Mandekogebogen

Kvædesorbet

Fra stenhård kvæde til læskende, syrlig sorbet.

Kvæde er en frugt, der ikke ligefrem er nem at arbejde med.

Kvæder er ofte en af de sidste frugter, som man kan høste i selvforsyningshaven, når vi nærmer os de kolde vintermåneder.

Det er ret vildt at tænke på, at når frosten har meldt ind og græsplænen bugner af rimfrost, så kan man faktisk stadigvæk høste frugter.

Kvæderne bliver nemlig ofte hængende på træet, hvor de fleste bruger dem som dekorativ pynt i vinterhaven.

Men de har en fantastisk smag, hvis man finder ud af, hvordan man kan tilberede dem.

Du kan eksempelvis lave marmelade af dem - det giver en dejlig syrlig, smagfuld og skarp syltetøj. Fang min opskrift på kvædemarmelade

Kvæder er i sæson fra august til november på den danske sæson, mens man ved gode frugthandlere godt kan være heldig at finde dem fra tid til anden importeret fra udlandet.

Der findes både pærekvæder og æblekvæder, hvor pærekvæden er den mest udbredte. 

Pærekvæden ligner en pære på steroider og en æblekvæde minder om et almindeligt æble - begge er meget hårde og læderagtige i skallen.

En kvæde er moden, når den er gul og eventuelt filtet, dunet i overfladen - de umodne er helt grønne i farven. 

Problemet i forhold til at bruge den i madlavning er, at de er meget hårde - selvom som modne - og at frugtkødet er tørt. 

Smagen er meget sur, mens duften er vaniljeagtig - og denne smagskombination kan man inkorporere i en læskende, syrlig sorbet!

OBS: Husk endelig at smage sorbeten til med sukker i det sidste trin - det er sidste chance for at afbalancere den voldsomme syre. 

Følg opskriften herunder:

ANNONCE
Friskplukkede kvæder i november. - Kvædesorbet Friskplukkede kvæder i november.
Flækkes på midten, drysses med sukker og bages i ovnen. - Kvædesorbet Flækkes på midten, drysses med sukker og bages i ovnen.
Bagte kvæder. - Kvædesorbet Bagte kvæder.
Kvædekød kogt op i en vaniljesirup. - Kvædesorbet Kvædekød kogt op i en vaniljesirup.
Kvædesorbet.  - Kvædesorbet Kvædesorbet.
Udskriv opskriften

Kvædesorbet

Syrlig og læskende!

1 portion 1 time
Forberedelse: 10 minutter
Ventetid: 0 minutter
Tilberedning: 50 minutter
Ca. 3600 kcal pr. portion

Ingredienser

  • 200 gram kvæde (kun frugtkød)
  • 3 dl sukker
  • 2 dl vand
  • 1 dl glukosesirup
  • ½ stk vaniljestang

Fremgangsmåde

  1. Forvarm ovnen på 180 grader. Vask kvæderne grundigt og flæk dem på midten.
  2. Læg dem på en bageplade med bagepapir med skæresiden opad og drys med et lag sukker. Bag dem i 40 minutter.
  3. Lad dem køle lidt af, hvorefter du fjerner kernehus og skraber frugtkødet ud af skrællen.
  4. Hæld sukker, glukosesirup, kvædekød, vand og vaniljestang i en gryde og lad det simre i 5 minutter.
  5. Fjern vaniljestangen og blend herefter massen grundigt - smag til om den mangler mere sukker, da kvæder jo er meget sure. Herefter sættes den på køl.
  6. Efter afkøling køres den på ismaskine og sættes i fryseren 1 time inden servering.
Del

Seneste nyt