemassen.
På den måde forsøgte jeg at binde røgen i flødens fedt - og det lykkes til dels! Der var dog en lidt bitter eftersmag og nogle smagsprofiler, som ikke stemte helt overens med den forventning, man har om en dessert.
Ikke desto mindre er det en gadget, der giver en blod på tanden til at eksperimentere endnu mere med røgen i køkkenet - det er simpelt at implementere, men svært at styre i forhold til smagen.
Men det giver grobund for en masse dage i køkkenet, hvor man kommer til at lugte af lejrbål!
Røgpistol
Producent: Cook & Baker
Pris: 199 kroner